REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
18.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

DEZASTRUL de la ghene! Scormonitorii din tomberoane, ATENTAT LA SĂNĂTATE PUBLICĂ!

DEZASTRUL de la ghene! Scormonitorii din tomberoane, ATENTAT LA SĂNĂTATE PUBLICĂ!

Replica API 16 martie 2017 | 21:55 1186

Constănţenii reclamă, cine intervine?!

Constănţenii reclamă, cine intervine?!

Că este vară sau iarnă, dimineaţă sau amiază, nu are nici o importanţă pentru „scormonitorii” tomberoanelor de pe raza municipiului Constanţa. Cotidianul „Replica” a atras atenţia asupra acestui fenomen, iar de dată recentă firma de salubrizare Polaris M Holding a lansat o campanie de conştientizare a populaţiei cu privire la vandalizarea platformelor de gunoi din oraş. Facem precizarea că, pe raza municipiului Constanţa sunt peste 440 de platforme de gunoi, iar multora dintre ele le dispar, periodic, încuietorile – tot „graţie” acţiunilor celor care caută în gunoaie, lăsând în urma lor un adevărat dezastru. În afară de mizerie şi riscul de îmbolnăvire cauzat de împrăştierea deşeurilor menajere, s-a împământenit convingerea că nimeni nu le poate face respectivilor nimic sau că... „lasă să trăiască şi ei”! Greşit şi una, şi alta.

Mai exact, conform legii serviciului de salubrizare a localităţilor 101/2006, art 2. punctele 9 şi 10, constituie infracţiune de furt preluarea deşeurilor din containere de către oricare altă persoană, cu excepţia operatorilor licentiaţi care au primit delegarea serviciului de salubrizare, în cazul de faţă – Polaris M Holding: „Preluarea deşeurilor din recipientele şi/sau containerele amplasate în punctele de colectare de către alte persoane decât operatorii licenţiaţi pentru prestarea activităţii în aria de delegare respectivă constituie infracţiune de furt şi se sancţionează potrivit legii”. Însă, acţionează cineva pentru stoparea fenomenului atât de deranjant? Cei care au competenţă să acţioneze şi să sancţioneze astfel de fapte sunt Poliţia Locală şi Poliţia naţională.

Constănţenii – revoltaţi. Ce face Poliţia?

În cazul Poliţiei naţionale, din discuţiile cu cetăţenii revoltaţi că periodic calcă prin gunoi şi dau nas în nas cu căruţaşii care adună PET-uri din gunoi sau chiar resturi de mâncare, situaţia nu se prezintă tocmai încurajator. (Notă: conform unor calcule, PET-urile şi sticlele goale vândute de cei care le scot din gunoaie aduc, lunar, unei persoane, 2 mii de lei – „la negru”). „Am sunat de mai multe ori la Poliţie, la Secţia 5, pentru a reclama că în zona Far sunt ţigani care răscolesc prin gunoaie şi împrăştie resturile menajere pe jos. De câteva ori am fost luat în derâdere. O dată au trimis un echipaj, probabil exasperaţi de telefoanele mele. Dar aşa ceva nu se poate. M-am luat şi de respectivii indivizi care aruncau gunoiul pe jos şi m-au înjurat. Dacă mai insistam, cred că luam şi bătaie. Altă dată, am nimerit pe unii care, deşi m-au înjurat printre dinţi, s-au prefăcut că pun gunoiul înapoi”, a declarat Marius Ş., un constănţean care locuieşte în zona Far. „I-am văzut de multe ori răscolind gunoiul. Şi? Le face cineva ceva? Lasă o mizerie de nedescris în urma lor, ne îmbolnăvim şi noi, se îmbolnăvesc şi ei. Vin cu căruţele murdare, aruncă pe jos resturile alimentare, să scoată PET-uri şi sticle goale. E absolut dezgustător”, ne-a declarat şi o constănţeancă din zona Poarta 6. „Este un atentat la sănătatea publică. Locuiesc la un bloc din imediata vecinătate a platformei de gunoi, îi văd când vin şi răscolesc gunoiul, îl dau pe jos, îl mai ia şi vântul... Nu se poate aşa ceva!”, a comentat şi o altă constănţeancă, Ana C., care locuieşte pe strada Gheorghe Marinescu din zona CET.

