rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 14 decembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Dezbatere PNL/ Orban: Introducerea sistemului de vot electronic ar influenţa prezenţa la vot, nu doar în diaspora, ci şi în ţară

Ludovic Orban

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, a afirmat marţi că introducerea votului electronic va creşte participarea la urne a electoratului atât a celui din diaspora, cât şi a celui din ţară, liderul PNL exprimându-şi totodată speranţa că actuala Opoziţie şi specialiştii din domeniu vor reuşi să genereze un proiect de lege care să se aplice chiar din 2024.

Precizările au fost făcute în cadrul dezbaterii "Soluţia votului prin mijloace electronice pentru cetăţenii români", organizată de PNL, la Palatul Parlamentului, unde au vorbit reprezentanţi ai USR, PMP, UDMR, Pro România, precum şi ai autorităţilor şi instituţiilor din domeniu, evidenţiind avantajele, dar şi pericolele unui astfel de sistem de vot. Discuţia a avut ca punct de pornire o propunere legislativă a PNL care vizează extinderea votului prin corespondenţă pentru alegerile europarlamentare şi pentru cele prezidenţiale, dar şi introducerea votului electronic pentru cetăţenii cu domiciliul în străinătate.

"În România, prezenţa la vot e foarte mică, acesta este adevărul. E foarte mică din mai multe motive, dar şi din cauza faptului că mulţi oameni nu sunt dispuşi să facă nişte sacrificii pe care trebuie să le facă pentru a vota. (...) Pentru a stimula participarea la vot trebuie utilizate toate pârghiile posibile. Părerea mea e că nici votul prin corespondenţă nu trebuie abandonat. (...) Am convingerea că introducerea sistemului de vot electronic este foarte importantă şi că va avea efecte pentru a determina prezenţa la vot, nu numai a românilor din diaspora, ci şi a foarte multor categorii care azi nu votează, chiar fiind în ţară. (...) Dacă actuala Opoziţie împreună cu specialiştii şi toţi ceilalţi care au expertiză în domeniul acesta reuşesc să genereze un proiect de lege, să putem să facem o campanie publică ulterioară, să atragem societatea alături de noi, cred că putem ajunge la a putea dezbate şi chiar la şansa de a putea adopta un astfel de proiect, care, evident, să se aplice probabil din 2024", a spus Orban.

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a declarat că dezbaterea pe acest subiect este necesară, deoarece trebuie identificate soluţii cât mai eficiente pentru a permite accesul diasporei la sistemul de vot.

"Nu cred că suntem pregătiţi ca societate, mâine, să trecem la votul electronic. Dar cred că acesta este viitorul. Cred că pentru clasa politică este necesar să discutăm mai implicat şi instituţional pe acest subiect dintr-un motiv foarte simplu. Avem o realitate care ne obligă să ne uităm în primul rând spre cei 4 milioane de cetăţeni români care sunt la distanţe uriaşe de cea mai apropiată secţie de votare", a spus el.

Tudor Benga, deputat USR, a apreciat că proiectul PNL reprezintă "un pas înainte necesar", care creează cadrul legal pentru votul electronic. Pe de altă parte, el a subliniat importanţa integrităţii votului.

"Trebuie să îi securizăm integritatea. Şi aici apar o serie de provocări care nu sunt insurmontabile, însă care trebuie tratate extrem de serios la nivel tehnic. Şi noi, în momentul acesta, suntem în faza de finalizare a unui proiect pe tema aceasta. Sperăm să îl introducem în circuit până la finalul acestei sesiuni legislative. Ceea ce aduce în plus şi este complementar cu acest proiect ţine de următorul aspect: modul în care votantul ajunge să fie identificat în mediul online, în acelaşi mod în care un votant în momentul în care se duce în secţia de votare trebuie să prezinte nişte credenţiale care să îl autentifice. (...) Votul la distanţă prin internet, funcţional, la nivel de circumscripţie naţională este extrem de redus. Estonia aplică vot electronic prin internet la nivel naţional. Există câteva regiuni din Eleveţia şi câteva regiuni din Australia. Nu există un istoric amplu de funcţionalitate a lui şi acesta e motivul pentru care trebuie să ne uităm cu mare atenţie", a subliniat deputatul USR.

