REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Diabetul și răceala: ce măsuri trebuie să ia diabeticii când se îmbolnăvesc

Diabetul și răceala: ce măsuri trebuie să ia diabeticii când se îmbolnăvesc

Replica API 13 noiembrie 2020 | 00:00 1106

Răcelile din timpul iernii - mai ales că, de multe ori, nu răcim o singură dată în sezonul rece, ci de mai multe ori - ne pot da multe bătăi de cap, dar dacă suferi de diabet, toate acele simptome neplăcute vin la pachet cu niște riscuri suplimentare.

Când ești răcit, există un risc că valorile glicemiei să crească, de aceea, este important să adopți unele măsuri și să fii foarte atent la ingredientele din unele medicamente pentru răceală. Ca să fii sigur că poți folosi în siguranță anumite medicamente, întreabă-ți medicul sau farmacistul ce poți lua, scrie doc.ro.

De ce crește glicemia în perioadele când ești răcit?

Experții spun că, atunci când ai o răceală supărătoare, organismul trimite hormonii să lupte contra infecției, însă partea proastă este că organismului îi va fi mai greu să folosească insulină așa cum ar trebui, iar valorile glicemiei pot să crească.

Cât de des ar trebui să îți măsori glicemia?

Dacă nu ești foarte sigur, întreabă-ți medicul, însă unii experți sunt de părere că ar fi bine să îți iei glicemia la fiecare 3 - 4 ore atunci când ești răcit. Dacă valorile glicemiei nu sunt în apropierea celor normale, poți să reglezi anumite tratamente: este posibil că medicul tău să îți spună să folosești mai multă insulină dacă se observă că nivelul glucozei din sânge este prea mare.

Ce medicamente poți administra în caz de răceală

Poți lua de la farmacie unele medicamente care se eliberează fără prescripție medicală, însă nu uită regulă de aur: evita produsele care au cantități mari de zahăr în compoziție. De exemplu: unele siropuri de tușe sau unele medicamente pe care le găsești sub formă lichidă. Citește lista de ingrediente de pe prospect cu mare atenție și dacă ai îndoieli în această privința, sună-ți medicul și întreabă-l ce medicamente ai voie să folosești.

Dacă suferi și de hipertensiune , evita orice medicamente pentru răceală care conțin substanțe decongestionante, care îți pot crește și mai mult tensiunea arterială.

Câteva măsuri pe care să le respecți dacă ești diabetic, atunci când ești răcit

Mănâncă normal - Este bine să menții regimul alimentar sau programul tău normal de mese, dacă este posibil. Dacă îți este greu, mănâncă porții mai mici, mai frecvent.

Dacă nu poți mânca în mod corespunzător (de pildă, ai dificultăți la înghițirea alimentelor solide), poți înlocui mesele cu băuturi care conțin carbohidrați, cum ar fi supă, laptele cald sau sucul de fructe (cu măsură!). Medicul nutriționist îți poate oferi sugestii în privința alimentelor recomandate în zilele când ești răcit.

Hidratează-te - Este important să bei cât mai multe băuturi care nu sunt îndulcite cu zahăr, în special apă, și să continui să bei cât mai multe lichide. Dacă ești răcit și nu poți consumă suficiente lichide, poți bea mici cantități de suc de fructe sau limonadă, care te pot ajută în unele situații să reglezi nivelul glicemiei când această scade.

Ia-ți medicamentele așa cum ți le-a prescris medicul - Continuă să îți administrezi insulină și/sau alte medicamente pentru diabet, chiar dacă nu poți să mănânci. Vorbește cu medicul tău la telefon sau la cabinet dacă nu poți mânca din cauza răcelii și nu poți consumă lichide. El îți va explică ce trebuie să faci mai departe, pentru a ține glicemia sub control.

Ingrediente inactive din medicamente, care îi pot afecta pe diabetici

Este important să cunoști ce ingrediente se găsesc în medicamentele pe care le cumperi dacă ești răcit, dar și cum îți vor afecta acestea diabetul. Ingredientele pot fi inactive sau active. Cele inactive nu au valoare medicinală și sunt, de regulă, coloranți, arome și substanțe care ajută la menținerea consistenței. Ingredientele active din medicamente sunt cele care tratează simptomele.

Alcoolul și zahărul sunt ingrediente care se pot găsi în unele medicamente pentru răceală și gripă pe care le iei. Ele pot fi enumerate pe prospect sau eticheta, că ingrediente inactive. Atât alcoolul, cât și zahărul îți vor afecta glicemia, făcând că nivelul glucozei din sânge să crească, așa că este bine să eviți medicamentele care le conțin.

Substanțe/ingrediente active din medicamente care îi pot afecta pe diabetici

Paracetamolul (acetaminofenul) poate fi toxic pentru ficat și rinichi; diabeticii care suferă și de unele complicații la nivelul rinichilor trebuie să își întrebe medicul înainte de a folosi produse farmaceutice pe baza de paracetamol;

AINS (medicamente antiinflamatoare nesteroidiene) precum ibuprofenul și naproxenul nu trebuie trecute cu vederea. Ibuprofenul sporește/intensifica efectul hipoglicemic al insulinei și al medicamentelor orale pentru diabet, de aceea trebuie cerut sfatul medicului. Naproxenul poate crește riscul de hipoglicemie când se administrează insulină și medicamente orale pentru diabet.

Unele decongestionante - unele substanțe care se găsesc de regulă în spray-urile nazale și în unele medicamente pentru răceală ar putea să scadă efectele insulinei sau efectele medicamentelor orale pentru diabet.

Important!

Cel mai bun mod prin care poți preveni complicațiile sau efectele adverse asociate cu unele combinații de medicamente este să discuți cu medicul tău sau cu farmacistul despre ce tip de medicamente pentru răceală sau gripă sunt sigure pentru diabetici.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367