REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
13.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

DEZASTRU! BOMBĂ ECOLOGICĂ la CIMITIRUL cu ANIMALE MOARTE de la SMÂRDAN!

DEZASTRU! BOMBĂ ECOLOGICĂ la CIMITIRUL cu ANIMALE MOARTE de la SMÂRDAN!

Replica API 5 noiembrie 2021 | 17:16 3089

Ancheta de la ”cimitirul cu animale moarte” de lângă Dunăre, scoate la iveală detalii incredibile. Afaceristul Gelu Daniel Cazacioc, care a pus în pericol, ani la rând, sănătatea locuitorilor din zona Smârdan, a fost trimis în judecată pentru infracţiuni la legea apelor. Procurorul Curții de Apel Constanța, Teodor Niță, a finalizat ancheta penală începută în ianuarie a.c., ce a vizat pe Cazacioc și firma acestuia, Cazacioc&CO S.R.L., deținătoarea cimitirului cu animale moarte. Cazacioc a eliminat în mod continuu deșeuri de animale sacrificate și livrate de abatoarele din Moldova și Dobrogea, respectiv o cantitate estimată la aproximativ 20.000 tone/an, din 2010 până la momentul demarării anchetei. Acestea au fost abandonate efectiv pe terenul din apropierea incineratorului, fapte ce sunt petrecute cu încălcarea evidentă a dispozițiilor legale, producându-se daune semnificative atât a calității aerului, cât și a solului și apei freatice. Mai grav este că ilegalitățile lui Cazacioc au condus la acumularea de gaze în subteran, bombă care poate exploda oricând, se arată în rechizitoriu.

Reporterii Replica au intrat în posesia rechizitoriului întocmit de procurorul Teodor Niță, privind depozitarea a sute de mii de tone de cadavre de origine animală de la Smârdan, iar din conținutul acestuia reiese faptul că afaceristul Gelu Cazacioc s-a jucat cu sănătatea a mii de oameni, a poluat calitatea aerului, cât și a solului și apei freatice. În urma unor percheziții efectuate la început anului, s-a găsit un șanț exterior ce are adâncime și lățime variabile, iar pământul rezultat din săparea acestui șanț a constituit digul de pământ ce împrejmuia zona ce, practic, reprezenta un cimitir în aer liber de animale decedate. Fiind într-o zona cu liber acces al publicului, în suprafață de 7 hectare, această împrejmuire a fost efectuată în scopul de a se ascunde activitatea de îngropare, aruncare și depozitare de deșeuri, cu preponderență de deșeuri de animale decedate. În șanț, dar și în gropi improvizate, s-a constatat existenta a mii de tone de cadavre de animale aflate in diverse stadia de putrefacție.

Cum a dat procurorul peste bomba ecologică de la Smârdan!

Pe 23 noiembrie 2020, Garda de Mediu a adus la cunoștința Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța faptul că o echipa de control a efectuat o acțiune de inspecție și control, cu caracter inopinat, în vederea verificării aspectelor semnalate într-o sesizare formulată pe 14 octombrie 2020, la instalația pentru eliminarea/valorificarea carcaselor de animale și a deșeurilor de animale, administrată de SC Cazacioc&Co SRL din localitatea Smârdan, Tulcea. Cu această ocazie, au fost constatate mai multe încălcări ale legislației privind protecția mediului. Cazacioc a informat comisarii că terenul pe care sunt incendiile animalelor moarte nu este proprietatea lui și nici nu se află în folosința sa, situație în care unul din comisarii-a solicitat administratorului instalației să-l însoțească în zona incendiilor, însă acesta a refuzat categoric.

În rechizitoriul întocmit de procurorul de caz, se arată că au fost exercitate amenințări cu acte de violență de către o persoană care se afla pe terenul unde s-au vizualizat incendiile și cadavre de animale la adresa unui comisar de mediu. Motiv pentru care echipa GNM-CG a solicitat prezența organelor de poliție la față locului.

