REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Diaconu le face maghiarilor autonomia guler şi propune pedepse pentru demersuri antiromâneşti

Diaconu le face maghiarilor autonomia guler şi propune pedepse pentru demersuri antiromâneşti

Replica API 12 aprilie 2014 | 00:00 139

Deputatul social-democrat, Bogdan Diaconu, este iritat peste măsură de actele şi afirmaţiile antiromâneşti, înmulţite în ultima perioadă, în special din zona maghiară şi a depus vineri la Parlamentul României un proiect de lege îndrăzneţ. Naţionalistul Diaconu a înaintat propunerea legislativă privind combaterea faptelor, declaraţiilor şi acţiunilor de leznaţiune. Mai exact, cine a lezat România, românii şi interesele lor, au "sfeclit-o", pentru că Diaconu propune, pentru prima dată, pedepse concrete pentru actele antiromâneşti.

Legea lui Diaconu stipulează faptul că, prin leznaţiune, se înţelege "orice faptă, declaraţie sau acţiune jignitoare sau ofensatoare, la adresa poporului român, a naţiunii române, a României ca entitate statală", iar pedepsele sunt crunte: "orice persoană care se face vinovată de declaraţie de leznaţiune se pedepseşte cu amendă între 2500 şi 25000 de lei" şi "orice persoană care se face vinovată de infracţiunea de leznaţiune se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani", se arată în punctele 1 şi 2 ale art. 2 din legea lui Diaconu. Nu fac excepţie nici persoanele juridice, organizaţiile non-guvernamentale sau partidele politice, care, găsite vinovate de infracţiunea de leznaţiune, pot fi dizolvate prin hotărâre judecătorească.

Motivaţia lui Diaconu

În România, declaraţiile sau actele antiromâneşti sunt pedepsite cu mângâiatul pe umăr. Art. 54, din Constituţia României, stipulează la alin. 2: "Cetăţenii cărora le sunt încredinţate funcţii publice, precum şi militarii, răspund de îndeplinirea cu credinţă a obligaţiilor ce le revin şi, în acest scop, vor depune jurământul cerut de lege", iar art. 55, alin. 1, spune: "Cetăţenii au dreptul şi obligaţia să apere România". Refuzul de supunere la obligaţia stipulată în art. 55 atrage... datul din umeri. Practic, susţine Diaconu, fără pedepse, orice demers antiromânesc este liber "pe tarla", aşa cum a confirmat pentru "Replica" de Constanţa. "Este ceva vag şi, în Constituţie, nu sunt prevăzute pedepse. Este un demers pentru sancţionarea declaraţiilor, acţiunilor sau faptelor care lezează demnitatea şi identitatea poporului român, de la simboluri naţionale şi până la denumire, tot ceea ce defineşte naţiunea română. Am fost motivat pentru aşa ceva de cei care jignesc naţiunea română. Sunt şi susţinători în Parlament, dar nu pot, momentan, să vorbesc în numele lor. Proiectul va urma paşii fireşti, comisie, vot în plen şi aşa mai departe", a declarat Diaconu.

Deputatul social-democrat este cunoscut ca o voce vehementă, în special împotriva UDMR. De altfel, este şi iniţiatorul legii "anti Tokes". Marţi, 25 martie a.c., plenul Senatului a adoptat o iniţiativă legislativă prin care se face posibilă retragerea decoraţiilor acordate unor persoane, în cazul unor declaraţii, fapte sau acţiuni ale acestora care încalcă prevederile Constituţiei privind statul naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil. Propunerea completa Legea nr.29/2000 privind sistemul naţional de decoraţii al României şi purta semnătura, evident, a lui Diaconu.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218