rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 20 mai
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Dezbatere PNL/ Orban: Introducerea sistemului de vot electronic ar influenţa prezenţa la vot, nu doar în diaspora, ci şi în ţară

Ludovic Orban

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, a afirmat marţi că introducerea votului electronic va creşte participarea la urne a electoratului atât a celui din diaspora, cât şi a celui din ţară, liderul PNL exprimându-şi totodată speranţa că actuala Opoziţie şi specialiştii din domeniu vor reuşi să genereze un proiect de lege care să se aplice chiar din 2024.

Precizările au fost făcute în cadrul dezbaterii "Soluţia votului prin mijloace electronice pentru cetăţenii români", organizată de PNL, la Palatul Parlamentului, unde au vorbit reprezentanţi ai USR, PMP, UDMR, Pro România, precum şi ai autorităţilor şi instituţiilor din domeniu, evidenţiind avantajele, dar şi pericolele unui astfel de sistem de vot. Discuţia a avut ca punct de pornire o propunere legislativă a PNL care vizează extinderea votului prin corespondenţă pentru alegerile europarlamentare şi pentru cele prezidenţiale, dar şi introducerea votului electronic pentru cetăţenii cu domiciliul în străinătate.

"În România, prezenţa la vot e foarte mică, acesta este adevărul. E foarte mică din mai multe motive, dar şi din cauza faptului că mulţi oameni nu sunt dispuşi să facă nişte sacrificii pe care trebuie să le facă pentru a vota. (...) Pentru a stimula participarea la vot trebuie utilizate toate pârghiile posibile. Părerea mea e că nici votul prin corespondenţă nu trebuie abandonat. (...) Am convingerea că introducerea sistemului de vot electronic este foarte importantă şi că va avea efecte pentru a determina prezenţa la vot, nu numai a românilor din diaspora, ci şi a foarte multor categorii care azi nu votează, chiar fiind în ţară. (...) Dacă actuala Opoziţie împreună cu specialiştii şi toţi ceilalţi care au expertiză în domeniul acesta reuşesc să genereze un proiect de lege, să putem să facem o campanie publică ulterioară, să atragem societatea alături de noi, cred că putem ajunge la a putea dezbate şi chiar la şansa de a putea adopta un astfel de proiect, care, evident, să se aplice probabil din 2024", a spus Orban.

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a declarat că dezbaterea pe acest subiect este necesară, deoarece trebuie identificate soluţii cât mai eficiente pentru a permite accesul diasporei la sistemul de vot.

"Nu cred că suntem pregătiţi ca societate, mâine, să trecem la votul electronic. Dar cred că acesta este viitorul. Cred că pentru clasa politică este necesar să discutăm mai implicat şi instituţional pe acest subiect dintr-un motiv foarte simplu. Avem o realitate care ne obligă să ne uităm în primul rând spre cei 4 milioane de cetăţeni români care sunt la distanţe uriaşe de cea mai apropiată secţie de votare", a spus el.

Tudor Benga, deputat USR, a apreciat că proiectul PNL reprezintă "un pas înainte necesar", care creează cadrul legal pentru votul electronic. Pe de altă parte, el a subliniat importanţa integrităţii votului.

"Trebuie să îi securizăm integritatea. Şi aici apar o serie de provocări care nu sunt insurmontabile, însă care trebuie tratate extrem de serios la nivel tehnic. Şi noi, în momentul acesta, suntem în faza de finalizare a unui proiect pe tema aceasta. Sperăm să îl introducem în circuit până la finalul acestei sesiuni legislative. Ceea ce aduce în plus şi este complementar cu acest proiect ţine de următorul aspect: modul în care votantul ajunge să fie identificat în mediul online, în acelaşi mod în care un votant în momentul în care se duce în secţia de votare trebuie să prezinte nişte credenţiale care să îl autentifice. (...) Votul la distanţă prin internet, funcţional, la nivel de circumscripţie naţională este extrem de redus. Estonia aplică vot electronic prin internet la nivel naţional. Există câteva regiuni din Eleveţia şi câteva regiuni din Australia. Nu există un istoric amplu de funcţionalitate a lui şi acesta e motivul pentru care trebuie să ne uităm cu mare atenţie", a subliniat deputatul USR.

La rândul său, Marton Arpad, deputat UDMR, a precizat că formaţiunea sa nu susţine un astfel de proiect, deoarece este greu de asigurat caracterul secret al votului.

