REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.3° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
9.3° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

DEZASTRU în județul PREISTORIC: Există localități cu DISTANȚE de 80 de km până la primul cabinet medical!

DEZASTRU în județul PREISTORIC: Există localități cu DISTANȚE de 80 de km până la primul cabinet medical!

Replica API 22 februarie 2020 | 11:01 467

Pentru locuitorii judeţului Constanţa, accesul la servicii medicale a rămas, în continuare, un lux destinat celor mai norocoşi ai sorţii. Dacă la nivelul întregii ţări există, conform ultimelor statistici, un număr de 424 de localităţi fără nici măcar un medic, Constanţa ocupă o poziţie de top în acest clasament al ruşinii marcate de boală, de sărăcie şi de neputinţă. De exemplu, distanţa dintre comuna Lipniţa şi primul spital la care să se trateze localnicii este de 80 kilometri, conform autorităţilor locale.

Altele precum Galiţa, cu peste 3000 de locuitori, sau Horia, Fântânele, Topalu sau Şeimeni sunt doar câteva dintre cele care vorbesc despre imposibilitatea oamenilor de a-şi asigura dreptul esenţial la sănătate, în Constanţa, iar lucrurile nu par să se schimbe fără o reformă integrală a tot ce e legat de sănătate, la nivel local, dar mai ales, la nivel naţional.

Spre disperarea bolnavilor, localităţi cu mii de oameni din judeţul nostru sunt lipsite de prezenţa unui medic, iar, în unele cazuri, lipseşte chiar şi spaţiul destinat desfăşurării unui act medical, iar locuitorii sunt nevoiţi să meargă zeci de kilometri până la prima unitate spitalicească.

Unele dintre satelel şi comunele judeţului noastru sunt, în continuare, neasfaltate, iar mijloacele de transport în comun nu mai străbat de ani buni uliţele prăfuite rămase, parcă, în secolul trecut. Oamenii trebuie să apeleze la cunoştinţele cu maşini pentru a-i transporta la primul spital, sau, mai rău, la ambulanţe, deşi cele mai multe dintre cazuri nu reprezintă, nici pe departe, o urgenţă. Un cerc vicios pe care pare imposibil să îl întrerupem, un lanţ al slăbiciunilor şi al indiferenţei conducerii ţării cu privire la regiunea Dobrogei.

Fără un plan bine structurat, care să se adreseze sau, mai bine zis, să includă şi categoriile sociale defavorizate, cum sunt, de cele mai multe ori, locuitorii din mediul rural, aceştia rămân nişte victime sigure ale sistemului care ne scurge de viaţă şi ne înfuriază.

Situaţia sistemului medical pare să fi intrat în colaps chiar şi în oraşele mari ale judeţului, unde, doar Năvodari, cu 42,533 de locuitori are un deficit de 9 medici de familie, iar Medgidia, la o populaţie de 44,722 de locuitori, are un deficit de 5 medici. Aici, situaţia, deşi dificilă, este echilibrată de existenţa celorlalţi medici din oraş, la care listele de aşteptare au devenit interminabile, dar, la nivelor satelor, sau chiar a comunelor, nu mai există o formă de echilibru, Constanţa având localităţi pe raza cărora nu există nici măcar un medic care să se ocupe de starea de sănătate a populaţiei deja îmbătrânite şi exponente a unui spor demografic negativ.

Alina MATEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
da ba, dar prefectii are jeep, ei omoara saracii ca voi, voi votati ca prostii.Romania e ca o gura de iad
1
0
Proasta mama ai avut, handicapatule...Esti un liberal jegos... Au avut dreptate comunistii cand v-au bagat la temnita...
5
3
Lasa, ca face Costache, ministrul PNL al Sanatatii, cate o clinica privata in fiecare sat, doar oamenii sa se imbolnaveasa...
4
2
Adica voi reporteri de la Replica credeati altceva? si acum ati descoperit o realitate veche de cand se stiu oameni din satele alea si ati aduso in atentia opiniei publice,totusi la cat de lacomi sunt politicieni romani se poate ca stirea asta sa fie ceva nou,pentru ca pe astia nu i-a interesat din 1990 pana astazi decat combinatiile si furaciunile lor.
5
2
Dar in lipnita cati platesc cas? Nu intreb despre asistatii sociali. Ci despre cati cotizeaza.
9
4

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614