REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
11.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Diabetul mamei poate afecta dezvoltarea bebelușului

Diabetul mamei poate afecta dezvoltarea bebelușului

Replica API 16 octombrie 2020 | 00:00 1062

Un nou studiu a arătat că celulele sanguine ale unui bebeluș pot fi afectate de diabetul de care suferă mama acestuia.

Percepția generală a diabetului pe care îl dezvoltă o femeie însărcinată - cunoscut și sub numele de diabet gestaţional - este că cea mai mare problema pe care o poate crea este un bebeluș de dimensiuni mai mari, cu un nivel "neobișnuit" de grăsime corporală. Însă orice tip de diabet la o femeie însărcinată presupune probleme mult mai complexe și mult mai diverse pentru un bebeluș care se dezvoltă în pântecele mamei.

Diabetul poate influență dezvoltarea bebelușului

Un studiu recent publicat în "American Journal of Physiology - Cell Physiology" descrie un risc semnificativ mai mare de boală cardiovasculară la bebelușîi născuți de femeile care suferă de diabet gestational.

Acest diabet gestational este similar cu diabetul de tip 2, în sensul că nu este o afecțiune autoimună că diabetul de tip 1, ci în schimb este o boală metabolică.

Cercetările anterioare au descoperit că nivelurile unei proteine numite transgelina (TAGLN) sunt mai mari în cazul bebelușilor unor femei care au avut diabet gestational, se arată în raportul recent. Transgelina se găsește în celulele endoteliale formatoare de colonii (ECFC) care căptușesc pereții vaselor de sânge.

Când cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universității Indiana au comparat mostrele de sânge luate din cordoanele ombilicale ale bebelușilor născuți de femeile cu diabet gestaţional, în comparație cu bebelușii care au fost născuți de femeile care nu sufereau de diabet, nivelurile mai ridicate de transgelina (din englezescul transgelin) și nivelurile proteinelor au demonstrat o disfuncție foarte clară în ce privește dezvoltarea celulelor sanguine sănătoase.

Aceste celule sunt extrem de importante atât pentru vindecarea rănilor și leziunilor, cât și pentru construirea rețelelor de vase de sânge, o parte crucială a sistemului cardiovascular a ființei umane.

"Nu este deloc surprinzător. Nivelurile mai mari ale glucozei în sânge (glicemia - n.r.) în cazul unei femei însărcinate prezintă un risc semnificativ mai mare pentru formarea fiecărui sistem crucial din dezvoltarea fătului", explică Jennifer Smith, educator în materie de diabet și coach pentru pacientele însărcinate cu diabet, din cadrul Integrated Diabetes Services, citată de healthline.com, preluată de doc.ro.

Potrivit lui Jennifer Smith, diabetul gestational este, în general, diagnosticat în trimestrul al doilea sau al treilea de sarcina, pe măsură ce cresc atât nivelurile hormonilor asociați cu sarcina, cât și greutatea corporală a mamei, factori care duc la grade variate ale rezistenței la insulină.

"Deși nu se cunoaște în totalitate motivul pentru care diabetul gestational apare la unele femei și nu și la altele, factorii de risc - inclusiv femeile cu vârstă de peste 25 de ani, un istoric medical familial de diabet de tip 2 și un indice de masă corporală (IMC) mai mare de 30 - cresc cu siguranță probabilitatea [de diabet gestational] în cazul oricărei femei însărcinate", explică Jennifer Smith, unul dintre autorii cărțîi "Pregnancy with Type 1 Diabetes".

Cercetătorii mai spun că expunerea fătului la diabetul gestational al mamei îi predispune pe copii la viitoare complicații ale stării de sănătate, inclusiv la hipertensiune și la boală cardiovasculară. Un mecanism-cheie prin care aceste complicații apar la copiii născuți din mame cu diabet gestational este prin intermediul defecțiunilor funcționale ale celulelor vasculare, printre care se află și celulele endoteliale formatoare de colonii (ECFC).

Dacă ai fost diagnosticată cu diabet gestational, spun specialișții poți avea o sarcina sănătoasă și un bebeluș sănătos, însă obiectivul este să începi imediat să îți tii glicemia (concentrația de glucoză din sânge) sub control și să monitorizezi îndeaproape valorile glicemiei cu ajutorul unui glucometru, imediat ce ai aflat că ai această problema de sănătate.

Bebelușii care au fost născuți de mame cu diabet gestational mai au și alte riscuri, pe lângă cel descoperit de studiul menționat mai sus (un risc viitor de a avea o boală cardiovasculară). Micuții mai au și riscul de a se naște înainte de termen, de a avea o greutate anormal de mare la naștere, de a suferi de sindromul de detresa respiratorie a nou-născutului, de a avea valori foarte mici ale glucozei în sânge în primele câteva ore sau zile de viață (imediat după naștere) și pot avea un risc mult mai mare de a dezvoltă diabet de tip 2 mai târziu, în timpul vieții.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218