"Vă spun sincer, mie nu prea îmi place când România vrea să fie atât de deşteaptă încât să aibă ceva ce alţii nu au. Noi avem un mare apetit pentru aşa ceva. Art. 62 şi 81 din Constituţie prevăd că votul este direct, secret şi liber exprimat. În momentul în care cetăţeanul vine într-o secţie de votare, reprezentanţii candidaţilor, autorităţile, societatea civilă şi presa pot să îl vadă şi (...) verifică faptul că acest vot este direct şi secret. În momentul în care se votează prin internet, de pe telefonul mobil, toate aceste entităţi (...) mai pot verifica faptul că cetăţeanul votează fără să îl vadă cineva, să îi spună cum să voteze? Sau, eventual, să voteze pentru el? Nimeni nu poate verifica aşa ceva", a declarat el.

Augustin Jianu, fost ministru al Comunicaţiilor, vicepreşedinte al Pro România, a precizat că formaţiunea pe care o reprezintă susţine "de principiu" un proiect privind votul online, însă cu o serie de menţiuni.

"Noi propunem un sistem de vot online care nu realizează securitate prin obscuritate, ci prin principii matematice dovedite şi prin transparenţă. Şi anume, blockchain. Bănuiesc că aţi auzit despre această tehnologie. Miliarde de dolari sunt tranzacţionaţi zilnic prin sisteme de tip blockchain care realizează securitatea sistemului informatic prin transparenţă, nu prin obscuritate şi cred că putem să învăţăm câteva lucruri din tehnologia asta şi să o folosim şi noi", a arătat el.

Deputatul PNL Victor Paul Dobre a atras atenţia asupra vulnerabilităţilor votului prin internet, apreciind că nu au fost epuizate avantajele votului prin corespondenţă.

"Potrivit Codului penal, introducerea sau folosirea unui program informatic cu vicii care alterează înregistrarea ori însumarea rezultatelor se pedepseşte până la şapte ani. Eu nu ştiu firmele de IT care ar avea curajul. (...) Eu consider că votului prin corespondenţă încă nu i-am epuizat avantajele. La ultimele alegeri germane, 31% au votat prin corespondenţă. Sistemele acestea încă nu le-am pus la punct: oamenii să aibă posibilitatea să voteze cu mult timp înainte, inclusiv cei din diaspora", a evidenţiat liberalul.

Vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Marian Muhuleţ, a subliniat că există argumente tehnice pro şi contra implementării sistemului de vot online.

"Elementul esenţial este acela ca dvs, reprezentanţii naţiunii române, să fiţi convinşi că poate fi implementat. Dacă dvs nu sunteţi convinşi şi nu construiţi nivelul necesar de încredere, aşa cum a fost şi în cazul votului prin corespondenţă, unde aţi asumat faptul că cetăţeanul, în intimitatea familiei lui, poate să fie influenţat în modul în care îşi exprimă votul, la fel trebuie să acceptaţi lucrul acesta şi la nivelul discuţiei privind votul prin internet. (...) E bine că deschidem dezbaterea acum. Opinia mea este că e o dezbatere care ţinteşte anul 2024, în niciun caz anii electorali 2019 - 2020", a declarat el.

Şi Cristian Pârvulescu, preşedinte de onoare Pro Democraţia, a apreciat că sistemul de vot electronic ar duce la o creştere a numărului de votanţi la un potenţial de 70%.

"Am identificat patru probleme: politice, constituţionale, juridice şi tehnice. Problemele tehnice, cum s-a explicat aici, sunt cele mai puţin importante. Ele sunt uşor de rezolvat, există soluţii pentru toate. Votul pe internet nu este de fapt o revoluţie, deja o bună parte din populaţia globului foloseşte masiv internetul în lucruri care sunt la fel de importante ca votul. Soluţiile tehnice se pot discuta. Cea mai dificilă problemă este problema politică. Cea constituţională pune probleme legate de secretul votului - probleme care pot fi tehnic rezolvate dar care vor face obiectul disputei atât în societate, cât şi în Parlament. (...) Nu trebuie să discutăm doar de votul românilor din străinătate. Trebuie să discutăm despre votul tuturor românilor, care să fie adaptat nevoilor societăţii actuale, diferenţiind: pentru cei care nu sunt adaptaţi menţinând votul tradiţional, pentru ceilalţi putem să introducem atât votul electronic, cât şi votul pe internet, mai întâi printr-un exerciţiu-pilot şi apoi într-un exerciţiu curajos la nivel naţional", a precizat Pârvulescu.

