REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Diabetul de tip 1, întârziat cu ajutorul unui medicament experimental

Diabetul de tip 1, întârziat cu ajutorul unui medicament experimental

Replica API 9 aprilie 2021 | 00:00 994

Diabetul de tip 1 este o boală autoimună, care apare de obicei în copilărie sau adolescență și necesită tratament cu insulină toată viața. Un medicament experimental, dezvoltat de compania de biotehnologie Provention, ar putea întârzia instalarea bolii.

Sursă foto: Shutterstock

Diabetul de tip 1 este de obicei diagnosticat la copii, adolescenți și adulți tineri, dar se poate dezvolta la orice vârstă. În cazul acestei boli, pancreasul nu produce insulină sau produce foarte puțină. Fără insulină, zahărul din sânge nu poate pătrunde în celule și se acumulează în sânge. Glicemia ridicată dăunează organismului și provoacă multe dintre simptomele și complicațiile diabetului, scrie doc.ro.

Se crede că diabetul de tip 1 este cauzat de o reacție autoimună care distruge celulele din pancreas producătoare de insulină, numite celule beta. Acest proces poate continua luni întregi sau chiar ani înainte de apariția simptomelor.

Unii oameni au anumite gene care îi fac mai susceptibili la a dezvolta diabet de tip 1, deși mulți nu vor face boala chiar dacă au genele. A fi expus la un factor de mediu declanșator, cum ar fi un virus, se crede, de asemenea, că joacă un rol în dezvoltarea diabetului de tip 1. Dieta și stilul de viață NU cauzează diabetul de tip 1.

În prezent, nu se cunoaște nicio metodă prin care diabetul de tip 1 ar putea fi prevenit. Rezultatele unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Yale arată că un medicament experimental ar putea întârzia sau chiar preveni apariția acestei boli.

Teplizumab ar putea fi primul medicament care întârzie diabetul de tip 1

La mai bine de cinci ani de la administrarea unui medicament experimental de imunoterapie (teplizumab), jumătate dintr-un grup de persoane cu risc crescut de a dezvolta diabet de tip 1 nu au făcut boala, comparativ cu 22% dintre cei care au primit un placebo, potrivit unui studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea Yale. Studiul, realizat în colaborare cu savanți de la Universitatea Indiana, a fost publicat pe 3 martie 2021 în jurnalul științific Science Translational Medicine.

Oamenii de știință spun că, dacă va fi aprobat pentru utilizare, teplizumab va fi primul medicament care întârzie sau previne diabetul de tip 1. Dezvoltat de compania de biotehnologie Provention, medicamentul a primit statutul de descoperire de către Adminstrația SUA pentru Alimente și Medicamente și ar putea fi aprobat pentru uz general până în vara lui 2021.

În studiul de față, o analiză a celor 76 de subiecți a arătat niveluri reduse ale daunelor cauzate de celulele T ca răspuns la medicament și o funcționare îmbunătățită a celulelor beta producătoare de insulină la cei care au primit teplizumab. Vârsta medie a participanților la studiu a fost de 13 ani și toți aveau rude cu diabet de tip 1.

Cercetătorii spun că nu se știe dacă unii dintre subiecții care au primit teplizumab nu vor dezvolta niciodată diabet de tip 1, însă întârzierea debutului bolii ar putea avea un impact mare asupra dezvoltării celor cu risc crescut.

Un alt studiu a arătat eficiența medicamentului în întârzierea bolii

Studiul din 2021 este rezultatul a 30 de ani de muncă realizată de laboratorul Herold pentru a găsi noi tratamente pentru diabetul de tip 1. Constatările sunt o continuare a unui alt studiu² clinic organizat de TrialNet, o coaliție internațională dedicată cercetăriii acestei afecțiuni. Studiul respectiv, care a fost publicat în 2019, a arătat o întârziere a apariției diabetului de tip 1 în rândul celor care au primit teplizumab.

Cercetătorii au înscris 76 de participanți cu vârste cuprinse între 8 și 49 de ani, care aveau rude cu diabet zaharat de tip 1, aveau cel puțin două tipuri de autoanticorpi asociați diabetului și toleranță anormală la glucoză.

Participanții au fost repartizați aleatoriu fie în grupul de tratament, care a primit un curs de 14 zile de teplizumab, fie în grupul de control, care a primit un placebo. Toți participanții au făcut teste de toleranță la glucoză în mod regulat până la finalizarea studiului sau până când au dezvoltat diabet de tip 1 clinic - oricare dintre aceste evenimente a apărut primul.

În timpul studiului, 72% dintre persoanele din grupul de control au dezvoltat diabet clinic, comparativ cu doar 43% din grupul cu teplizumab. Timpul mediu pentru persoanele din grupul de control pentru a dezvolta diabet clinic a fost de puțin peste 24 de luni, în timp ce aceia care au dezvoltat diabet clinic în grupul de tratament au avut un timp mediu de 48 de luni înainte de a trece la diagnostic.

Cum se tratează diabetul de tip 1?

Tratamentul pentru diabetul de tip 1 include administrarea insulinei, atenția la numărul de carbohidrați, grăsimi și proteine din alimentație, consumul de alimente sănătoase, monitorizarea frecventă a zahărului din sânge, exerciții fizice regulate și menținerea unei greutăți corporale adecvate.

Bolnavii de diabet de tip 1 trebuie să facă injecții cu insulină în fiecare zi pentru a-și gestiona nivelul zahărului din sânge și pentru a obține energia de care are nevoie corpul. Insulina nu poate fi administrată pe cale orală, deoarece enzimele stomacului o vor descompune, împiedicându-i acțiunea, așa că bolnavul o obține fie prin injecții, fie printr-o pompă de insulină.

Cel mai comod poate fi acel „stilou” pentru insulină, care injectează insulina direct sub piele, este mic, poate fi luat în buzunar sau în geantă și tratamentul poate fi administrat oriunde în caz de nevoie. Există mai multe tipuri de insulină, cum ar fi cu acțiune scurtă (regulată), cu acțiune rapidă, cu acțiune intermediară sau cu acțiune îndelungată.

În terapia diabetului de tip 1, medicul poate prescrie și unele medicamente, cum ar fi cele pentru hipertensiune arterială și cele care scad colesterolul, dacă persoana are valori prea mari sau acid acetilsalicilic, dacă medicul observă un risc crescut de apariție a unui eveniment cardiovascular.

Scopul este să se mențină nivelul zahărului din sânge cât mai aproape de normal pentru a întârzia sau preveni complicațiile. În general, obiectivul este de a avea nivelurile de zahăr din sânge în timpul zilei înainte de mese între 80 și 130 mg / dL, iar timp de două ore după masă să nu depășească 180 mg / dL.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614