REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Dezinfecţii fictive, la bordul navelor din Portul Constanţa: exporturi condiţionate de mită

Dezinfecţii fictive, la bordul navelor din Portul Constanţa: exporturi condiţionate de mită

Replica API 22 februarie 2014 | 00:00 246

Consilierul de la DSV arestat de DNA a fost trimis în judecată: este acuzat de fals şi spălare de bani

Consilierul de la DSV arestat de DNA a fost trimis în judecată: este acuzat de fals şi spălare de bani

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Mihai Pucerea, fost consilier superior în cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa, (în stare de arest preventiv), în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile concurente de luare de mită (11 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată (11 acte materiale) şi spălare a banilor, toate în formă continuată, şi S.C. Kiraelenys SRL Constanţa (societate în cadrul căreia deţin calitatea de asociaţi fiica, respectiv soţia primului menţionat) în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile concurente de: luare de mită (11 acte materiale) şi spălare a banilor, ambele în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, în intervalul 1 noiembrie 2013 - 8 ianuarie 2014, inculpatul Pucerea Mihai, aflându-se în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu ce-i reveneau în calitate de consilier superior în cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa şi medic veterinar în cadrul Circumscripţiei Sanitare Veterinare Zonale Constanţa, în mod repetat, respectiv în 11 rânduri, a pretins prin intermediul unor martori şi a primit prin intermediul coinculpatei SC Kiraelenys SRL Constanţa suma totală de 193.477 lei (echivalentul a circa 43.000 euro), cu titlu de mită. Această sumă a fost primită de la 4 societăţi comerciale, în schimbul eliberării de certificate veterinare necesare efectuării, de către respectivele firme, a unor operaţiuni de export sau tranzit de cereale şi furaje, în state terţe Uniunii Europene. Pentru a disimula caracterul fraudulos al primirii banilor, inculpatul a creat aparenţa încasării legale acestora, emiţând în acest sens 11 facturi fiscale, în contul unor servicii pretins prestate de firma Kiraelenys SRL Constanţa, în beneficiul plătitorilor, dar neefectuate în realitate. Concret, din probele administrate în cauză, a rezultat faptul că, în intervalul 01 noiembrie 2013 - 08 ianuarie 2014, Mihai Pucerea, consilier superior în cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa, ar fi pretins, în mod frecvent, sume de bani, cu titlu de mită, de la reprezentanţii a 4 societăţi comerciale care desfăşoară activităţi în Portul Constanţa, constând în operaţiuni de export de cereale către state arabe şi din Africa de Nord. În schimbul banilor, sus-numitul ar fi eliberat agenţilor economici avize sanitar - veterinare favorabile. Certificatele veterinare erau completate personal de către reprezentanţii firmelor, prin tehnoredactare computerizată, numerele de înregistrare în evidenţele autorităţii publice emitente fiind comunicate telefonic, din memorie, de către inculpatul Mihai Pucerea.

Întâlniri private pentru ştampilarea documentelor

Ulterior, respectivele documente ar fi fost semnate şi ştampilate în cadrul unor întâlniri private ale funcţionarului public cu solicitanţii, inclusiv în zile nelucrătoare şi la domiciliul sus-numitului sau în alte locuri decât biroul acestuia din incinta Circumscripţiei Sanitare Veterinare Constanţa. Astfel, în conţinutul respectivelor certificate veterinare se atesta, pe de o parte, faptul că produsele destinate exportului proveneau din zone în care, pe o anumită suprafaţă sau perioadă, nu se înregistraseră cazuri de boli infecţioase severe, periculoase pentru animale şi păsări, iar, pe de altă parte, împrejurarea că mijlocul de transport (nava), pe care erau încărcate produsele în Portul Constanţa, fusese "curăţat şi dezinfectat prin mijloace şi metode aprobate în România". Din cuprinsul rechizitoriului mai rezultă faptul că, singurul funcţionar public din cadrul DSV Constanţa, abilitat să emită certificatele veterinare necesare realizării exporturilor de cereale şi furaje prin Porturile Constanţa şi Constanţa Sud - Agigea, era inculpatul Mihai Pucerea care, potrivit unei practici îndelungate, instituite unilateral, ar fi condiţionat eliberarea respectivelor înscrisuri oficiale de achitarea unei aşa-numite "taxe de dezinfecţie", în cuantum de 1 leu /tona de marfă exportată. Această taxă reprezenta în realitate, un folos material pe care şi-l asigura funcţionarul public pentru îndeplinirea actului ce intra în atribuţiile sale de serviciu. În acest sens, în mod concret, pentru a crea aparenţa de legalitate a încasării sumelor de bani pretinse cu titlu de mită de la beneficiarii certificatelor veterinare, inculpatul Mihai Pucerea ar fi emis, către aceştia, facturi fiscale, în numele inculpatei SC Kiraelenys. Aceste documente aveau ca obiect lucrări fictive de dezinfecţie ce s-ar fi prestat la bordul navelor maritime şi care erau ulterior înregistrate în evidenţele contabile ale persoanei juridice emitente. Contravaloarea facturilor fiscale emise în aceste condiţii era achitată cu promptitudine de către exportatori, sub sancţiunea refuzului inculpatului de a mai emite pe viitor certificate veterinare. Sumele de bani primite cu titlu de mită de către inculpatul şi cu care a fost alimentat contul bancar curent al societăţii Kiraelenys, ar fi fost utilizate exclusiv în interesul personal al sus-numitului şi al membrilor familiei sale.

Cu banii îşi cumpăra electronice, electrocasnice şi mobilă

Astfel, acesta ar fi achiziţionat bunuri de folosinţă îndelungată (electronice, electrocasnice şi obiecte de mobilier), produse alimentare, cosmetice şi de uz casnic, ar fi achitat contravaloarea unor reparaţii, a combustibilului şi a altor cheltuieli specifice (asigurare RCA şi CASCO) pentru autoturismele aparţinând persoanei juridice. Aceste autoturisme erau folosite în fapt de către inculpat şi fiica acestuia, dar nu în vederea realizării obiectului de activitate al societăţii. În cauză s-a dispus instituirea sechestrului judiciar asupra sumelor de bani obţinute de către inculpaţi, ca urmare a săvârşirii infracţiunilor reţinute în sarcina lor, precum şi asupra bunurilor mobile achiziţionate cu sumele de bani primite. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea lucrătorilor Direcţiei de Informaţii şi Protecţie Internă. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa. "Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie", au spus procurorii DNA.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102