REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
15.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

DHA, unul dintre acizii grași Omega 3, poate reduce incidența cancerului

DHA, unul dintre acizii grași Omega 3, poate reduce incidența cancerului

Replica API 29 septembrie 2021 | 16:23 623

Dintre acizii grași Omega 3, DHA sau acidul docosahexaenoic este crucial pentru funcționarea creierului, vedere și reglarea fenomenelor inflamatorii. Un studiu din 2021 sugerează că DHA este asociat și cu o reducere a incidenței cancerului, scrie doc.ro

DHA și EPA sunt acizi grași Omega 3 prezenți în pește, uleiuri de pește și uleiuri de krill, dar sunt sintetizați inițial de microalge. Când peștii consumă fitoplancton care a consumat microalge, aceștia acumulează Omega 3 în țesuturile lor. Cantități mai mari de DHA sunt în somon, hering, sardine, macrou și păstrăv sălbatic.

Suplimentele cu Omega 3 din ulei de alge furnizează de obicei între 100 și 500 mg DHA; unele conțin și EPA, de exemplu în combinație 265 mg EPA cu 465 mg DHA. Unele cercetări arată că biodisponibilitatea DHA din uleiul de algă este echivalentă cu cea a somonului gătit.

Despre acidul docosahexaenoic studiile sugerează că poate îmbunătăți sănătatea inimii, poate reduce riscul de naștere prematură și contribuie la combaterea inflamației din organism. Ar putea DHA să aibă și efect anticancerigen?

DHA poate neutraliza celulele tumorale

Un progres major în știință a fost realizat de către o echipă multidisciplinară de cercetători de la Universitatea din Louvain, care au elucidat mecanismul biochimic care permite DHA și altor acizi grași înrudiți să încetinească dezvoltarea tumorilor. Studiul¹ realizat de aceștia a fost publicat în iunie 2021 în revista Cell Metabolism.

În 2016, o echipă de cercetare specializată în oncologie a descoperit că celulele dintr-un microambient acid (acidoză) din cadrul tumorilor înlocuiesc glucoza cu lipidele ca sursă de energie pentru a se multiplica. În 2020, oamenii de știință au observat că aceleași celule sunt cele mai agresive și dobândesc capacitatea de a părăsi tumora originală pentru a genera metastaze.

Între timp, Yvan Larondelle, profesor la Facultatea de Bioinginerie UCLouvain, a cărui echipă dezvoltă surse de lipide dietetice îmbunătățite, a propus echipei inițiale de savanți să își combine munca într-un proiect de cercetare care să evalueze comportamentul celulelor tumorale în prezența diferiților acizi grași.

Astfel, grupul extins de cercetători a identificat rapid faptul că aceste celule tumorale acidotice au răspuns în moduri diametral opuse în funcție de acidul gras pe care l-au absorbit. În câteva săptămâni, rezultatele au fost atât impresionante, cât și surprinzătoare și anume că anumiți acizi grași au stimulat celulele tumorale în timp ce alții le-au neutralizat.

Unii acizi grași au avut un efect ca de otravă, acționând asupra celulelor tumorale printr-un fenomen numit feroptoză, un tip de moarte celulară legată de peroxidarea anumitor acizi grași. Cu cât este mai mare cantitatea de acizi grași nesaturați din celulă, cu atât este mai mare riscul oxidării lor.

În mod normal, în compartimentul acid al tumorilor, celulele stochează acești acizi grași în picături de lipide, un fel de pachet în care acizii grași sunt protejați de oxidare. Dar, în prezența unei cantități mari de DHA, celula tumorală este copleșită și nu poate stoca DHA-ul, care se oxidează și duce la moartea celulelor.

Prin utilizarea unui inhibitor al metabolismului lipidic care previne formarea picăturilor lipidice, cercetătorii au putut observa că acest fenomen este amplificat în continuare, ceea ce confirmă mecanismul identificat și deschide drumul spre posibilități combinate de tratament.

Pentru studiul lor, cercetătorii au folosit un sistem de cultură de celule tumorale 3D, numit sferoizi. În prezența DHA-ului, sferoidele mai întâi cresc și apoi fac implozie. Investigatorii au administrat, de asemenea, o dietă îmbogățită cu DHA unor șoareci cu tumori, iar rezultatul a fost că dezvoltarea tumorilor a fost semnificativ încetinită în comparație cu șoarecii aflați pe o dietă convențională.

Concluzia oamenilor de știință este că acest studiu arată valoarea DHA în combaterea cancerului. Pentru un adult, este recomandat un consum de cel puțin 250 mg de DHA pe zi, însă studiile arată că alimentați obișnuită oferă în medie doar 50 până la 100 mg pe zi, adică mult sub aportul minim recomandat.

Care sunt sursele de DHA?

DHA se găsește în principal în fructele de mare, cum ar fi peștele, crustaceele și algele. Mai multe tipuri de pește sunt surse excelente, oferind până la câteva grame per porție: macroul, somonul, heringul, sardinele și păstrăvul sălbatic. Unele uleiuri de pește, cum ar fi uleiul de ficat de cod, pot furniza până la 1 gram de DHA într-o singură lingură.

DHA poate fi găsit în cantități mici și în carne și lactate de la animale hrănite cu iarbă, precum și în ouă îmbogățite cu Omega 3. Cu toate acestea, multe persoane nu consumă suficiente alimente bogate în acid docosahexaenoic. În acest caz, administrarea unui supliment alimentar pe bază de ulei de pește de mare adâncime sau ulei de alge poate fi o idee bună. Înainte de a lua orice supliment alimentar, e bine să se ceară sfatul medicului de familie.

DHA are o importanță vitală pentru creier

DHA este cel mai abundent dintre acizii grași Omega 3 din creier și joacă un rol critic în dezvoltarea și funcționarea acestui organ. DHA este extrem de important pentru creșterea și funcționarea țesutului cerebral, în special în timpul sarcinii și al copilăriei², deoarece trebuie să se acumuleze în sistemul nervos central pentru ca ochii și creierul să se dezvolte normal.

Aportul de DHA în timpul celui de-al treilea trimestru de sarcină determină nivelurile bebelușului, cea mai mare acumulare având loc în creier în primele câteva luni de viață. DHA există în principal în substanța cenușie a creierului, iar lobii frontali sunt în mod special dependenți de acesta în timpul dezvoltării.

Aceste părți ale creierului sunt responsabile pentru procesarea informațiilor, amintirilor și emoțiilor. Ele sunt, de asemenea, importante pentru o atenție susținută, planificare, rezolvarea problemelor și dezvoltarea socială, emoțională și comportamentală. La om, deficiența de DHA la începutul vieții a fost asociată cu dizabilități de învățare, ADHD , ostilitate agresivă și alte câteva tulburări.

Mai mult, nivelurile scăzute la mamă sunt legate de un risc crescut de dezvoltare vizuală și neuronală precară la copil. Unele studii arată că bebelușii mamelor care au consumat 200 mg pe zi din a 24-a săptămână de sarcină până la naștere au avut îmbunătățiri în ceea ce privește vederea.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102