REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Deteriorarea danturii: obiceiuri nocive și efectele lor

Deteriorarea danturii: obiceiuri nocive și efectele lor

Replica API 29 septembrie 2020 | 19:26 1141

Cu toții cunoaștem noțiunile de bază când vine vorba de menținerea dinților sănătoși: periaj de două ori pe zi, ață dentară, vizite regulate la medicul stomatolog. Dar există obiceiuri și alegeri de viață de care poate nici nu ne dăm seama, dar care pot dăuna sănătății dentare.

Mestecatul cuburilor de gheață

Mestecarea gheții este un obicei aparent inofensiv, pe care îl facem adesea inconștient, dacă bem un cocktail, de exemplu. Însă această acțiune poate provoca deteriorarea permanentă a dinților, din cauza unor mici fisuri care se fac în smalț. Aceste fisuri se pot mări în timp și, în cele din urmă, pot fractura un dinte, necesitând o vizită la dentist și cheltuieli mari. Supraveghează-ți acest obicei sau obișnuiește-te să consumi băuturile fără gheață.

Scrâșnitul dinților noaptea

Dacă ți se spune că scrâșnești din dinți în somn, nu ești singur: milioane de oameni au aceeași problemă, numită în termeni medicali bruxism. Această problemă poate fi moștenită sau este legată de o perioadă de stres și de anxietate. Din nefericire, scrâșnitul dinților poate duce la o varietate de probleme de sănătate la nivelul gurii, printre care ciobirea și fisurarea dinților și, în cele din urmă, pierderea lor, scrie doc.ro.

Printre simptome bruxismului se numără durerile de gât, de cap și de maxilar și un sunet ca un „clic” la deschiderea gurii. Dacă bănuiești că suferi de bruxism, discută cu dentistul, care îți va recomanda o gutieră (o folie groasă de silicon fabricată pe forma danturii tale care se pune seara ca un fel de proteză).

Consumul bomboanelor lipicioase

Majoritatea oamenilor știu că zahărul duce la apariția cariilor, însă se cunoaște mai puțin faptul că unele dulciuri sunt mai rele decât altele. Bomboanele lipicioase (caramelele, jeleurile etc.), dar și fructele uscate (stafide, curmale etc.) se pot bloca între dinți, iar saliva nu le îndepărtează. Dacă ții neapărat să consumi aceste dulciuri, e bine ca, la o jumătate de oră după ce le-ai mâncat, să te speli pe dinți și să folosești ața dentară.

Consumul de băuturi dulci carbogazoase

Nivelul ridicat de zahăr plus aciditatea ridicată creează o combinație periculoasă pentru sănătatea dentară. Băuturile dulci acidulate cresc riscul de carii dentare, erodează smalțul și cresc sensibilitatea dinților. Băuturile cele mai recomandate pentru o stare bună de sănătate, în general, sunt apa și ceaiul de plante neîndulcit. Dacă, totuși, nu vrei să renunți la băuturile dulci și acide, e indicat să le bei cu paiul și după ce le-ai consumat, să îți clătești bine gura cu apă. După cel puțin 30 de minute îți poți curăța dinții cu pastă, în mod obișnuit (nu mai devreme de 30 de minute, pentru că expunerea la acid, combinată cu pasta de dinți, poate duce la erodarea suplimentară a danturii).

Ruperea ambalajelor cu dinții

Printre obiceiurile dăunătoare pentru dinți este și folosirea lor neadecvată. Dinții sunt meniți să ne ajute atunci când mâncăm, prin mărunțirea alimentelor și să avem un zâmbet frumos. Orice altă utilizare a lor poate fi nesănătoasă, având în vedere că dinții nu sunt nici cuțite și nici foarfece.

Deși poate părea convenabil pe termen scurt, obiceiul de a deschide pungile de chipsuri, pachetele de biscuiți sau capacele de la sticle cu dinții poate provoca fisuri dentare și chiar fracturi. Și rosul unghiilor afectează sănătatea orală, așa că dacă te confrunți cu această problemă din cauza stresului, încearcă să-ți gestionezi stările de anxietate.

Piercing-urile în cavitatea orală

Piercing-urile în limbă par inofensive, însă sunt descurajate de medicii stomatologi, deoarece pot cauza multe probleme ale dinților și, în general, probleme ale cavității bucale. Piercing-urile pot provoca spargerea sau ruperea dinților, necesitând lucrări stomatologice ample, mai ales că persoanele care le au tind să le lovească de dinți intenționat. Acest obicei, de a împinge dantura cu limba în care există un piercing, poate face și ca dinții să se desprindă.

Fumatul

Ai nevoie de încă un motiv care să te convingă să renunți la fumat? Ei bine, iată încă unul: fumatul usucă gura și crește cantitatea de placă depusă pe dinți. Fumătorii au un risc mai mare de a-și deteriora dantura și de a-și pierde dinții în comparație cu nefumătorii, din cauza bolilor gingivale. În plus, fumatul este un factor de risc important pentru cancerul oral. Pentru a-ți mări șansele de a renunța complet la acest obicei nesănătos, discută cu medicul de familie. Acesta va concepe împreună cu tine un plan pe care să îl poți respecta pentru a te lăsa mai ușor de fumat.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920