REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.7° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.7° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Deţinuţii din Penitenciarul Poarta Albă, atunci când nu se filmează cu celula inundată, OFICIAL o duc bine

Deţinuţii din Penitenciarul Poarta Albă, atunci când nu se filmează cu celula inundată, OFICIAL o duc bine

Replica API 26 ianuarie 2017 | 13:05 1227

Nici un deces în 2016 la Constanţa

Nici un deces în 2016 la Constanţa

În timp ce la nivel naţional, în penitenciare s-au înregistrat 98 de decese, în Penitenciarul Poarta Albă din judeţul Constanţa nu a fost semnalată nici o astfel de situaţie. Statistica oficială a unităţii din Constanţa indică faptul că, în ciuda celor vehiculate în spaţiul public, deţinuţii încarceraţi la Constanţa o duc bine la capitolul sănătate! Astfel, Constanţa nu se află pe LISTA NEAGRĂ a deceselor din penitenciare.

Facem precizarea că reprezentanţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) au transmis statistica ce vizează decesele deţinuţilor din penitenciarele din România, urmare a informaţiilor care circulă în spaţiul public, cu privire la condiţiile de detenţie. De altfel, au circulat şi imagini filmate de deţinuţi în penitenciare (deşi, teoretic, ei nu ar avea acces la mijloace de acest gen), iar totul a culminat cu intenţia de a fi promovată o ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi reducerea unor pedepse, sub pretextul că astfel România va scăpa de sancţiunile Uniunii Europene pe acest subiect.

Mai mult, în noaptea de luni spre marţi coincidenţa a făcut ca omul de afaceri Dan Adamescu să moară, într-un spital, după ce starea acestuia de sănătate s-a agravat în penitenciar, el fiind condamnat la patru ani şi patru luni de închisoare pentru mituirea unor judecători. Chiar şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a făcut referire la acest caz, fără a nominaliza, răspunzând astfel unei întrebări adresate de jurnalişti pe tema proiectului de ordonanţă privind graţierea. El a comentat că există situaţii dramatice în puşcării, că se şi moare, dar că nu ştie să avanseze un număr al deceselor.

În replică, ieri, ANP a transmis un comunicat oficial, cu următoarele date aferente anului 2016: „la 40.712 persoane, s-au înregistrat 98 decese respectiv 3,5 la o mie de deţinuţi”. „Acest număr este de aproximativ 3 ori mai mic decât în populaţia generală, dacă ne raportăm la statistica oficială a Institutului Naţional de Statistică, corespunzător anului 2015 (11,7 decese la mia de locuitori)”, au precizat reprezentanţii ANP. Cauzele principale care au determinat decesele au fost afecţiuni medicale cronice sau cazuri în fază terminală.

„Din cele 98 de cazuri, 31 au avut ca şi cauză a decesului boli neoplazice, ceea ce reprezintă 31,63% din totalul deceselor în 2016, comparativ cu anul 2015 unde din totalul de 113 decese, 41 au avut ca si cauză boli neoplazice, ceea ce reprezintă 36,28% din total. În toate cazurile au fost sesizate organele de cercetare penală şi în nici un caz nu s-a constatat culpa angajaţilor”, susţine ANP. Pe de altă parte, demne de menţionat sunt însă şi procesele pe care statul român le-a pierdut la CEDO, persoanele care au reclamat condiţiile de detenţie având câştig de cauză. În plus, deţinuţii au reuşit, în mai multe rânduri, să transmită de după gratii imagini (foto şi video) cu acele condiţii pe care ei le reclamă ca fiind dezastruoase.

Bunăoară, pe internet circulă imagini cu o celulă inundată, în timp ce deţinuţii îi transmit ministrului de la momentul realizării filmuleţului (Raluca Prună – n.r.) că acelea sunt condiţiile în care ei „se zbat”! În ciuda acestor detalii, la Penitenciarul Poarta Albă raportarea oficială - aferentă anului 2016 - este mai mult decât optimistă. „Din fericire, la Penitenciarul Poarta Albă nu am avut nici un deces înregistrat în anul 2016”, a declarat, pentru „Replica”, Gabriel Botezan, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Poarta Albă.

Paula SOLOMON, Alexandra CUCU

VIDEO:

