REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Dietă mediteraneană, mai bună decât alte regimuri pentru sănătatea inimii?

Dietă mediteraneană, mai bună decât alte regimuri pentru sănătatea inimii?

Replica API 6 martie 2021 | 00:00 1038

Bolile cardiovasculare sunt responsabile de mai bine de 30% din numărul total de decese la nivel mondial potrivit OMS (Organizației Mondiale a Sănătății), iar în fiecare an, din ce în ce mai mulți oameni sunt diagnosticați cu o astfel de afecțiune.

Bolile cardiovasculare reprezintă un grup de afecțiuni ale inimii și ale vaselor de sânge, iar din acest grup face parte și cardiopatia ischemică sau boală arterială coronariana.

Deși numărul total de persoane care suferă de boli cardiovasculare crește, numărul celor care mor din cauza afecțiunilor de la nivelul inimii și sistemului circulator este în declin. Explicația este simplă: datorită opțiunilor de tratament, calității îngrijirii pe care o primesc pacienții și datorită accesului la servicii medicale.

Pentru multe țări de pe glob, prevenția bolilor cardiovasculare este considerată a fi țintă care trebuie atinsă. Prevenția include mai multe măsuri: încurajarea oamenilor să adopte o dietă mai sănătoasă, să devină mai activi din punct de vedere fizic, să facă mișcare și să renunțe la fumat. Toate aceste măsuri pot asigura multiple beneficii, cum ar fi reducerea riscului de a dezvoltă anumite boli și condiții medicale și îmbunătățirea calității vieții, scrie doc.ro.

Care sunt dietele care te ajută să îți menții inima sănătoasă

Există multe diete sănătoase, iar multe dintre acestea sunt asociate cu unele regiuni sau țări, cum ar fi și dietă mediteraneană. Această este o dietă echilibrată, care încurajează consumul de legume și de fructe, pe lângă consumul de peste gras, ulei de măsline, vin roșu, cărnuri slabe, nuci și produse lactate degresate. Este o dietă renumită care oferă beneficii cardioprotectoare, iar mai multe studii au confirmat aceste rezultate.

Mai există și dietă vegană - un regim alimentar bazat pe alimente de origine vegetală, fără carne, care presupune să nu consumi ouă, lactate și miere. În ceea ce privește protecția împotriva bolilor cardiovasculare, dovezile științifice sunt limitate. Oamenii de știință spun, însă, că persoanele vegane, care au ținut pe termen lung această dietă, au un nivel mai scăzut al colesterolului total în comparație cu persoanele care nu sunt vegane.

Astfel, cercetătorii britanici și-au propus să exploreze beneficiile mai multor diete din mai multe regiuni ale lumii, despre care se spune că ar îmbunătăți în mod direct sănătatea inimii. Ei au analizat efectele cardiovasculare ale acestor diete, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

În cadrul unui studiu din 2018, cercetătorii au comparat efectele pe termen scurt ale dietelor mediteraneană și vegană. Descoperirile făcute de aceștia sugerează că, cel puțîn pe termen scurt, dietă mediteraneană îmbunătățește semnificativ disponibilitatea oxidului nitric în venele și în arterele pacienților, lucru care este important pentru menținerea unui sistem vascular sănătos.

Oxidul nitric, spun oamenii de știință, este sever afectat de procesul de îmbătrânire și este asociat cu dezvoltarea unor afecțiuni cardio-metabolice.

Studiul din 2018 a mai descoperit că dietă vegană oferă beneficii în ceea ce privește scăderea valorilor colesterolului. Pe de altă parte, cercetătorii au descoperit că participanții care au urmat o dietă vegană păreau să aibă și o scădere a cantităților unor micronutrienti importanți din organism, cum ar fi vitamina B12 și iodul, în ciuda faptului că oamenii de știință le-au administrat participanților suplimente cu vitamina B12.

Ce ne recomandă oamenii de știință

Cercetarea această amplă a arătat că dietele echilibrate sunt adeseori mai benefice pe termen lung, iar studiul acesta subliniază clar această direcție. Cel mai bine este, spun specialiștii, să alegi o dietă bazată pe nevoile tale individuale și nu în funcție de trendurile populare în materie de diete.

În ceea ce privește reducerea riscului de afecțiuni cardiovasculare, cercetarea din 2018 sugerează că, cel mai probabil, este mai bine să cauți o soluție în dietă mediteraneană. Asta înseamnă că, dacă vrei să îți menții inima sănătoasă, este bine să mănânci mai multe produse de origine vegetală, cum ar fi fructele și legumele, cerealele integrale, leguminoasele și nucile. Ar trebui, totodată, să înlocuiești untul cu grăsimile sănătoase (un bun exemplu este uleiul de măsline) și să folosești plante aromatice și condimente în loc de sare, pentru a da savoare mâncărurilor pe care le prepari.

Ar trebui, de asemenea, să limitezi consumul de carne roșie și să o consumi doar de câteva ori pe luna, însă poți mânca peste și carne de pasăre de curte de cel puțîn două ori pe săptămâna. Mesele luate în familie și cu prietenii sunt o parte importantă din dietă mediteraneană și din cultură zonei Mediteranei, iar vinul roșu trebuie consumat cu moderație, ne atrag atenția cercetătorii, deși această parte este opțională.

Ce trebuie să reții?

Potrivit acestui studiu, dietă mediteraneană a dus la îmbunătățiri în ceea ce privește funcția microvasculara, iar dietă vegană a dus la scăderea colesterolului total și la scăderea în greutate. Deși ambele diete ar putea oferi unele beneficii în ceea ce privește reducerea riscului de boală cardiovasculară, dovezile în favoarea dietei mediteraneene par să fie mai puternice.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920