REPLICA ONLINE CONSTANTA

3.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
3.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Diabetul gestațional: cauze, complicații și tratament

Diabetul gestațional: cauze, complicații și tratament

Replica API 17 mai 2022 | 00:00 667

Diabetul gestațional apare în timpul sarcinii. La fel ca și diabetul de tip 1 și diabetul de tip 2, acesta determină creșterea nivelului glucozei (zahărului) din sânge.

Sursa foto: Shutterstock

Ce este diabetul gestațional

Atunci când mănânci, sistemul digestiv transformă mâncarea în glucoză, substanță necesară supraviețuirii. Glucoza pătrunde în sânge, iar celulele o folosesc pe post de “carburant”. Cu ajutorul insulinei, hormon produs de pancreas, mușchii, grăsimea, precum și alte celule din corp absorb glucoză. Dacă, însă, pancreasul nu produce suficientă insulină, atunci glucoza în exces rămâne în sânge, nu este transformată în energie și apare diabetul, scrie doc.ro.

În timpul sarcinii, organismul capătă rezistență la insulină, astfel încât mai multă glucoză să hrănească fătul. Majoritatea femeilor însărcinate nu au o problema, întrucât pancreasul secretă mai multă insulină atunci când trebuie să proceseze glucoza în exces. În unele situații însă, dacă pancreasul nu face față nevoii de insulină, nivelul de zahăr (glucoză) din sânge crește prea mult și apare diabetul gestational. Această afecțiune trebuie să fie diagnosticată și tratată cât mai repede, pentru a nu afecta sănătatea mamei și a fătului.

Spre deosebire de alte tipuri de diabet, diabetul gestațional nu este o boală permanentă, ci dispare de la sine odată cu nașterea copilului. Totuși, această afecțiune apărută în timpul celor 9 luni de sarcina predispune femeia la diabet pe termen lung.

Factori de risc diabet gestațional

Diabetul gestațional poate apărea la orice femeie însărcinată, însă risc crescut există în următoarele situații:

• Obezitate

• Copilul născut anterior a cântărit la naștere mai mult de 4,5 kilograme

• Unul dintre părinții sau frații mamei suferă de diabet

• Femeia însărcinată a suferit de diabet gestational în timpul unei alte sarcini.

Simptome diabet gestațional

De multe ori, diabetul gestational nu se manifestă prin simptome, însă ar trebui să tragă un semnal de alarmă următoarele semne:

• Sete crescută

• Nevoia continuă de urinare

• Uscăciunea gurii

• Oboseală.

Cum afectează diabetul gestațional sarcina

În cazul în care mama suferă de diabet gestațional, pot apărea următoarele situații:

Dificultăți la naștere. Copilul poate depăși greutatea normală, ceea ce înseamnă că pot apărea dificultăți la naștere. Glicemia mare la mame poate face ca bebelușii lor să crească prea mari. Bebelușii foarte mari pot îngreuna nașterea naturală și riscă să aibă leziuni la expulzie. De aceea, ar putea fi nevoie de o naștere prin cezariană.

Naștere prematură. Nivelul ridicat de zahăr din sânge poate crește riscul femeilor de travaliu și naștere prematură, înainte de termenul estimat de medic.

Preeclampsia. Poate apărea hipertensiune în timpul sarcinii, care ar cauza alte complicații. Diabetul gestațional crește riscul de hipertensiune arterială și preeclampsie - o complicație gravă a sarcinii care provoacă hipertensiune arterială și alte simptome care pot amenința atât viața mamei, cât și a copilului.

Pierderea fătului – în cazuri foarte rare.

Dificultăți grave de respirație. Bebelușii pot prezenta sindromul de detresă respiratorie, o afecțiune care îngreunează respirația.

Scăderea zahărului din sânge (hipoglicemie). Uneori, bebelușii mamelor cu diabet gestațional au glicemie scăzută (hipoglicemie) la scurt timp după naștere. Episoadele severe de hipoglicemie pot provoca convulsii bebelușului. Alăptarea promptă și uneori o soluție de glucoză intravenoasă pot readuce nivelul zahărului din sânge la normal.

Predispoziția copilului la obezitate și diabet de tip 2. Copiii mamelor care au diabet gestațional au un risc mai mare de a dezvolta obezitate și diabet de tip 2 pe măsură ce cresc.