La rândul său, Marton Arpad, deputat UDMR, a precizat că formaţiunea sa nu susţine un astfel de proiect, deoarece este greu de asigurat caracterul secret al votului.

"Vă spun sincer, mie nu prea îmi place când România vrea să fie atât de deşteaptă încât să aibă ceva ce alţii nu au. Noi avem un mare apetit pentru aşa ceva. Art. 62 şi 81 din Constituţie prevăd că votul este direct, secret şi liber exprimat. În momentul în care cetăţeanul vine într-o secţie de votare, reprezentanţii candidaţilor, autorităţile, societatea civilă şi presa pot să îl vadă şi (...) verifică faptul că acest vot este direct şi secret. În momentul în care se votează prin internet, de pe telefonul mobil, toate aceste entităţi (...) mai pot verifica faptul că cetăţeanul votează fără să îl vadă cineva, să îi spună cum să voteze? Sau, eventual, să voteze pentru el? Nimeni nu poate verifica aşa ceva", a declarat el.

Augustin Jianu, fost ministru al Comunicaţiilor, vicepreşedinte al Pro România, a precizat că formaţiunea pe care o reprezintă susţine "de principiu" un proiect privind votul online, însă cu o serie de menţiuni.

"Noi propunem un sistem de vot online care nu realizează securitate prin obscuritate, ci prin principii matematice dovedite şi prin transparenţă. Şi anume, blockchain. Bănuiesc că aţi auzit despre această tehnologie. Miliarde de dolari sunt tranzacţionaţi zilnic prin sisteme de tip blockchain care realizează securitatea sistemului informatic prin transparenţă, nu prin obscuritate şi cred că putem să învăţăm câteva lucruri din tehnologia asta şi să o folosim şi noi", a arătat el.

Deputatul PNL Victor Paul Dobre a atras atenţia asupra vulnerabilităţilor votului prin internet, apreciind că nu au fost epuizate avantajele votului prin corespondenţă.

"Potrivit Codului penal, introducerea sau folosirea unui program informatic cu vicii care alterează înregistrarea ori însumarea rezultatelor se pedepseşte până la şapte ani. Eu nu ştiu firmele de IT care ar avea curajul. (...) Eu consider că votului prin corespondenţă încă nu i-am epuizat avantajele. La ultimele alegeri germane, 31% au votat prin corespondenţă. Sistemele acestea încă nu le-am pus la punct: oamenii să aibă posibilitatea să voteze cu mult timp înainte, inclusiv cei din diaspora", a evidenţiat liberalul.

Vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Marian Muhuleţ, a subliniat că există argumente tehnice pro şi contra implementării sistemului de vot online.

"Elementul esenţial este acela ca dvs, reprezentanţii naţiunii române, să fiţi convinşi că poate fi implementat. Dacă dvs nu sunteţi convinşi şi nu construiţi nivelul necesar de încredere, aşa cum a fost şi în cazul votului prin corespondenţă, unde aţi asumat faptul că cetăţeanul, în intimitatea familiei lui, poate să fie influenţat în modul în care îşi exprimă votul, la fel trebuie să acceptaţi lucrul acesta şi la nivelul discuţiei privind votul prin internet. (...) E bine că deschidem dezbaterea acum. Opinia mea este că e o dezbatere care ţinteşte anul 2024, în niciun caz anii electorali 2019 - 2020", a declarat el.

Şi Cristian Pârvulescu, preşedinte de onoare Pro Democraţia, a apreciat că sistemul de vot electronic ar duce la o creştere a numărului de votanţi la un potenţial de 70%.

"Am identificat patru probleme: politice, constituţionale, juridice şi tehnice. Problemele tehnice, cum s-a explicat aici, sunt cele mai puţin importante. Ele sunt uşor de rezolvat, există soluţii pentru toate. Votul pe internet nu este de fapt o revoluţie, deja o bună parte din populaţia globului foloseşte masiv internetul în lucruri care sunt la fel de importante ca votul. Soluţiile tehnice se pot discuta. Cea mai dificilă problemă este problema politică. Cea constituţională pune probleme legate de secretul votului - probleme care pot fi tehnic rezolvate dar care vor face obiectul disputei atât în societate, cât şi în Parlament. (...) Nu trebuie să discutăm doar de votul românilor din străinătate. Trebuie să discutăm despre votul tuturor românilor, care să fie adaptat nevoilor societăţii actuale, diferenţiind: pentru cei care nu sunt adaptaţi menţinând votul tradiţional, pentru ceilalţi putem să introducem atât votul electronic, cât şi votul pe internet, mai întâi printr-un exerciţiu-pilot şi apoi într-un exerciţiu curajos la nivel naţional", a precizat Pârvulescu.