AGERPRES

marţi, 13 noiembrie 2018304
Comentarii

01hahaha(13 noi 20:01)
ce ba lautare, crezi ca merge sa voteze hipsterii de pe insta sau feisbuci?
00Pesedei(13 noi 18:19)
Lasa,lasa Sica Mandolina tu zi daca o dai pe Alinuta s-o-ncaieram!
mai mult...Ultima oră
19 mai 00:00Ultima orăALERTĂ la Bagdad: O rachetă a lovit zona ultrasecurizată în care se află ambasada SUA

O rachetă a căzut duminică în Zona verde din Bagdad, un sector ultrasecurizat unde se află ambasada SUA precum şi...215

19 mai 00:00Ultima orăElicopterul Vioricăi Dăncilă, aterizare cu PROBLEME din cauza unor vaci124
19 mai 00:00Ultima orăDeclic se DEZLĂNȚUIE în Piața Victoriei - Mișcarea #rezist cheamă românii la vot423
19 mai 00:00Ultima orăTeodorovici arată spre contractele cu statul ale 'deontologilor ipocriţi': Lideri ai opoziţiei luaţi în vizor

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, lansează acuzaţii grele după ce a participat la sărbătoarea...350

19 mai 00:00Ultima orăExtragerile așteptate de TOATĂ ȚARA - Care sunt numele CÂȘTIGĂTOARE la loto273
19 mai 00:00Ultima orăJustiţia, victimă colaterală! Raport devastator: Protocolul SRI-PÎCCJ din 2009 pune sub semnul întrebării legalitatea dosarelor247
19 mai 00:00Ultima orăMadonna l-a SCOS DIN SĂRITE complet - Minstrul israelian al Culturii a IZBUCNIT după Eurovision

Minstrul israelian al Culturii, Miri Regev, a criticat-o, duminică, pe Madonna, pentru mesajul politic prezentat de...383

19 mai 00:00Ultima orăEibar - Barcelona 2-2. Dublă pentru Leo Messi, la ultimul meci al sezonului în La Liga. Gol antologic al bascilor141
19 mai 00:00Ultima orăA apărut ultima noutate despre tichetele de masă. Vezi despre ce e vorba417
19 mai 00:00Ultima orăEgipt: Cel puţin 17 răniţi, într-o explozie care a vizat turişti în apropierea piramidelor

Cel puţin 17 persoane, originare din Egipt şi Africa de Sud, au fost rănite duminică într-o explozie care a vizat...182

19 mai 00:00Ultima orăKarolina Pliskova, campioană la Roma. A învins-o pe Johanna Konta, 6-3, 6-4, și i-a luat locul 2 Simonei în ierarhia WTA151
19 mai 16:35Ultima orăServicii comune pentru angajare durabilă şi mobilitatea forţei de muncă în Dobrich şi judeţul Constanţa198
Vremea
25.2°18.4° - 25.5° duminică, 19 mai 2019
cer seninUmiditate: 59%
Vânt: 3.36 m/s din VNV
Presiune: 1009.12 milibari

Loto
6/49111524252643
5/402522253112
joker31419284413
Horoscop
mai mult...SPSportRT
20 mai 23:53SportFlorian Walter, fostul acționar al lui Dinamo, a murit

Florian Walter a murit duminică, 19 mai, în jurul orei 22:00. Avea 56 de ani. Fostul investitor de la Dinamo, Petrolul...710

20 mai 23:52SportFCSB - CFR Cluj 1-0. Victorie de palmares a roș-albaștrilor. Teixeira a înscris golul campionatului

FCSB - CFR Cluj 1-0. Roș-albaștrii au obținut o victorie de palmares în fața campioanei. Filipe Teixeira a marcat...166

20 mai 23:52SportMarius Șumudică și-a reziliat contractul cu Al Shabab! Anunțul făcut de arabi

Marius Șumudică și-a reziliat contractul cu Al Shabab. Anunțul a fost făcut pe contul de Twitter al clubului...255

20 mai 00:00SportReacția lui Ianis Hagi când a fost pupat fără avertisment de o olteancă, după meciul de la Craiova

Ianis Hagi, la fel ca tatăl său, atrage mulți fani în jurul lui, iar acest lucru s-a întâmplat și după meciul...192

