REPLICA ONLINE CONSTANTA

1.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
1.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Diabet: speranțe pentru o nouă clasă de medicamente

Diabet: speranțe pentru o nouă clasă de medicamente

Replica API 3 martie 2021 | 00:00 973

Cercetări conduse de Universitatea de Stat din Ohio, la Centrul Medical Wexner și Colegiul de Medicină, au identificat un compus care ar putea servi drept bază pentru dezvoltarea unei noi clase de medicamente pentru diabet.

Tratamentul diabetului de tip 2 poate include mai multe strategii, inclusiv administrarea anumitor medicamente sau terapie cu insulină. Oamenii de știință caută, în continuare, să descopere noi modalități de tratament pentru această boală, mai eficiente și mai sigure.

Compusul BC1618 poate îmbunătăți răspunsul la insulină

Proteina kinază activată cu adenozină monofosfat (Ampk) este o enzimă crucială implicată în detectarea depozitelor de energie ale corpului în celule. Afectarea metabolismului energetic se observă în caz de obezitate, care este un factor de risc pentru diabet. Unele medicamente utilizate pentru tratarea diabetului, cum ar fi metformina, acționează prin creșterea activității Ampk.

Într-un studiu¹ pe animale, publicat spre finalul lunii ianuarie 2021, o echipă de cercetare de la Universitatea de Stat din Ohio a descoperit o proteină care este implicată în îndepărtarea Ampk din celulele numite Fbxo48. Savanții au proiectat și testat un compus numit BC1618, care blochează Fbxo48 și care a fost mult mai puternic decât metformina în creșterea funcției Ampk. BC1618 a îmbunătățit răspunsurile la insulină, o măsură a eficacității medicamentelor pentru diabet, la șoarecii obezi.

Acest studiu se bazează pe cercetări anterioare ale autorilor studiului pentru a înțelege modul în care proteinele critice din organism sunt îndepărtate sau degradate. Echipa de cercetare a proiectat și a produs anterior o familie de medicamente antiinflamatoare care sunt aprobate de Administrația Americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) și sunt pregătite să intre în studiile de fază 1.

Plecând de la acest nou compus, afirmă cercetătorii, vor fabrica alți compuși care sunt mai puternici și mai siguri de folosit pe modelele animale și apoi îi vor testa pe animale diabetice. Scopul pe care și-l propune echipa de cercetare este să obțină ulterior aprobarea FDA pentru testarea acestor compuși pe oameni.

Ce presupune în prezent tratamentul diabetului?

Tratamentul diabetului de tip 2 include mai multe strategii, cum ar fi o alimentație sănătoasă, efectuarea regulată a exercițiilor fizice, pierdere în greutate în cazul persoanelor obeze sau supraponderale, monitorizarea glicemiei (care se poate face la domiciliu, cu ajutorul unui glucometru) și, eventual, administrarea unor medicamente pentru diabet sau terapia cu insulină. Respectarea tratamentului indicat de medic contribuie la menținerea nivelului glicemiei cât mai aproape de normal, ceea ce poate întârzia sau chiar preveni complicațiile diabetului.

Alimentația sănătoasă pentru diabetici

Deși nu există o dietă anume care trebuie urmată de toate persoanele cu diabet de tip 2, este important ca acestea să aibă un program regulat pentru mese și gustări sănătoase, să consume mai degrabă mese mai mici și mai dese decât mai mari și mai rare și să aibă în meniul zilnic alimente bogate în fibre, cum ar fi legumele neamidonoase și cerealele integrale (pâine inetrgală, orez brun etc.).

O persoană cu diabet poate include în alimentație porții moderate de lactate cu conținut scăzut de grăsimi, carne și pește cu conținut scăzut de grăsimi, precum și grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline. De asemenea, diabeticilor li se recomandă mai puține cereale rafinate (pâine albă, produse de patiserie etc.), mai puține legume cu amidon (de exemplu, cartofi) și mai puține dulciuri.

Aportul de calorii este și el important, pentru ca persoana diabetică să se mențină la o greutate normală pentru înălțimea și vârsta ei.

Exercițiile fizice recomandate pentru diabetici

Mișcarea este importantă pentru a pierde în greutate sau pentru ca persoana să se mențină la o greutate sănătoasă. De asemenea, exercițiile fizice ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge. E bine ca diabeticii să facă exerciții aerobice și de rezistență.

Se va alege un exercițiu aerobic pe care persoana să-l poată face regulat, cum ar fi mersul pe jos, înotul, ciclismul sau alergarea (30 de minute în majoritatea zilelor săptămânii sau cel puțin 150 de minute pe săptămână).

Și exercițiul de rezistență este util, deoarece crește forța, echilibrul și capacitatea de a efectua mai ușor activitățile de zi cu zi. Antrenamentul de rezistență include ridicarea greutăților, yoga și exercițiile calistenice (genuflexiuni, fandări, flotări etc.). Adulții cu diabet de tip 2 ar trebui să facă două-trei sesiuni de exerciții de rezistență în fiecare săptămână.

De asemenea, se vor evita pauzele lungi de inactivitate, cum ar fi statul la computer mai mult de o oră. E important ca la fiecare oră să se ia o pauză de 5-10 minute în care persoana va sta în picioare sau va face câțiva pași prin cameră ori câteva exerciții de dezmorțire (îndoiri, întinderi etc.).

Monitorizarea glicemiei

E necesar să se respecte indicațiile medicului în ceea ce privește monitorizarea glicemiei. Pentru unii diabetici, poate fi suficient să își verifice glicemia o dată pe zi sau înainte și după ce fac mișcare, în timp ce pentru alții este necesar să folosească glucometrul de mai multe ori pe zi. Se va păstra o evidență a măsurătorilor, pentru a o putea prezenta medicului curant.

Medicamente pentru diabet

În cazul în care persoana diabetică nu își poate controla glicemia doar din alimentație și exercițiu fizic, medicul poate prescrie anumite medicamente sau terapie cu insulină.

Tratamentele medicamentoase includ:

Metformina (scade producția de glucoză în ficat și îmbunătățește sensiblitatea organismului la insulină);

Sulfonilureicele, precum gliburidă, glipizidă și glimepiridă (ajută corpul să secrete mai multă insulină);

Glinidele, precum repaglinida și nateglinida (stimulează pancreasul să secrete mai multă insulină);

Tiazolidindionele, precum rosiglitazona și pioglitazona (fac țesuturile corpului mai sensibile la insulină);

Inhibitorii DPP-4, precum sitagliptin și saxagliptin (contribuie la reducerea nivelului de zahăr din sânge);

Agoniștii receptorilor GLP-1 (încetinesc digestia și ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge);

Inhibitorii SGLT2 (influențează funcțiile de filtrare a sângelui în rinichi prin inhibarea revenirii glucozei în sânge).

Unele persoane cu diabet de tip 2 au nevoie de terapie cu insulină. Medicul stabiește ce tip de insulină este potrivit pentru fiecare pacient și când trebuie luată. Tipul de insulină, doza și programul se pot schimba în funcție de cât de stabile sunt nivelurile de zahăr din sânge, scrie doc.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920