REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
17.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Dezbatere publică asupra planului-cadru la nivel gimnazial

Dezbatere publică asupra planului-cadru la nivel gimnazial

Replica API 21 ianuarie 2016 | 00:24 330

ISJ:

ISJ:

La Palatul Copiilor din Constanţa a avut loc marţi, 19 ianuarie, dezbaterea publică asupra planului-cadru de la nivel gimnazial. De-a lungul dezbaterii au fost mai multe propuneri dezbătute. Printre acestea se numără o propunere ce priveşte numărul de ore de Limba Română pentru clasa a V-a. Propunerea a fost ca numărul de ore de Limba Română să fie de cinci şi nu de patru. O altă propunere vizează materiile Fizică şi Chimie, care nu se dores a fi studiate încă din clasa a V-a. De asemenea, potrivit Cristei Ivan, purtătorul de cuvănt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, s-a mai propus ca elevii să aibă un număr mai mare de opţionale, ca educaţia Tehnologică să se studieze în clasele V-VI, iar ca material TIC (tehnologia informaţiei ş a comunicării), să se studieze în clasele VII-VIII.

Printre propuneri au mai fost introducerea unor ore de Educaţie pentru sănătate şi o oră de Educaţiei rutieră. Propunerea nu a specificat şi pentru ce clase să fie aceste ore. La dezbaterea public au participat aproximativ 160 de persoane. Propunerile pentru creşterea numărului de opţionale şi pentru introducerea unei ore pe săptămână de educaţie rutieră şi educaţie pentru sănătate, au fost propuse de Alexandru Mandea, preşedintele asociaţiei elevilor din Constanţa.

Conform acestuia există două ordonanţe de urgenţă care prevăd introducerea acestor ore. „Există o ordonanţă de urgenţă din partea Guvernului, ordonanţa 195/2002 privid circulaţia pe drumurile publice care spune în felul următor; în învăţământul primar şi gimnazial este obligatorie efectuarea unei ore de educaţie rutieră. Referitor la educaţia pentru sănătate, avem o prevedere în legea 272/2004 privid protecţia şi promovarea drepturilor copilului, care la fel spune că este necesară o oră pe săptămână de educaţie pentru sănătate. Eu am înaintat aceste propuneri după consultări cu elevii” a declarat pentru „Replica” preşedintele asociaţiei elevilor. Totodată acesta a menţionat că a înaintat şi o propunere pentru ca fiecare elev să aibă libertatea de a-şi alege opţionalul preferat, iar mai apoi să se întrunească grupe de elevi şi să facă opţionalul împreună. „Am înaintat această propunere, deoarele în present majoritatea claselor aleg pentru toată clasa ce opţional se face, ceea ce într-o oarecare măsură nu este corect.” a mai adăugat Alexandru Mandea.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218