Local
20 mai 01:41LocalGladiatori și artefacte, în Noaptea Muzeelor, la Mangalia

Direcția Cultură și Sport Mangalia a organizat sâmbătă, 18 mai, între orele 18.00 – 24:00, cea de-a XV-a...360

20 mai 01:40LocalSeară cu istorie, culoare și muzică, la Muzeul „Carsium” Hârșova

În fiecare an, începând din 1977, pe 18 mai, muzeele din întreaga lume celebrează Ziua Internațională a Muzeelor....413

20 mai 23:46LocalCursuri de conducător de ambarcațiune de agrement, la Hârșova

Persoanele din orașul Hârșova și din împrejurimi interesate de obținerea unui certificat internațional de...427

20 mai 01:32LocalBRACONIERII DE STURIONI ucid și DELFINII! Administrația Rezervației Biosefera Delta Dunăre vrea să fie luate măsuri!

Sub pretextul că pescuiesc scrumbie, unii pescari braconează sturioni, atrag atenția reprezentanții Administrației...595

20 mai 01:33LocalRecuperarea Biancăi, un înger cu aripile frânte!

Bianca Maria s-a născut prin cezariană la 39 de săptămâni, după o sarcină fără probleme și cu nota 10 la...195

20 mai 01:36LocalDosare penale pentru șoferi băuți la volan

Poliţişti din cadrul Secției 2 Poliție au identificat sâmbătă, 18 mai a.c., în jurul orei 01.00, un bărbat, în...320

20 mai 01:36LocalDouă femei din Constanța au fost amenințate cu BĂTAIA: a intervenit poliția

Polițiști din cadrul Secției 3 Poliție au fost sesizați de către o femeie, de 63 de ani, din municipiul...461

20 mai 01:37LocalMandat pus în executare de oamenii legii

Polițiști din cadrul Secției 5 Rurală Cogealac au identificat vineri 17 mai a.c., un bărbat, în vârstă de 27 de...470

20 mai 01:38LocalComercianţii ambulanţi, în vizorul Poliţiei Locale!

Direcția Generală Poliția Locală Constanța din cadrul Primăriei Municipiului Constanța își desfășoară...403

20 mai 01:30LocalAccident TERIBIL: maşină FĂCUTĂ PRAF!

În data de 18.05.2019, ora 00.15, un bărbat de 20 ani din Cernavodă, a condus un autoturism pe str. Industrială din...3668

Politică
20 mai 00:00PoliticăHoria Ţuţuianu: 'Românii trebuie să trimită pe data de 26 mai 2019, în Parlamentul European, patrioți'

"Jurnal de campanie PSD - Mihail Kogălniceanu. Împreună cu echipele PSD și TSD Constanța, am transmis locuitorilor...90

20 mai 00:00PoliticăSiegfried Mureşan a revenit la Constanţa: a stat de vorbă cu electoratul din Năvodari

Siegfried Mureşan, candidatul PNL pentru Parlamentul European a ales să revină în judeţul Constanţa, de data...106

20 mai 00:05PoliticăCorina Crețu: Cazinoul din Constanța se află pe locul șapte pe lista celor mai deteriorate edificii

Comisarul european Corina Crețu a fost prezentă alături de Victor Ponta și fostul premier, Mihai Tudose, duminică,...193

20 mai 00:06PoliticăVictor Ponta: Sunt convins că la alegerile din 26 mai vom lua peste 10%

Victor Ponta, președintele partidul PRO România a fost prezent duminică, 19 mai a.c., la Constanța pentru a susține...158

20 mai 01:42PoliticăEmil Boc uneşte PNL şi PMP: Băsescu anunţă susţinere comună pentru primarul Clujului

Preşedintele de onoare al PMP, Traian Băsescu, candidat la alegerile europarlamentare din 26 mai, a declarat...216

20 mai 00:07PoliticăDeputatul George Vişan: România trebuie să joace un rol major în regiunea Mării Negre

Săptămâna aceasta, plenul Camerei Deputaților a aprobat PLX 506/2018, respectiv Legea privind măsurile necesare...189

20 mai 01:31PoliticăConsiliul Local Tuzla sprijină acțiunile de cultură cu fonduri nerambursabile!

