REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
16.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Deţinuţii care s-au sinucis la Poarta Albă au un numitor comun: toţi erau criminali periculoşi

Deţinuţii care s-au sinucis la Poarta Albă au un numitor comun: toţi erau criminali periculoşi

Replica API 13 iulie 2012 | 00:00 343

Magda şi Asavei, de la greva foamei, la gesturi extreme

Magda şi Asavei, de la greva foamei, la gesturi extreme

Deşi cazul celor doi bărbaţi încarceraţi în Penitenciarul Poarta Albă, găsiţi spânzuraţi în urmă cu două seri, a făcut ocolul ţării, acesta nu este un caz chiar singular. Mai multe persoane au sfârşit în timpul detenţiei, din propria voinţă sau de boală. Chiar dacă nu există nici o legătură între aceştia, există totuşi un numitor comun în ceea ce-i priveşte: toţi erau criminali, încarceraţi pentru omor deosebit de grav. Amintim aici numai câteva cazuri, înregistrate în ultimii patru ani.

Găsit mort după uciderea taximetristului Băcanu

În 2008, magistraţii constănţeni îi trimiteau în spatele gratiilor pe trei indivizi, Paul Adam Mecu, Dumitru Cănănău şi Cosmin Cristian Grigoraş, acuzaţi de omor deosebit de grav. Cei trei îl atrăseseră în afara oraşului pe taximetristul Hari Băcanu, pe care l-au omorât în chinuri groaznice în zona Deleni, împuşcându-l, ştrangulându-l cu un cablu şi dându-i foc pe câmp, pentru a-i fura maşina. Ajunşi în penitenciar, numai doi dintre ei aveau să ajungă la finalul procesului: Cănănău şi Grigoraş. Paul Adam Mecu a decedat la scurt timp de la încarcerare. La momentul respectiv, cazul a fost etichetat drept "moarte suspectă", neştiindu-se dacă a fost vorba despre suicid sau crimă. Ulterior, medicii legişti de la Institutul de Medicină Legală Constanţa au stabilit că moartea a survenit în urma consumului unor substanţe, mai cu seamă o supradoză de droguri. Cu alte cuvinte, a fost un act sinucigaş.

Valentin Şlepac - criminalul în serie răpus de boală

Un alt caz a fost înregistrat anul trecut, când principalul locotenet al lui Sergiu Băhăian, care a omorât mai multe persoane la comanda acestuia, a decedat subit în spitalul Penitenciarului Jilava, după ce fusese transferat acolo de la Poarta Albă pentru scurt timp, în cazul dosarului penal pentru infracţiuni economice. Este vorba despre Valentin Şlepac, sângerosul criminal care a omorât cu sânge rece cel puţin 5 persoane, pe care ori le-a sedat înainte, ori le-a îmbătat. Şlepac nu a apucat să îşi ispăşească pedeapsa, fiind găsit mort. Despre el se ştia că suferă de anumite afecţiuni, iar în ultima perioadă starea sa de sănătate se înrăutăţise.

S-a sinucis cu 2 ani înainte de eliberare

La începutul acestui an, mai exact pe data de 13 ianuarie, un bărbat în vârstă de 51 de ani, considerat un deţinut model, care avea toate şansele să fie eliberat peste 2 ani pentru bună purtare, a fost găsit spânzurat. Corpul lui Petrică Augustin a fost descoperit de un coleg de detenţie, în grupul sanitar al Secţiei Exterioare de la Valu lui Traian, aparţinând Penitenciarului Poarta Albă, unde se spânzurase cu o frânghie făcută din bucăţi de cearşaf. Peste gestul extrem al acestuia planează încă misterul. Augustin fusese condamnat la 25 de ani pentru omor deosebit de grav, fiind închis din 1996. Peste 2 ani putea intra în Comisia de eliberare provizorie, având toate şansele să scape. Se pare că nu a mai putut îndura. "Lanţul" sinucigaşilor condamnaţi a fost completat cu cei doi deţinuţi, Ionuţ Magda şi Doru Asavei, care s-au "atârnat" de ce au nimerit, unul de fereastră, celălalt de grilajul unui luminator.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367