REPLICA ONLINE CONSTANTA

1.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
1.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Dietă mediteraneană ar putea influență genele și ar putea îmbunătăți sănătatea

Dietă mediteraneană ar putea influență genele și ar putea îmbunătăți sănătatea

Replica API 4 iulie 2020 | 00:00 1128

O nouă cercetare arată că o dietă mediteraneană care este bogată în grăsimi bune, ce include nuci și ulei de măsline extravirgin, ar putea modifică funcția unor celule specifice din genele noastre. Această descoperire ar putea ajută în lupta contra mai multor afecțiuni, în special în cazul bolilor cardiovasculare, scrie medicalxpress.com, citat de doc.ro.

Modul în care se desfășoară metilarea este crucial pentru bună funcționare a aproape tuturor sistemelor din corpul uman. Metilarea ADN-ului este un proces natural, implicat în controlul expresiei corecte a genelor din celulele corpului, astfel încât acestea să funcționeze în mod corespunzător și să rămână sănătoase.

O echipa de cercetători a analizat dacă intervenția a două tipuri de diete mediteraneene (una bogată în ulei de măsline extravirgin, iar cealaltă bogată în nuci) a avutun impact asupra statusului metilarii genelor din globulele albe periferice.

Oamenii de știință și-au publicat concluziile în jurnalul "Nutrients", axându-se pe trei grupuri de intervenție în rândul voluntarilor care aveau un risc mare de boală cardiovasculară: dietă mediteraneană (MedDiet) + uleiul de măsline extravirgin, MedDiet + nuci și un grup de control cu o dietă săracă în grăsimi.

Echipa de cercetători a argumentat că unele componente specifice din dietă mediteraneană, în special nucile și uleiul de măsline extravirgin, erau capabile să inducă schimbări precum metilarea în mai multe gene ale globulelor albe sangvine periferice.

"Aceste modificări ar putea avea potențiale beneficii pentru sănătate; este vorba în special de acele modificări apărute în genele care au legătură cu metabolismul intermediar, diabetul, inflamatia și transductia semnalelor, lucru care poate contribui la explicarea rolului dietei mediteraneene și a calității grăsimilor când vine vorba de starea de sănătate", au scris cercetătorii.

Studiul actual a fost realizat în cadrul unui alt studiu experimental, numit PREDIMED. "Prevención con Dietă Mediterránea" a fost un studiu clinic experimental randomizat care a fost efectuat în Spania, din 2003 până în 2011, pentru a evalua efectele dietei mediteraneene în ce privește prevenirea bolilor cardiovasculare. Participanții la acest studiu erau bărbați cu vârste cuprinse între 55 și 80 de ani și femei cu vârste între 60 și 80 de ani, fără un istoric medical anterior de boală cardiovasculară.

Motivul acestei cercetări este acela de a oferi o abordare nouă, accesibilă și durabilă pentru a reduce morbiditatea cardiovasculară excesivă și mortalitatea în rândul adulților supraponderali sau obezi, dincolo de ceea ce s-a observat deja în etapele anterioare ale studiului PREDIMED I. Cercetătorii au descoperit o scădere în greutate semnificativ mai mare în etapă în care s-a intervenit în dietă, în comparație cu grupul de control, și reduceri mai mari ale circumferintei taliei participanților.

S-au mai observat scăderi semnificative în grupul de intervenție în ceea ce privește tensiunea arterială, glicemia pe nemancate și valorile colesterolului total. Oamenii de știință au concluzionat, astfel, că dietă mediteraneană restricționată din punct de vedere energetic, împreună cu activitatea fizică, a fost "superioară dietei participanților din grupul de control în ceea ce privește obținerea unei pierderi în greutate susținute, având o rată mai mare de reversie a sindromului metabolic în comparație cu cei din grupul de control."

6919 participanți, din peste 20 de centre din toată Spania au fost recrutați pentru studiul PREDIMED PLUS, care viza descoperirea efectelor pe termen lung ale unei diete mediteraneene restricționate din punct de vedere energetic.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920