Mii de animale moarte, îngropate direct în pământ, degajând un miros insuportabil

Comisarii s-au deplasat în incinta amplasamentului deținut de S.C. Cazacioc & Co S.R.L și a solicitat lui Cazacioc Gelu Daniel să-i însoțească în zona exterioară amplasamentului incineratorului, acolo unde au fost identificate cele două incendii în care ardeau cadavre de animale, situație în care s-a constatat de asemenea că în realitate, pe suprafață întregului teren se aflau mii de animale moarte îngropate direct în pământ, vizibile, care degajau un miros pestilențial, dezagreabil și insuportabil. În incinta au fost prezentate cele două spații pentru depozitarea deșeurilor ce urmau a fi incinerate, camera frigorifică, tocatorul și cele două linii de incinerare.

Aparatele din incinta incineratoriului nu erau funcționale

În continuarea camerei frigorifice, loc în care operatorul economic avea obligația să depoziteze deșeuri de origine animală perisabile, s-a constatat că nu se află în funcțiune instalația de răcire.

De asemenea, tocătorul, ce reprezintă o dotare care este absolut obligatorie pe fluxul tehnologic, acesta fiind un utilaj necesar pentru fragmentarea și diminuarea deșeurilor de animale, nici măcar nu era funcțional. În continuarea celor două linii de incinerare, s-a observat că pe amplasament există o hala în care a fost amplasată o instalație de producție îngrășământ organic care, la data și ora controlului, nu era funcțională. După prezentarea amplasamentului propriu zis aflat în administrarea S.C Cazacioc&Co S.R.L., comisarii G.N.M. au solicitat și prezentarea amplasamentului aflat în continuarea acesteia, însă Cazacioc Gelu Daniel nu le-a mai permis accesul, menționând că este restricționat de un gard metalic fix.

Un alt teren, alte nereguli

În acel moment, echipa a fost nevoită să înceteze pentru moment acțiunea de inspecție și control la instalația de incinerare din localitatea Smârdan, și astfel că s-a deplasat pe perimetrul zonei limitrofe amplasamentului pe care se află incineratorul, inspectând tot terenul respectiv. Terenul în cauza aparține societății comerciale Agromar Prod S.R.L., dar era folosit efectiv de S.C. Cazacioc&Co S.R.L., iar pe acesta, echipa de control a identificat cantități semnificative de sânge care, fie bălteau pe amplasamentul respectiv alături de cadavre de animale, părți componente ale acestora și alte tipuri și categorii de deșeuri, fie erau eliminate în șanțul/canalul perimetral al amplasamentului neautorizat printr-un tub de beton improvizat ilegal cu diametrul de 110 mm.

Percheziții la locația unde se afla incineratoriul gropi impovizate și șanțuri cu animale moarte, în putrefacție

După sesizarea Parchetului Curții de Apel Constanța, Judecătoria Constanța a autorizat efectuarea percheziției domiciliare la sediul S.C. Cazacioc&CO S.R.L. din județul Tulcea, comuna Smârdan, strada Cuza Voda, nr. 17, precum si la sediul din comuna Smârdan, strada Orizontului nr.4, iar pe 14 ianuarie 2021, s-a dispus separat și simultan și efectuarea unei activități de cercetare la fața locului, adică exact în locația unde se afla incineratorul administrat de SC CAzacioc&Co SRL plus împrejurimile acestuia. Organele de cercetare penala au fost însoțite de echipe din cadrul Gărzii Naționale de Mediu, ANSVSA, DSVSA Tulcea, DSP Tulcea, Agenției pentru Protecția Mediului Tulcea. La percheziții, procurorii au constatat că un teren prezenta denivelări ca urmare a acțiunii utilajelor, observând, totodată, peste tot, resturi animaliere de tip oase, carcase de animale, blănuri de animale, deșeuri menajere, cadavre de porci, precum și alte tipuri de SNCU.

Gelu Cazacioc

S-a constatat ca pe acest teren exista un șanț improvizat în care se aflau bălți de sânge și sânge amestecat cu apa, fiind înghețate. Pe toata suprafața terenului s-a simțit un disconfort olfactiv din cauza mirosului de putrefacție ca urmare a depozitării cadavrelor de animale de toate speciile. În zonă, s-au găsit gropi improvizate, ocazie cu care au fost descoperite resturi de animale, în putrefacție avansată, cadavre de animale în putrefactie și deseuri de plastic.

