REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.6° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.6° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Dialogul între teologie şi ştiinţă la Constanţa

Dialogul între teologie şi ştiinţă la Constanţa

Replica API 12 aprilie 2014 | 00:00 254

În Sala Mare a Arhiepiscopiei Tomisului a avut loc dezbaterea "Dialogul dintre teologie şi ştiinţă în contemporaneitate", proiect cuprins în programul "Şcoala Altfel", după cum informează Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Tomisului. La conferinţă au luat parte elevi ai Seminarului Teologic "Sf. Dionisie Exiguul" şi ai Liceului Teoretic Traian din Constanţa. În cadrul evenimentului s-au discutat aspecte legate de crearea Lumii, evoluţia omului, Experimentul de la Geneva şi marile descoperiri ale lui Einstein şi ale altor cercetători, care reprezintă elemente de polemică între religie şi ştiinţă. Totodată s-a subliniat şi faptul că cele două discipline sunt intercondiţionate şi fiecare are un rol deosebit în viaţa omenirii.

Prezent la eveniment, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a evidenţiat importanţa cunoaşterii de către tineri a acestor ipoteze: "Este minunat că putem avea acest dialog între elevii Seminarului şi elevii liceelor din Constanţa, care are ca scop întreţinerea unor relaţii apropiate, ce vor pune o amprenta deosebită pe sufletul tinerilor. Acest moment este foarte bine venit pentru a lua cunoştinţă despre credinţă, despre teologie, în raport cu ştiinţa. Adevărata ştiinţă, care nu este ipotetică, ci axiomatică, are un dialog foarte limpede şi susţinut cu teologia, cu ştiinţa despre Dumnezeu, pe care El Însuşi a descoperit-o".

Mădălina Ivănescu, inspector şcolar de fizică, a explicat elevilor cum de multe ori în partea ştiinţifică se regăsesc numeroase lacune, care se pot completa cu ajutorul religiei.

Acţiunea a urmărit educarea tineretului în privinţa comunicării permanente între religie şi ştiinţă şi păstrarea unui dialog calm, lipsit de excese între cele două concepte. Astfel Biserica dovedeşte faptul că nu se închide în sine şi nu este statică, ci are menirea de a merge înaintea oamenilor ca stâlp şi temelie a adevărului. Pe de altă parte şi ştiinţa are o contribuţie în descrierea realităţii în care trăim.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367