Ce spune Poliţia Locală

În schimb, Poliţia Locală susţine că a acţionat pe linia combaterii fenomenului, pe parcursul anului 2016 fiind aplicate 15 sancţiuni! Foarte puţine, în condiţiile în care zilnic există persoane care răvăşesc gunoaiele, împrăştiindu-le pe jos, fără ca mulţi dintre noi (căci la respectivii chiar nu avem pretenţii) să conştientizăm ce pericol există din punct de vedere al sănătăţii! Însă, reprezentanţii Poliţiei Locale au şi o explicaţie: abia din luna octombrie a anului trecut au fost angajaţi mai mulţi oameni, care să facă faţă avalanşei de probleme cu care se confruntă municipiul Constanţa, şi astfel să poată răspunde şi sesizărilor privind „scormonitorii” în gunoaie.

„Acţionăm la sesizări sau din oficiu. În 2017, de la începutul anului şi până în prezent, au fost aplicate 10 sancţiuni pe această linie. Un exemplu este Aleea Berzei, unde ne-am sesizat ca urmare a unui articol apărut în Replica. La o altă sesizare gestionată de noi am constatat că lipsea încuietoarea de la platforma de gunoi şi am anunţat firma de salubritate”, au precizat reprezentanţii Poliţiei Locale. Aceştia au menţionat că acţiunile lor, din acest punct de vedere, sunt reglementate prin HCL 184/2013, în care se specifică, la articolul 5, că este contravenţie la normele privind salubritatea, menţinerea curăţeniei şi protecţia mediului: „răscolirea gunoiului din containere sau locuri special amenajate de către persoanele fizice, în scopul recuperării unor obiecte, materiale reciclabile, hârtii, resturi alimentare etc.” (punctul 2 din articolul anetrior menţionat – n.r.). Amenda contravenţională este cuprinsă între 400 şi 800 lei.

Precizări ale Polaris M Holding

Conform Directivei europene nr 2008/98/CE, cu privire la gestionarea deşeurilor, firmele de salubrizare au obligaţia legală de a atinge ţintele de reciclare şi reutilizare a deşeurilor de minimum 50% din masa totală de deşeuri reciclabile, precum hârtie, plastic, sticlă şi metal (legea 211/2011). „Din păcate, atingerea ţintei de reciclare până în anul 2020, care presupune că doar jumătate din cantitatea de deşeuri colectată să mai fie depozitată la groapa ecologică, este pusă în pericol de anumiţi cetăţeni care fură zilnic cantităţi foarte mari de deşeuri reciclabile, cu scopul de a-l vinde, scoţând astfel din fluxul real al deşeurilor, fracţia reciclabilă. Neatingerea ţintelor atrage după sine sancţiuni financiare importante suportate de administraţiile locale”, precizează firma de salubritate.

Din punct de vedere al sănătăţii publice:

Persoanele care scormonesc în containerele pentru deşeuri atentează asupra sănătăţii publice a constănţenilor deoarece prin „intervenţia” acestora se pune în pericol controlul asupra colectării deşeurilor. Aceştia sparg încuietorile platformelor pentru a pătrunde în interiorul acestora, apoi încep să arunce deşeurile pe jos, în încercarea lor de a căuta deşeuri reciclabile. Din păcate, după ce-şi termină treaba, lasă în urma lor deşeuri pe jos, uşile platformelor deschise, deşeurile sunt luate de vânt ăi, astfel, se creează o serie de acţiuni în lanţ care periclitează sănătatea populaţiei. Aceste persoane care scormonesc prin deşeuri îşi periclitează propria sănătate deoarece contactul direct cu deşeurile îi pot infecta cu diverse boli pe care le pot transmite şi altor persoane. De asemenea, împrăştierea deşeurilor pe lângă platformele de colectare, poate duce la o serie de evenimente neplăcute: îmbolnăvirea copiilor care se joacă în zonă, având în vedere contactul direct cu deşeurile, prezenţa câinilor comunitari şi a rozătoarelor care intră în platforme, trag de deşeuri şi care pot împrăştia diferite boli, mai atrage atenţia Polaris M Holding.

