REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.3° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.3° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Dezastrul din zona protejată Vadu, provocat cel mai probabil de o ţigară

Dezastrul din zona protejată Vadu, provocat cel mai probabil de o ţigară

Replica API 23 august 2011 | 00:00 126

Au ars 300 de hectare din Biosfera Deltei Dunării

Au ars 300 de hectare din Biosfera Deltei Dunării

Aşa cum era şi normal, după stingerea incendiului de la Vadu, au început anchetele. Specialiştii au stabilit că în aria protejată Biosferei Delta Dunării, au ars aproximativ 300 de hectare de stuf şi vegetaţie uscată şi sute de păsări şi alte animale au ars de vii. Iniţial, se aprecia că au ars 200 de hectare, dar, după cum se poate vedea, dezastrul este mult mai mare.

Deocamdată nu este nimic sigur, dar s-a luat în calcul varianta că focul ar fi putut izbucni de la o ţigară aprinsă, aruncată la întâmplare. "Este doar o presupunere. Nu suntem încă siguri că aceasta a declanşat incendiul. La faţa locului se fac încă cercetări, care vor stabili cu exactitate ce s-a întâmplat", a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea, Paula Anghel. Şi Rezervaţia Biosferei Delta Dunării a început evaluarea pentru a stabili la ce valoare se ridică pierderile rezultate în urma incendiului. Potrivit guvernatorului Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Grigore Baboianu, cele mai afectate au fost broaştele, insectele şi şerpii, care nu s-au putut mişca suficient de repede încât să se salveze. Reamintim că incendiul a izbucnit în cursul zilei de sâmbătă, 20 august şi a fost lichidat abia la o zi după producerea lui. Operaţiunea autospecialelor a fost îngreunată în mod special de vânt, care şi-a schimbat direcţia tot timpul. În altă ordine de idei, pompierii constănţeni au avut mereu de-a face cu arderi necontrolate. De la începutul anului şi până în prezent, în judeţul nostru, au fost înregistrate 350 arderi necontrolate, cu 152% mai mult ca în 2010 şi cu 39% mai mult comparativ cu anul 2009. În ceea ce priveşte cauza, aceasta este, în mare parte, aruncarea la întâmplare a chiştoacelor de ţigară. Acesta este şi motivul pentru care specialiştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea face apel la cetăţeni să folosească locurile special amenajate pentru fumat şi să se asigure că jarul ţigărilor este stins înainte de a le arunca. De precizat că numai în ultimele trei zile echipajele de pompieri au fost solicitate pentru stingerea a 24 de arderi necontrolate cauzate de aruncarea resturilor de ţigară sau de folosirea focului în spaţii deschise şi nesupravegherea acestuia. "În ceea ce priveşte arderea miriştilor, a resturilor menajere ori a vegetaţiei uscate le reamintim cetăţenilor, că în perioadele de caniculă şi secetă prelungită, arderea miriştii, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă", a declarat purtătorul de cuvânt al ISU, Paula Anghel. Ea a mai spus că, potrivit legislaţiei în vigoare, nerespectarea legii se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei.

Mirabela PANFIL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218