Consiliul Local Tuzla anunță acordarea de finanțare nerambursabilă de la bugetul local pentru proiecte și acțiuni...285

20 mai 00:03PoliticăPonta: Nicușor Constantinescu mi-a spus că va vota cu Dragnea pentru că i-a promis că îl scapă de pușcărie

"Nu am fost foarte bun prieten cu Radu Mazăre și nu mă bucur de răul lui", a spus Victor Ponta într-o conferință...2981

20 mai 01:40PoliticăConstanța, la ceas aniversar!

Marți, 21 mai a.c., sărbătorim Constanța! De-a lungul celor peste 2500 de ani de viață, generații întregi s-au...390

20 mai 01:35PoliticăGuvernul, lovitură pentru Kovesi: Ministerul condus de Carmen Dan vrea să recupereze peste 200.000 de lei de la fosta şefă a DNA

Pe data de 3 aprilie 2019, judecătoarea Francisca Vasile de la ÎCCJ a contestaţia formulată de Laura Codruţa Kovesi...545

Monden
20 mai 00:00MondenOlanda a câştigat Eurovision 2019

Reprezentantul Olandei, Duncan Laurence, a câştigat Eurovision 2019, cu piesa "Arcade" , în urma finalei ce a avut...96

20 mai 00:00MondenCâți bani câștigă vedetele din afacerile cu haine! Adelina Pestrițu e cea mai scumpă

Adelina Pestriţu, Shelly şi 5 Gang, Ioana Petric, Smiley, Carla’s Dreams sau Diana Dumitrescu sunt doar câteva...104

20 mai 00:00MondenElena Gheorghe sărbătoreşte Ziua Naţională a Aromânilor

Joi, 23 mai, la Sala Palatului din Bucureşti, Elena Gheorghe pune în scenă cel mai mare şi mai ambiţios eveniment...100

20 mai 00:00MondenReacția sfâșietoare a Anastasiei Lazariuc. Ce gest a făcut pentru Mihai Constantinescu

Problemele cardiace care îl ţin pe Mihai Constantinescu la pat au ajuns şi la urechile Anastasiei Lazariuc. Artista,...108

20 mai 17:25MondenControverse după recitalul Madonnei de la Eurovision 2019. Gestul care i-a înfuriat pe organizatori

Madonna i-a făcut pe organizatorii Eurovision 2019 să le pară rău că au acceptat onorariul uriaş de un milion de...97

20 mai 00:00MondenCea mai îndrăzneață ținută de la Cannes. Supermodelul Anja Rubik a venit fără sutien pe covorul roșu

Festivalul Internațional de Film de la Cannes a început marți (14 mai) și durează până pe 25 mai. Cea de-a 72-a...96

20 mai 00:00MondenActorul de comedie Chris Rock mizează pe genul horror cu o nouă versiune din seria 'Saw'

Actorul de comedie Chris Rock şi-a unit forţele cu studiourile Lionsgate şi Twisted Pictures pentru a reinventa şi a...90

20 mai 00:00MondenCannes 2019: Filmul biografic ''Rocketman'', dedicat lui Elton John, întâmpinat cu reacţii mixte de critici

Filmul biografic ''Rocketman'', dedicat cântăreţului britanic Elton John, a primit atât aprecieri pozitive, cât şi...94

20 mai 00:00MondenRammstein lansează primul album de studio după o pauză de zece ani

Trupa germană de Tanz-Metal Rammstein a lansat vineri primul său album de studio după o pauză zece ani, fără titlu...93

18 mai 00:00MondenEurovision 2019. Ester Peony, reprezentanta României, nu s-a calificat în finală

După cea de-a doua semifinală Eurovision 2019, s-au calificat artiştii reprezentând: Macedonia de Nord- Tamara...345

Mapamond
20 mai 00:00MapamondCannes 2019: ''La Gomera'', de Corneliu Porumboiu, primit cu aplauze îndelungi la premiera mondială

Filmul ''La Gomera/The Whistlers'', în regia lui Corneliu Porumboiu, a avut sâmbătă seară premiera mondială în...97

20 mai 00:00MapamondAustria: Preşedintele şi cancelarul au discutat despre organizarea alegerilor anticipate

Cancelarul austriac Sebastian Kurz şi preşedintele Alexander Van der Bellen s-au întâlnit, duminică, pentru a...91

20 mai 00:00MapamondElveţienii se pronunţă asupra introducerii unor reguli mai stricte privind armele de foc

Alegătorii elveţieni se pronunţă duminică, prin referendum, asupra oportunităţii introducerii unor reguli mai...93