Pericol de explozie, din cauza formării unor pungi de gaz în subteran

În rechizitoriul întocmit de procurorul Niță se arată că există posibilitatea ca, la nivelul subteranului, din degradarea anaerobă a materiei organice existente în concentrații foarte mari și în prezența microorganismelor specifice, să rezulte gaz natural care migrează împreună cu acviferul freatic și iese în atmosferă prin puțuri, necontrolat.

Se poate, astfel, vorbi și de un potențial de explozie, din cauza formării unor pungi de gaz. Contaminarea biologică a pânzei freatice locale poate conduce, în mod direct, la îmbolnăviri în rândul celor ce consumă această apă ca atare. Având în vedere că o parte din microorganisme sunt preluate și de culturile irigate cu această apă, transmiterea lor către consumatorii umani poate avea loc și indirect. Prezența depozitului ilegal de deșeuri de origine animală, precum și condițiile fizice în care se găsește în raport cu componentele de mediu, constituie o sursă activă continuă de contaminare biologică semnificativă.

Cazancioc a uzat de dreptul la tăcere, pe tot parcursul anchetei penale

Toate aceste deșeuri identificate pe terenul alăturat și folosit de S.C. Cazacioc&Co S.R.L. au afectat viața, sănătatea și integritatea umană, prin poluarea tuturor factorilor, componentelor de mediu, respectiv apă, aer, sol. Apa freatică locală este contaminată biologic și chimic, contaminarea biologică se regăsește și în sursa de apă din care se aprovizionează Serele Smârdan.

La percheziții, în fața procurorului, Gelu Daniel Cazacioc, administratorul incineratorului, a declarat că depozitarea deşeurilor s-a făcut prin îngroparea lor in gropi cu diferite adâncimi şi astuparea lor cu pământ, urmând ca deșeurile să fie dezgropate si incinerate ulterior, atunci când fluxul tehnologic i-ar fi permis. Ulterior, pe tot parcursul anchetei penale, inculpatul Cazacioc a uzat de dreptul la tăcere pe parcursul anchetei penale. Cazacioc și firma sa, au fost trimiși în judecată pe 17 septembrie, la Judecătoria Măcin, pentru infracţiuni la legea apelor. Parte vătămată în dosar este Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Fostul șef al Gărzii de Mediu Tulcea, care nu a văzut cimitirul de la Smârdan, judecat pentru fals intelectual, într-un alt dosar al lui Cazacioc

De precizat faptul șeful de la acea dată al Gărzii de Mediu Tulcea, Nicolae Acceleanu, a închis ochii la ilegalitățile afaceristului. Nicolae Acceleanu, șeful Gărzii de Mediu Tulcea, nu a găsit nimic la controalele făcute la incineratorul din Smârdan, unde mai apoi jandarmii și Parchetul au descoperit mii de animale moarte îngropate. Asta în ciuda deselor plângeri venite din partea locuitorilor din Smârdan și Brăila, care acuzau un puternic miros de hoit. Urmare a scandalului, Acceleanu și-a pierdut funcția.

Nicolae Acceleanu, sursa foto: libertatea.ro

Precizăm că acesta din urmă este judecat pentru fals intelectual, într-un alt dosar, de data aceasta de furt, al lui Cazacioc. Afaceristul este judecat pentru furt de curent, fapte săvârșite în 2019 și 2921, și pentru că ar fi deteriorat sau modificat fără drept a echipamentului de măsurare a energiei electrice, executarea și folosirea de instalații clandestine pentru ocolirea echipamentelor de măsurare a energiei electrice.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sa vina Greta sa stranga cu limba si Sir David Attenborough sa o linga pe Greta in timp ce da sfaturi agricole.
1
0
Exista cimitir cu animale vii ?
1
0
intrebatil si pe lica primaru ce a facut ??? nu a vazut nimic sau era ocupat cu amanta
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614