AGERPRES

marţi, 13 noiembrie 2018267
Comentarii

01hahaha(13 noi 20:01)
ce ba lautare, crezi ca merge sa voteze hipsterii de pe insta sau feisbuci?
00Pesedei(13 noi 18:19)
Lasa,lasa Sica Mandolina tu zi daca o dai pe Alinuta s-o-ncaieram!
mai mult...Ultima oră
14 dec 00:00Ultima orăDecizia respingerii cererii de extrădare a jurnalistului turc Kamil Demirkaya primită cu aplauze la Bruxelles

Decizia Curţii de Apel Bucureşti de respingere a cererii autorităţilor turce de extrădare a jurnalistului Kamil...26

14 dec 00:00Ultima orăSerbia anunță că vrea să atace Kosovo: România și colegele din NATO cer Belgradului să nu pornească războiul32
14 dec 00:00Ultima orăIordache: Proiectul legii pensiilor va intra în plenul Camerei Deputaţilor cel târziu miercuri23
14 dec 17:04Ultima orăDNA: Şef de instituţie publică, prins în flagrant când lua 2.000 de lei mită

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus punerea în...135

14 dec 00:00Ultima orăOrban: Alegerile anticipate, cea mai bună soluţie pentru România în cazul căderii guvernului35
14 dec 00:00Ultima orăMăsuri dispuse în punctele de frontieră pentru perioada Sărbătorilor de Iarnă56
14 dec 00:00Ultima orăAcțiune umanitară a polițiștilor de frontieră constănțeni!

Polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în data de 14.12.2018, au organizat o acțiune umanitară...405

14 dec 00:00Ultima orăCCR (motivare): Ar fi absurd ca un act de corupţie realizat în beneficiul soţului/copilului/părinţilor/sponsor politic să nu poată fi sancţionat penal76
14 dec 00:00Ultima orăFost primar al Constanței, cetățean de onoare post-mortem247
14 dec 00:00Ultima orăLider PSD: Amnistia și grațierea intră în CExN. Trebuie cu vot cu tot, să închidem

Liderul PSD Sector 1, primarul Dan Tudorache, a declarat vineri, conform stiripesurse.ro, că în ședința CExN de...93

14 dec 16:28Ultima orăGata, a început BÂLCIUL la Constanța! VIDEO223
14 dec 00:00Ultima orăÎntâlnire publică pentru prezentarea PUZ-ului preliminar Zona Peninsulară111
Vremea
1° - 3.2° vineri, 14 decembrie 2018
ploaie ușoarăUmiditate: 100%
Vânt: 4.38 m/s din NE
Presiune: 1033.15 milibari

Loto
6/4911925324143
5/4041220273435
joker6242532426
Horoscop
mai mult...SPSportRT
14 dec 00:00SportSurpriză uriașă în Europa League! AC Milan ELIMINATĂ după o înfrângere rușinoasă în Grecia. Toate echipele calificate

Joi seară s-au stabilit cele 24 de formații care vor merge în ”șaisprezecimile” Europa League. Marea surpriză a...445

14 dec 00:00SportFotbalul e pe goluri, nu pe ochi frumoși! PAOK-ul lui Lucescu a fost cu posesia și cu ratările, BATE cu calificarea în primăvara EL

...244

14 dec 00:00SportSimona Halep a fost desemnată în premieră campioană mondială de ITF

Simona Halep a primit încă un premiu după sezonul de vis 2018. Federaţia Internaţională de Tenis a anunţat că...310

14 dec 00:00SportFederer și Nadal vor juca împreună la dublu în 2019! Roger a făcut anunțul: ”Va fi ceva special!”

Roger Federer și Rafael Nadal vor forma din nou echipă în 2019! Anunțul a fost făcut chiar de tenismanul elvețian,...232

Local
14 dec 04:04LocalElevii Liceului Teoretic Lucian Blaga au împărtășit magia sărbătorilor de iarnă!