20 mai 00:00MapamondPartidul Brexit, pe prima poziţie în intenţiile de vot ale electoratului britanic

Partidul Brexit, condus de Nigel Farage, îşi menţine avansul faţă de cele două formaţiuni politice tradiţionale...94

20 mai 00:00MapamondErdogan anunţă că Turcia va produce împreună cu Rusia sistemul antirachetă S-500, după achiziţionarea sistemului S-400

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat sâmbătă că achiziţionarea sistemului de apărare rusesc S-400...95

20 mai 00:00MapamondTensiuni în Golf: Arabia Saudită cere reuniuni extraordinare ale Ligii Arabe şi Consiliului de Cooperare al Golfului

Arabia Saudită a cerut sâmbătă convocarea de reuniuni ale Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG) şi Ligii...95

20 mai 00:00MapamondAngela Merkel le cere europenilor să se împotrivească ''populiştilor''

Cancelarul german Angela Merkel a îndemnat sâmbătă la un vot împotriva partidelor de extremă-dreapta la alegerile...93

20 mai 00:00MapamondVicecancelarul austriac şi-a anunţat demisia după apariţia unei înregistrări video compromiţătoare

Vicecancelarul austriac Heinz-Christian Strache, liderul formaţiunii de extremă dreapta Partidul Libertăţii (FPOe),...98

20 mai 00:00MapamondSUA - Un fost medic de la Universitatea din Ohio, acuzat de agresiuni sexuale împotriva a peste 170 de studenţi

Un fost medic care a lucrat la Universitatea de stat din Ohio a agresat sexual cel puţin 177 de studenţi de sex...97

20 mai 00:00MapamondIncendiu al unui ecran publicitar digital în Times Square din New York

Unul din cele mai mari ecrane publicitare digitale în Times Square din New York a luat foc sâmbătă, transmite...93

Sănătate
18 mai 01:39SănătateRujeola face ravagii în 13 județe din țară și în București

Alte 83 de cazuri nou-confirmate de rujeolă au fost raportate, în ultima săptămână, în 13 judeţe şi în...309

18 mai 00:10SănătateHoria Ţuţuianu despre Spitalul Regional: Singura cerinţă pe care am avut-o şi o am este ca acesta să fie în Constanţa

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Horia Marius Ţuţuianu a susţinut vineri, 17 mai a.c., o conferinţă...671

18 mai 00:10SănătateSpitalul Județean Constanța s-a alăturat campaniei „Salvează vieți: igiena mâinilor”

Micuții pacienți din secțiile Pediatrie și Chirurgie Pediatrică dar și însoțitorii lor au participat, vineri, 17...367

18 mai 00:11SănătateLecții despre infecția cu HIV/SIDA și stand-up comedy în școlile din Constanța

Aproximativ 1.500 de elevi din județul Constanța vor participa luna aceasta la sesiuni educative pentru prevenirea...374

17 mai 00:00SănătateCongresul Național de Anatomie aduce medici de renume la Constanța!

Constanța găzduiește, în perioada 16 – 18 mai a.c., a XX-a ediție a Congresului Național de Anatomie, eveniment...426

11 mai 17:50SănătateIntervenție chirurgicală dificilă, realizată la Spitalul Județean Constanța

Un bărbat de 30 de ani, adus în stare critică la UPU Constanța, în urma unui accident rutier petrecut în Tulcea, a...3630

10 mai 17:50SănătateCentrul medical Pozimed a fost preluat de Rețeaua Regina Maria

Reprezentanții Rețelei de sănătate Regina Maria au anunțat, joi, 9 mai a.c., preluarea Centrului medical Pozimed,...1759

8 mai 17:51SănătateLinie laparoscopică videoghidată, la Spitalul Medgidia

Spitalul Municipal Medgidia are o nouă linie laparoscopică videoghidată de ultimă generație, achiziționată cu...820

4 mai 18:05SănătateEchipamente moderne pentru Spitalul Medgidia

Spitalul Municipal Medgidia va beneficia de o nouă unitate de laparoscopie. Aceasta a fost achiziționată și donată...1004

3 mai 01:13SănătateMii de pacienţi, prezenţi la Spitalul Judeţean Constanţa în minivacanţă

Mii de pacienți, investigați și tratați la SCJU Constanța, în timpul minivacanței de Paște și 1 Mai. 868...907