„Vandalizarea platformelor anulează scopul pentru care acestea au fost create, acela de a împiedica împrăştierea deşeurilor prin oraş, de a proteja sănătatea populaţiei şi de a nu afecta estetica urbană. Estetica urbană este grav afectată. Colectarea deşeurilor trebuie să se realizeaze în condţtii de protecţie pentru mediul înconjurator şi pentru sănătatea populaţiei şi de aceea numai operatorul de salubritate licenţiat este autorizat să colecteze deşeurile, conform legii. Accesul colectorilor neautorizaţi în interiorul platformelor de depozitare a deşeurilor, este strict interzis. Aceste persoane acţioneaza în mod organizat şi sustrag deşeurile reciclabile din containere amplasate de firma Polaris M Holding pe domeniul public. Aceştia îşi continuă “munca” nestingheriţi de ani întregi deoarece Polaris nu are autoritatea necesară de a lua măsuri împotriva acestor răufăcători care distrug proprietatea publică”, mai arată firma de salubritate.

VIDEO:

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
De vina este populatia care aunca pe geam,stapani de caini care ies cu iei sa-si faca nevoile pe strada.Uitativa in jurul vostru,tot orasul a devenit o ghena de gunoi.
1
0
astia de la politia locala s-au boierit stau si urmaresc prin circiumisa stea o luna si la gunoi paznici daca nu sa plece ca se angajeaza alti din bani publici atentie si primarilor
1
0
De la ghenele de gunoi,pana in structurile inalte,se respira tiganeste! Nu degeaba strainii ne spun tigani . Asta e RRomania !
4
0
bani de amenzi nu au ;in situatia asta sa i puna la maturat strazile de dimineata pina searain folosul comunitatii.Tiganii sint recalcitranti,distrug totul ghene, garduri, strazi de mici,Puneti tablite cu inscrisuri de genul ;A tentie nu este permis!si chiar amenda care o pot incasa ....deci lasati ne cu amenzi LA MUNCA CU EI!
5
0
Polaris sa inlocu Iasca,maturele din rachita din vremea lui decebal iar populatia sa se civilizeze cu forta si cu amenzi
2
0
De vina sunt oamenii imputiti scarbele care fac petreceri cu manele si arunca gunoaiele pe jos sau de la balcon. De vina sunt tiganii care rascolesc gunoaiele peste tot si umbla cu cai prin oras. De vina sunt iubitorii de animale care isi lasa cainii sa se cace peate tot. De vina e primaria ,politia,gardienii publici locali,agentii de paza si polarisul. De vina suntem noi ca ne doare la 2m in fata pulii si ne place sa.ne.plangem prin comentarii pe replica in loc sa ii aruncam la tomberoane pe cei vinovati. Lasilor.
6
0
La fel se intampla si la ghenele de gunoi de langa liceul cu program sportiv ,,Nicolae Rotaru",unde tiganii isi lasa ancorate de grilajele ghenelor de gunoi sacii facuti din cearceafuri ,pe care le umplu cu peturi ,si fac o mizerie de nedescris. Nu se sesizeaza nimeni ,ca tiganii au devenit un flagel,un fel de ciuma in Constanta? Domnule FAGADAU DEGEABA NE PROMITETI PROIECTE PRIN CARE VRETI SA TRANSFORMATI CONSTANTA INTR-UN ORAS FRUMOS SI SIGUR,DACA NU GASITI O SOLUTIE PENTRU INDEPARTAREA TIGANILOR DIN ORAS!!
2
0
Sa intelegem ca singurii care au spirit si educatie de reciclare sunt tiganii.
0
1
bai fratilor, erau containere si erau f bune. au facut cacaturile astea cu plase si foare de nu mai apuca un pescarus sa manance. oamenii trebuie sa urce pe scari sa arunce de sus- sunt oameni bolnavi batrani, aluneca iarna pe scarile cu polei. asta a fost o afacere cica sa reabilizteze gunoiele. in nicio tara din lume nu exista ghene cu gratii. au stricat tot ce era si de aia e gunoi.
1
2