Joi, 13 decembrie, toți elevii Liceului Teoretic ,,Lucian Blaga’’ Constanța împreună cu învățătorii,...636

14 dec 04:02LocalA accidentat un bărbat pe trecere și a FUGIT! A fost prins în trafic

Un bărbat în vârstă de 41 de ani, în data de 12.12.2018, ora 12.25, a condus un autoturism pe bulevardul Mamaia,...1817

14 dec 04:01LocalCondamnat pentru tăinuire, prins de polițiștii constănțeni

Polițiștii din cadrul Poliției stațiunii Eforie, la data 13 decembrie a.c., în jurul orei 13.30, au depistat un...469

14 dec 03:25LocalUn șofer BEAT a LOVIT o bornă rutieră, s-a RĂSTURNAT, iar mașina a luat FOC!

Un bărbat de 25 de ani din Tulcea, în noaptea de 12 spre 13 decembrie a.c., în timp ce conducea un autoturism pe DN...1143

14 dec 04:00LocalAccident rutier cu persoană încarcerată, la Constanța: a fost rănit și un copil!

Un accident rutier a avut loc în Constanța, joi, 13 decembrie, pe strada Călărași, colț cu Mihai Viteazu, o...2382

14 dec 03:59LocalContainer sosit din China, controlat de polițiști în portul Constanța

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în data de 12.12.2018, s-au sesizat din oficiu cu privire la...488

14 dec 03:32LocalParfumuri susceptibile a fi contrafăcute, confiscate de către polițiști

Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Vama Veche, județul Constanța, în data de...387

14 dec 03:30LocalTrei șoferi prinși la volan sub influența băuturilor alcoolice

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier, la data de 12 decembrie a.c., în jurul orei 15.00, au depistat un bărbat,...370

14 dec 03:29LocalTânăr din Murfatlar, condamnat pentru tâlhărie și furt

Polițiștii din cadrul Poliției orașului Murfatlar, la data 12 decembrie a.c., au depistat un tânăr, în vârstă...1188

14 dec 03:27LocalÎn zona Eden - Bişniţar amendat de poliţiştii locali pentru comerţul cu ţigări netimbrate

Polițiștii locali din cadrul Direcției Generale Poliția Locală Constanța au depistat, în cursul zilei de 12...557

Politică
14 dec 03:57PoliticăAdministraţia locală pune la cale o TAXĂ de emitere a avizului de oportunitate pentru PUZ-uri

Consilierii locali municipali constănţeni vor dezbate, în şedinţa care va avea loc la finele aceste luni, o serie...317

14 dec 00:00PoliticăIMPOZITE majorate şi cu 500% pentru clădirile lăsate în paragină la Constanţa - iată lista discutată de consilieri

Consilierii locali au primit, în avansul şedinţei care va fi convocată de primarul Decebal Făgădău la sfârşitul...366

14 dec 00:00PoliticăŞedinţă a Consiliului Local Municipal: autobuzele Isuzu vor ajunge în administrarea RATC

În şedinţa Consiliului Local Municipal Constanţa care va avea loc la finele acestei luni, pe ordinea de zi va figura...354

14 dec 04:04PoliticăOficial, proiectele discutate şi aprobate în şedinţa de Guvern! Decizie şi în privinţa subprefectului de Constanţa!

Iată proiectele de acte normative adoptate sau de care Guvernul a luat act în ședința Guvernului României din 13...966

14 dec 04:03PoliticăDăncilă: „Pensiile se plătesc înainte de Sărbători”

Bugetarii vor avea liber și pe 24 şi 31 decembrie. Executivul a anunțat că cele două zile de luni vor fi libere,...389

14 dec 04:01PoliticăDecebal Făgădău a primit colindători. Holul Primăriei Constanța a răsunat de glasurile copiilor!

Holul instituției a răsunat de glasurile copiilor de la școlile și grădinițele din oraș. Recitalul a fost deschis...446

14 dec 03:22PoliticăConsilierii județeni, convocați în ședință. Vezi ordinea de zi!

