REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
5.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

DEZASTRU NATURAL în MAREA NEAGRĂ și pe LITORALUL ROMÂNESC

DEZASTRU NATURAL în MAREA NEAGRĂ și pe LITORALUL ROMÂNESC

Replica API 21 august 2020 | 16:32 2190

Anual, 33 de mii de deșeuri sunt aruncate de turiști, la întâmplare, pe plajele litoralului românesc, iar în Marea Neagră, zilnic, sunt aduse de apele Dunării 4,2 tone plastic deșeuri. În acest sens, o organizație din București își propune să se ocupe de acest fenomen.

România se află în prezent la un procent de reciclare de 13-14%, deși anul acesta ar fi trebuit să atingă ținte de 50%. Zone întregi din teritoriul țării sunt împrejmuite de deșeuri. Conform statisticilor, avem cele mai murdare plaje din Uniunea Europeană, iar în Marea Neagră se găsește o contitate de deșeuri de două ori mai mare decât în alte ape marine ale Europei. Lipsa educației ecologice și a grijei față de mediu sau indolența oamenilor fac ca fenomenul deșeurilor să afecteze sute de mii de viețuitoare marine și să genereze un fenomen al poluării care ne pune în pericol sănătatea.

Oamenii nu sunt educați corespunzător

,,Toate deșeurile aruncate la întâmplare sunt rezultatul acțiunilor nepotrivite făcute de oameni. Vrem să dăm un chip deșeului, în așa fel încât oamenii să-și amintească de responsabilitatea pe care o au, dar și mai important, să se gândească, atunci când vor citi cifrele, că deșeurile nu sunt entități fictive, ci ele se nasc din prisma atitudinilor incorecte ale cetățenilor. Este o provocare pe care o lansăm tuturor cetățenilor din România, personalități și oameni simpli care conștientizează importanța colectării selective și care își doresc, la fel ca noi, să stopăm fenomenul deșeurilor aruncate abuziv și inconștient în locuri în care mergem să ne conectăm cu natura. Din motive ce țin de contextul pandemic în care ne aflăm, am decis să organizăm preponderent online această acțiune. Considerăm că o fotografie poate să schimbe mentalități și comportamente, dar 35 000 de fotografii pentru tot atâtea deșeuri, vor avea, sperăm noi, un ecou mai puternic. Este un call to action masiv, cu emoție și dorința de schimbare, pentru că da, merităm ca atât noi, cât și generațiile viitoare să trăiască într-un mediu curat și sănătos” a declarat Sorina Bănică, Director Marketing și Comunicare, la FEPRA International.

Campanie de conștientizare pe litoralul românesc

Briza Reciclării este o campanie de conștientizare, informare și sensibilizare a cetățenilor cu privire la situația gravă de pe plajele litoralului românesc și din apele Mării Negre unde turiștii aruncă, la întâmplare, zecii de mii de deșeuri anual. Campania este organizată de FEPRA International, în parteneriat cu Asociația Planeta Verde și Mișcarea pentru Reciclare și se desfășoară în perioada 20 august – 20 septembrie, în Vama Veche, Plaja Amphora, acolo unde este amplasat un acvariu dimensionat al deșeurilor.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Degeaba vin tot felul de ong -uri 2-3 zile sa le explice meltenilor treaba cu gunoiul. suntem o natie de melteni incapabili sa ne educam inclusiv plozii. mergem pe sosele ca niste cretini in eternul drum spre mare sau munte pe care le lasam incarcate cu pungi goale de cipsuri sau mucuri de tigara. concediul a trecut, ne am simtit bine, carpatii si marea neagra crapa de putoarea noastra. natie de putori nesimtite needucate. ADUNATI VA GUNOAIELE LASATE IN URMA CHIT CA LE PUNETI IN PORTBAGAJ SI LE DUCETI LA PRIMA PUBELA!
1
0
papagalule, terci dracului pe la scoala si mai apoi da-ti cu parerea pe pagini publice. Daca nu ai de lucru, ia-o cu salubrizarea. Daca te-or primi. Rahat in ploaie ce esti.
1
1
Dar vomitatul pe strada cu cat se amendeaza ?, sau nu se pedepseste ca am vazut multi care o fac pe litoral !
0
0
Toti arunca la intamplare,localnici si turisti deopotriva. Chiar e curatenie in afara perioadei turismului estival? Pe bune? Din pacate astia suntem noi,unii nesimtiti,restul nepasatori si foarte iritati daca unul e amendat serios pantru ca arunca chistoace sau alte alea aiurea sau face alte lucruri in afara regulilor de civilizatie.
9
0
Autoritatile nu iau nici o masura inpotriva samsarilor plajei si a salbaticilor ce vin pe litoral si atunci rezultatul este un dezastru.Dar si cu masinile este lafel.
10
0
Constientizare la romani. Hai ca ma faceti sa rid. Deja mi se face scirba.
9
1

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614