este pacat ca se intampla asa o murdarie dar daca acesti oameni i-si scot existenta de acolo,inca in plus fac o sortare a gunoiului,polarisul bagand totul la gramada,nu-i poti blama prea tare,altfel mizerie este peste tot,rahati de caine pe trotuar si chiar de javre bipede
2
2
Ce masuri se iau impotriva celor care isi bat joc de locuitorii orasului? Nici una-nici impotriva "cautatorilor" prin gunoaie si nici a celor care sunt responsabili cu activitatea de salubrizare a orasului! Atunci vom vorbi incontinuare mult si bine si situatia ramane aceeasi. Ca la televizor...
0
2
In primul rand nu avem de fapt reciclare a deseurilor pe bune. Apoi,starea din ce in ce mai mizera a intregii populatii face sa existe cautatori si mancatori din gunoaie. Ei nu fac asta din pasiune,ca iaca asa le place lor.ca hoby. In ultimul rand,o societate care accepta asa zisele obiceiuri si traditii ,de fapt actele antisociale si refuzul gruparilor infractionale sub acoperirea unor etnii de a se conforma progresului civilizatiei,este o societate idioata,autodistructiva. Da,e bine sa se ia in calcul promovarea reantregirii etniei tiganesti cu locul ei de origine. Toti am fi in castig.
3
1
Constanta este o adunatura de turci tigani si moldoveni violatori din Vaslui
4
2
Poate va vine mintea la cap si bagati ghenele sub pamant. Sunt imputite si inestetice asa cum sunt acum
7
0
In strainatate ghenele sau containerele de gunoi au cartele. Pot fi folosite doar de cetatenii care apartin de cartierele respective si atat. Am vazut cu ochii mei, nu sunt povesti. Iar in jurul lor e curatenie luna. Nici macar un chistoc de tigara. In Olanda, mai precis. La noi de ce nu se poate ? Pentru ca NU SE VREA !!!
8
0
vad ca am incercat sa postez un mesaj si-l cenzurati....
4
0
sa i luam pe imputiti astia de tigani sa i ducem in India si sa i lasam acolo. Acolo nu i ieisit din comun sa faca asa ceva Cu forta si fara drept de apel. Si daca se opun tarile europene sa facem asta,sa i ia la ei daca ii iubesc asa mult.
10
0
De cate ori am sesizat eu ca se scormoneste si se arunca gunoiul pe jos in inel 2..... mi s-a acrit. Raporteaza ca au aplicat, dar in realitate nu au muscat un deget
7
0
Astia recicleaza
5
0
ar trebui ingropate containerele in pamant, iar accesul la ele sa se faca pe baza de cartela, ridicarea gunoiului facandu-se cu utilitare dotate cu sistem macara, asa cum este in lumea civilizata. atunci ar disparea si tiganii si sobolanii.
8
0
Avand in vedere ca lucratorii salubrizare Polaris M Holding sunt rude cu scormonitorii in gunoaie tin sa precizez ca ei sunt cei care strica intentionat sistemul de inchidere al portilor pentru ca neamurile lor sa aibe acces nestngheriti la tomberoane.
11
0
acum iati vazut ba? eu de cand ma stiu ii vad la ghene. am crezut ca asa trebuie sa fie si ca asa e legea
4
0
Mi-e scarba de tara asta. De fapt astia suntem traim din resturi. ii vad si la mine in bratianu. Sunt agresivi si fac mizerie. Eu m-am luat de una gravida ca umbla prin gunoiae si am intrebat-o daca e ok gravida sa faca asta si m-a scuipat. Ii ignor, m-am obisnuit sa traiesc cu ei in cartier. Daca e normal asa, atunci asa sa traim ca in evul mediu
9
0
da, sai luam cu batele la bataie pe cacatii astia mizerabili. ala ia din container cu copilul langa el.
13
2
Oras imputit de oameni imputiti. Nu trebuie sa fim in UE ci in confederatia tarilor africane. Facem pe desteptii si europenii si acceptam mizeria umana. De ce nu fac tiganii asta si in Germania? Ca sunt tigani si acolo. Poate pentru ca ii ia garda pe sus. La noi e sat fara caini si orasul si tara asta fututa de toti
17
0

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102