În conformitate cu dispoziţiile art. 94 alin. 1 şi 3 din Legea nr. 215/2001 a administraţiei publice locale,...352

14 dec 03:24PoliticăDoi consilieri locali constănțeni s-au implicat într-o acțiune caritabilă. Sute de copii necăjiți vor avea sărbători fericite!

Sărbătorile de iarnă sunt așteptate, cu mare drag, de toți românii, pentru a marca nașterea lui Isus cum se...332

14 dec 03:30PoliticăUn fost ministru de Interne a fost eliberat din închisoare

Fostul ministru de Interne, Gabriel Berca, condamnat în decembrie 2017 la doi ani de închisoare cu executare, a fost...448

14 dec 03:27PoliticăO sută de ani de pescărie românească, celebrați la Constanța

Secretarul de stat Daniel Dumitru Botănoiu a participat, în data de 12 decembrie 2018, la conferința intitulată "100...499

Monden
14 dec 00:00MondenFostul soţ al Elenei Băsescu este din nou singur? Maria Grigoriu a şters pozele cu el de pe Instagram

În primăvara acestui an, Bogdan Ionescu, fostul soţ al Elenei Băsescu, şi noua lui iubită, Maria Grigoriu, au...262

14 dec 19:11MondenCleopatra Stratan, în cea mai scurtă rochiță. Se face din ce în ce mai frumoasă

Cântă de la trei ani, învață dintotdeauna foarte bine și la 16 ani s-a transformat dintr-o fetiță adorabilă,...376

14 dec 19:12MondenRuby a rămas în India, după filmările la „Asia Express“

Cele două luni petrecute în India şi în Sri Lanka la filmările pentru reality-show-ul „Asia Express” (Antena 1)...243

14 dec 19:12MondenToni Grecu revine cu Divertis la TVR 1

Revenire spectaculoasă în grila de programe a postului TVR 1! După şapte ani de la demisia din PRO TV, Tony Grecu...298

14 dec 19:12MondenMama lui Kevin din „Singur acasă“ este de nerecunoscut! Cum arată actriţa Catherine O'Hara la 64 de ani

A făcut furori în anii ’90, odată cu lansarea mondială, însă în România este în continuare unul dintre cele...377

14 dec 19:13MondenDublura Millei Jovovich vrea 2,5 milioane dolari că şi-a pierdut mâna în timpul filmărilor

Olivia Jackson, de 37 de ani a suferit un accident îngrozitor, la filmări, în timpul unei cascadorii cu motocicleta,...287

14 dec 00:00MondenKeira Knightley va primi titlul de Ofiţer al Ordinului Imperiului Britanic la Palatul Buckingham

Actriţa Keira Knightley va primi titlul de Ofiţer al Ordinului Imperiului Britanic (OBE) pentru servicii deosebite...161

14 dec 00:00MondenFestivalul de Film de la Berlin a anunţat primele filme din competiţie

Cele mai recente filme semnate de regizorii germani Fatih Akin şi Angela Schanelec precum şi de cineastul francez...127

14 dec 00:00MondenThe Cure, Radiohead şi Janet Jackson, incluşi în Rock & Roll Hall of Fame în 2019

Trupele britanice The Cure şi Radiohead precum şi cântăreaţa americană Janet Jackson vor intra în Rock & Roll...128

14 dec 00:00MondenAvril Lavigne va lansa un nou album de studio pe 5 februarie 2019

Cântăreaţa Avril Lavigne a anunţat miercuri că va lansa în luna februarie un nou album de studio, primul material...134

Mapamond
14 dec 00:00MapamondCancelarul Angela Merkel va cere la summitul UE prelungirea sancţiunilor împotriva Rusiei

Cancelarul german Angela Merkel a declarat miercuri că va cere la summitul UE de săptămâna aceasta prelungirea...132

14 dec 00:00MapamondTheresa May câştigă votul de încredere din partea Partidului Conservator cu 200 de voturi contra 117

Premierul Theresa May a câştigat miercuri noaptea votul de încredere din partea Partidului său Conservator, dar 117...133

14 dec 00:00MapamondConvorbire a preşedintelui Trump cu omologul său mexican privind migraţia

Preşedintele american Donald Trump şi omologul său mexican Andres Manuel Lopez Obrador au avut miercuri o convorbire...136

14 dec 00:00MapamondVotul parlamentului britanic asupra acordului privind Brexit-ul, stabilit pentru ianuarie