Adopta o dieta sanatoasa in timpul sarcinii, pentru a preveni diabetul gestational

Tratament diabet gestațional

În primul rând, este esențială monitorizarea permanentă a nivelului de glucoză din sânge. Asta înseamnă că trebuie să îți verifici glicemia de 4-5 ori pe zi: dimineață, la trezire, după fiecare masă și seara, la culcare.

Apoi, trebuie neapărat să adopți o dietă sănătoasă. Porțiile de mâncare trebuie să fie decente și alimentele consumate trebuie să fie sănătoase. Numărul de kilograme trebuie ținut sub control în cazul în care s-a pus diagnosticul de diabet gestational. Fructele, legumele și cerealele integrale trebuie să fie alimentele de baza pe perioada sarcinii. Consultă-te cu un medic nutriționist pentru a-ți face un plan alimentar specializat.

Sportul trebuie și el să facă parte din viață ta, mai ales pe perioada sarcinii. Activitatea fizică scade nivelul glucozei din sânge și stimulează organismul să transforme glucoză în energie.

Dacă medicul tău consideră că schimbarea stilului de viață nu este suficientă, îți va prescrie injecții cu insulină pentru scăderea nivelului de zahăr din sânge. Aproximativ 10 - 20% dintre femeile diagnosticate cu diabet gestational au nevoie de injecțiile cu insulină.

Prevenție diabet gestațional

Când vine vorba de prevenirea diabetului gestațional nu există reguli general valabile, dar îți poți reduce riscul dacă îți formezi obiceiuri sănătoase înainte și în timpul sarcinii.

Ai grijă de greutatea ta înainte să rămâi însărcinată

În primul rând, încearcă să începi sarcina cu o greutate sănătoasă. Dacă vrei să rămâi gravidă și ești supraponderală, slăbește înainte, pentru a avea o sarcină mai sănătoasă. Concentrează-te pe schimbări sustenabile în obiceiurile alimentare care te pot ajuta pe parcursul sarcinii, cum ar fi consumul de legume și fructe. Hidratează-te cu minimum 2 litri de apă pe zi și evită alimentele procesate și zahărul adăugat.

Mănâncă sănătos și nu te îngrășa mai mult decât este recomandat

În timpul sarcinii, mănâncă, pe cât posibil, alimente sănătoase, bogate în fibre și sărace în grăsimi și calorii. Consumă fructe, legume și cereale integrale și nu mânca în cantități mari. Nu mânca pentru doi, pentru că vei lua excesiv în greutate și te predispui la complicații. Nu te îngrășa în timpul sarcinii mai mult decât este recomandat. Să iei în greutate în timpul sarcinii este normal și sănătos, dar acumularea de kilograme prea multe și prea repede pot crește riscul de diabet gestațional. Întreabă medicul care este intervalul de kilograme în care este bine să te încadrezi, în funcție de trimestrele de sarcină.

Rămâi activă, pe cât posibil

Evită sedentarismul și încearcă să faci mișcare pe toată perioada sarcinii. Prin mișcare nu înțelegem doar sport, ci orice tip de mișcare. Întreabă-ți neapărat medicul dacă este sigur pentru tine să faci mișcare, mai ales dacă ai o sarcină cu probleme. Exercițiile fizice înainte și în timpul sarcinii te pot proteja de dezvoltarea diabetului gestațional. Rezumă-te la 30 de minute de activitate moderată în majoritatea zilelor săptămânii. Fă o plimbare ușoară, mergi cu bicicleta sau înoată. Urcă scări, renunță la mașină când trebuie să mergi pe distanțe scurte sau fă exerciții de relaxare, ca pilates sau yoga.

Importanța testelor de screening

Undeva între săptămâna 24 și săptămâna 28 de sarcina, medicul tău cel mai probabil te va trimite la un laborator, pentru a ți se face teste de screening, astfel încât să se depisteze diabetul gestational.

Dacă ai un risc mai mare de a dezvolta diabet gestational, medicul tău te poate trimite la laborator, pentru analize, chiar înainte de săptămâna 16 de sarcina. Este important să se depisteze o astfel de problema în timpul sarcinii, mai ales că testele sunt valoroase, iar astfel medicul tău va ști ce tratament să îți recomande.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920