Deznodământ în cazul accidentului de muncă de la Centrala Nucleară Cernavodă
Deznodământ în cazul accidentului de muncă de la Centrala Nucleară Cernavodă
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestParchetul de pe lângă Judecătoria Medgidia a dispus trimiterea în judecată a două persoane implicate într-un incident de muncă grav, petrecut în 11 august 2022, la Centrala Nucleară Cernavodă. Cei doi inculpați sunt acuzați de nerespectarea măsurilor de securitate și sănătate la locul de muncă, fapte sancționate conform Codului Penal. Incidentul a avut loc într-un depozit aparținând CNE, unde echipa formată din trei lucrători executa lucrări de înlocuire a unui corp de iluminat, montat la o înălțime de aproximativ 6 metri.
În timpul acestei activități, un angajat a căzut de pe o scară metalică extensibilă, suferind răni grave la nivelul capului și brațelor. Șeful echipei, Viorel T. nu ar fi respectat instrucțiunile de securitate transmise de angajator, utilizând o scară nepotrivită și nerecomandând folosirea echipamentului individual de protecție, precum casca, centura de siguranță și ochelarii. De asemenea, un alt lucrător, Radu M., implicat în accident, nu a asigurat corect scara, ceea ce a dus la desprinderea acesteia și la accidentul în care a fost implicat.
Accidentul s-a petrecut la o lucrare care nu era inclusă în programarea stabilită de angajator pentru ziua respectivă, dar a fost inițiată de șeful de echipă. În loc de verificarea hidranților din SEIRU, echipa a reparat un proiector defect. În acel moment, din cauza unei manevre greșite și a poziționării necorespunzătoare a colegilor care țineau scara, tronsoanele scării s-au deschis complet, iar victima a căzut de la înălțime, suferind răni grave.
Incidentul a fost raportat la 112 de unul dintre colegii victimei, iar echipajele de urgență au intervenit pentru a acorda îngrijiri medicale și pentru a transporta victima la spital. Ulterior, ancheta desfășurată de autorități și Inspectoratul Teritorial de Muncă a stabilit că accidentul a avut loc din cauza nerespectării procedurilor de securitate la locul de muncă, atât de către șeful de echipă, cât și de lucrătorul care a căzut.
dosarul înregistrat pe rolul Judecătoriei Medgidia
Mai mult, în momentul producerii accidentului, inculpatul nu era șef de echipă, însă șeful care era numit fusese mutat la tură și a luat hotărârea ca bărbatul cercetat să coordoneze muncitorii, fiind mai experimentat. La 1 noiembrie 2022, la aproape 3 luni de la accident, șeful de echipă provizoriu a demisionat.
Ancheta a concluzionat că cei trei angajați implicați au încălcat regulile de securitate și sănătate în muncă, fiind responsabili pentru incidentul produs. Cei doi inculpați, șeful de echipa de atunci și colegul de muncă au fost condamnați la 1 an și 2 luni de închisoare cu suspendare cu un termen de supraveghere de 2 ani.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News