Parlamentul britanic se va pronunţa în ianuarie asupra acordului privind Brexit-ul încheiat de premierul Theresa May...128

14 dec 00:00MapamondCăpitanii navelor ucrainene sechestrate de Rusia refuză să depună mărturie, conform avocaţilor lor

Căpitanii a două dintre vasele ucrainene sechestrate de Rusia, aflaţi în arest la Moscova, au refuzat să depună...167

14 dec 00:00MapamondAccident de tren în Turcia: 9 morţi şi 47 de răniţi, potrivit unui bilanţ actualizat

Cel puţin 9 persoane au murit şi 47 au fost rănite joi într-un accident în care a fost implicat un tren de mare...144

14 dec 00:00MapamondPapa Francisc va vizita Bulgaria şi Macedonia în mai 2019

Papa Francisc va efectua o vizită în Bulgaria şi Macedonia în perioada 5-7 mai anul viitor, a anunţat joi...129

14 dec 18:07MapamondAtac armat la Strasbourg: Trei morţi şi 13 răniţi - nou bilanţ

Atentatul comis marţi la Târgul de Crăciun de la Strasbourg a făcut trei morţi şi treisprezece răniţi, dintre...129

14 dec 00:00MapamondUn comitet de experţi a dat undă verde canabisului în scop medicinal în Franţa

Comitetul de experţi înfiinţat de Agenţia franceză pentru Siguranţa Medicamentelor (ANSM) consideră ''pertinentă...151

14 dec 00:00MapamondPapa Francisc va oficia prima liturghie a unui suveran pontif în Peninsula Arabă

Papa Francisc va oficia prima liturghie a unui suveran pontif în Peninsula Arabă în luna februarie şi va vizita una...143

Sănătate
13 dec 03:45SănătateTratament salvator pentru pacienții cu accident vascular cerebral, la Spitalul Județean Constanța

Medicii din cadrul Secției de Neurologie au participat zilele trecute la o simulare națională, desfășurată sub...1230

12 dec 03:27SănătateVor fi livrate ambulanţe în toată ţara. Vin şi la Constanţa

Primele 300 de ambulanţe, achiziţionate prin Programul POIM 2014 - 2020, vor fi livrate începând de marţi, anunţă...455

12 dec 01:20SănătateAJUTAŢI-L PE VLĂDUŢ! Apel umanitar: Un băieţel de 6 ani, diagnosticat cu neuroblastom POATE FI SALVAT

Un băieţel de 6 ani poate fi salvat cu ajutorul dumneavoastră. Vlăduţ Cîrciu, copilul colegului nostru Sorin, a...349

7 dec 00:16SănătateCardurile naţionale de sănătate expirate, valabile încă doi ani de la data expirării

Casa Județeană de Asigurări de Sănătate anunță furnizorii de servicii medicale aflaţi în contract cu...797

1 dec 10:57SănătateDupă cazul de la Giuleşti, este aşteptat un control şi la Maternitatea Spitalului Judeţean Constanţa

Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti a solicitat Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie "Prof. Dr. Panait...1538

30 noi 00:36SănătatePoliclinicile 1 și 2 ale Spitalului Județean Constanța, ÎNCHISE în minivacanța de Ziua Marii Uniri

Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța aduce la cunoștința...663

29 noi 00:31SănătateSpitalul din Medgidia caută medic nefrolog

Ne confruntăm cu un deficit de medici nefrologi la nivelul întregii ţări. Potrivit dr. Liliana Tuță, președintele...1017

27 noi 00:48SănătateChemoembolizări în Spitalul Județean Constanța

Patru ședințe de chemoembolizare au fost efectuate, cu succes, la sfârșitul săptămânii trecute. Doi dintre...1363

24 noi 04:34SănătateSăptămână Europeană a Testării. Constănțenii, chemați să se testeze pentru hepatită și HIV!

Fundaţia Baylor Marea Neagră se alătură organizaţiilor neguvernamentale, instituţiilor şi liderilor de opinie din...875

21 noi 01:19SănătatePacienții constănțeni care suferă de HIV, fără tratament! Nu există contract de achiziție pentru medicamente

Pacienţii români care suferă de HIV au rămas fără tratament, probleme majore cu lipsa medicaţiei fiind...846