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Munciti si gospodariti va !
0
0
huzuresc pe banul public, au alocati lunar bani care inseamna alocatia la 30 de copii la un loc, sunt cat ursul de grasi, de aia nu au loc, au tv si telefoane ca doar masinile agentilor care lucreaza in penitenciare nu sunt luate pe capace de bere. Ce e greu de inteles?
3
0
Ce grasi sunt berbecii astia ... Parca ar fi popalai , calugari , arhiepiscopi sau mitropoliti !
14
3
Jiggodiile astea penale trebuie puse la munca, nu sa aiba timp sa se vaite.
13
1
pt a starpi coruptia in penitenciare se putea bune un bruiaj pt tel mobile dar nu se vrea gardienii le confisca tel mobile si tot ei le vand si le aduc altele noi batandu-si joc de detinuti si totodata imbogatindu-se PUNC
11
1
daca toti am fi gandit ca tine,astazi toti...dar absolut...toti eram la puscarie...asa ca te rog sa te duci alaturi de acesti paraziti ai societatii si sa le tii de urat...
11
1
Alooo Politia! cum este posibil ca jegurile societati sa filmeze in puscarii? scotetii la munca pe sobolani!
13
2
Baaaa nene ce faceti? Ma chinuit aicisa in apa? Sa vina Kafa inapoi aici imi este dor de el. Eu nu vreau sa ma spal ba nene.
1
3
Pe mine m-ati bagat la zdup ca am facut ca la Discovery adica sa perceapa sentinta, si nu erau detinuti politici ci banditi,hoti,talhari,violatori, si ca sa ajunga la mine au fost mai intai procurori apoi judecatori ei unde sunt?
3
1
Puscariasi imputiti va dorim sedere placuta ha ha ha ha
9
3
cind ati comis ce ati comis nu va ati gindit si Cum de aveti Tel ce fac politisti de la peniteciare afara
10
2
Conditiile din puscari sint execrabile. Toti astia ce aruncati vorbe grele catre detinuti, ati fost, sinteti sau ve-ti face parte din categoria celor cu rude trecute prin puscarii! De unde atita ura impotriva altor oameni nu stiu! Ce au facut ei platesc cu libertatea, credeti ca au nevoie si de ocarile voastre de monstri? Rusine voua ca va credeti a face parte din rasa umana!!
7
14
In primul rand este urgent sa se aplice ferm raspunderea magistratilor.Asa cum toti romanii raspund cand gresesc sau fac ceva rau intentionat,sa se aplice si magistratilor. Detinutii nevinovati sa fie despagubiti exemplar inclusiv din fondurile ministerului justitiei,dar infractorii cu adevarat vinovati sa fie pusi la munca,asa ca prin efort propriu sa-si faca in trai mai bun la parnaie.
16
0
Printre cauzele mortii trebuie mentionat si ca multi au murit ca s-au spanzurat ..... de prea mult bine cu siguranta , o sa zica unii ....
6
3
domnilor parlamentari domnule ministru va rog faceti ceva si pentru recitivisti ca multi dintre ei au varsta de 40 de ani depasita si multi au probleme de sanatate dintre acedtea multi sunt nevinovati eu una va declar pe propria raspundere ca unui barbat din braila i sa inscenat o fapta de furt iar la doua trei zile de retinere i sa facut dosar de talharie iar acea persoana este total nevinovata asa se fac dosarele in braila si acea persoana este arestata si la ora actuala si necondamnata oare puteti sa ne raspundeti de ce se fac astfel de treburi astfel de dosare de ce ca omul se reabilitase
6
8
Dati-ne mai multe fotografii din wc-urile groazei din Penitenciarul Poarta Alba din camerele unde sunt 80 de insi in 20 mp,din C.R.A.P Constanta unde robinetul de apa potabila este deasupra unui asa zis wc turcesc care de fapt este o gaura cu rahatul care pluteste la cativa cm de gaura wc-ului.Ori te speli pe ochi ori iti faci necesitatile fiziologice in acea hruba ?....Conditi pe care nu vreau macar in visele cele mai negre. Si totusi multi au ajuns nevinovati in aceste cotete de porci.Dati ne fotografii din penitenciarele construite la anii 1700-1800 sa vedem cu ce frumuseti ne incantati.
9
11
in puscarii gasiti muschi cit sa mai construiti un canal sau km de autostrada . si asa e ca la pension poate niste aer curat le-ar prinde bine si s-ar si autofinantat
27
0
In SUA conditiile grele de detentie,sunt intentionate pt. ca detinutul sa perceapa mai bine sentinta.A fost un documentar pe aceasta tema la canalul DISCOVERY,acolo aceasta politica este unanim acceptata,poate se uita si ministrul JUSTITIEI.
24
3
Asta din fotografie este mare cat un bou.O duce greu in puscarie. Uitativa cum arata, zici ca sunt la ferma de ingrasat taurine, crapa pielea pe ei de sanatate.
34
5
ce buni erau astia din pozade dat la zapada
36
2
Sa-si creeze conditii prin autofinantare. Adica sa munceasca si din banii incasati sa doteze penitenciarele.
30
1
Ce vreti mai, hotilor, puscariasilor, oricum stati pe banii contribuabilor...puteau fi directionati catre spitale si scoli...Vreti pension ?? Sa va fie rusine, hotilor ! Aveti televizoare, telefoane....
34
4
care au scris acest reportaj...va asteptam aici sa stati in conditiile de lux din Poarta Alba...Sa nu va suparati noaptea ca va mai viziteaza cate un gandac ,un soarece,un sobolan...Jigodiile drakului !!!.
13
26
A plecat lupul....a venit vulpea.specimene fara viziune.fara idei.din pacate , neglijenta in serviciu pe banii romanilor.
22
2
Era doar curatenie generala
11
3
Aveti rabdare dragii mei. In curand va gratiaza Dl Dragnea nu l-ati votat degeaba, dansul e SALVATORULNATIEI
7
29
De la mata din "celula"
8
17
acolo sa stati sobolanilor opariti
35
7
Da telefoane de unde aveti ma in puscarii jegosilor
47
6

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614