REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Dieta sau sportul - ce te ajută mai mult să slăbești?

Dieta sau sportul - ce te ajută mai mult să slăbești?

Replica API 18 iulie 2020 | 00:00 1061

Vrei să scapi de kilogramele în plus și nu știi ce te ajută mai mult – sportul sau dieta? Specialiștii îți explică exact cum funcționează organismul și ce îți este mai de folos în încercarea de a slăbi!

Adevărul este că dieta te ajută mai mult să slăbești, însă dacă aceasta nu este acompaniată de sport, vei elimina atât grăsimi, cât și masă musculară, ceea ce nu este de dorit. Cu cât pierzi mai multă masă musculară, cu atât mai lent va fi metabolismul tău, ceea ce înseamnă că procesul de slăbire va fi chiar îngreunat, scrie doc.ro.

Procentual, dieta te ajută în proporție de 75% în lupta cu kilogramele în plus, iar sportul în proporție de 25%. Asta înseamnă că mai multă atenție trebuie să acorzi regimului alimentar adoptat, însă nici sportul nu este de neglijat.

Prin crearea unui deficit caloric vei reuși să arzi calorii mult mai ușor decât prin sport. Exercițiile fizice te ajută, însă, să îți menții, ba chiar să fortifici masa musculară și să arzi grăsimile. Totodată, sportul accelerează metabolismul.

Soluția însă nu este să te înfometezi. Pentru a avea energia necesară antrenamentelor fizice care să te mențină în formă, trebuie să mănânci proteine, carbohidrați și chiar și grăsimi – însă acestea trebuie să provină din surse sănătoase și să fie consumate în mod echilibrat, excesele fiind cele dăunătoare.

Pentru a elimina o jumătate de kilogram, trebuie să creezi un deficit de 500 de calorii timp de o săptămână. Pe de altă parte, dacă vrei să elimini o jumătate de kilogram prin sport, trebuie să arzi 3500 de calorii într-o săptămână, ceea ce înseamnă că trebuie să faci zilnic antrenamente extrem de intense.

Cum să slăbeșți eficient

Mănâncă corect – adopta o dietă echilibrată, care să nu te înfometeze, însă să te ajute să slăbești. Fiecare masă ar trebui să includă o sursă de proteine, una de grăsimi, dar și una de carbohidrați – bineînțeles, este vorba despre carbohidrații complecși, precum cei din fructe, fasole, quinoa, fulgii de ovăz, legume sau alte alimente din această categorie. Carbohidrații consumați nu ar trebui să depășească 50 de grame pe zi.

Printre sursele de proteine recomandate se numără carnea slabă de pui, porc, miel și vită. De asemenea, și ouăle, dar și peștele și fructele de mare sunt surse de proteine care nu trebuie neglijate.

Privarea organismului de proteine va accentua poftele pe care le simți. Ceea ce înseamnă că dacă vei continuă să consumi proteine, riscul de a cădea în ispita este mai mic.

Grăsimi sănătoase găsești în avocado, nuci, dar și în uleiuri vegetale precum cel de măsline. Consumă-le, însă, cu moderație pentru că sunt alimente cu densitate calorică mare.

Oprește-te din mâncat întotdeauna înainte de a te satura. Bea multă apă și nu mânca seara târziu. Renunță la dulciuri, sucuri, produse de patiserie și alimente de tip fast-food.

Practică sport – ideal ar fi să faci mișcare în fiecare zi. Însă este suficient să mergi la sala de fitness sau să faci antrenamente acasă de 3-4 ori pe săptămâna.

Foarte eficiente sunt antrenamentele cu greutăți – acestea ard multe calorii și totodată accelerează metabolismul. Fă-ți întotdeauna încălzirea înainte de un asemenea antrenament și asigura-te că execuți exercițiile în mod corect.

Și antrenamentele de tip cardio au rezultate bune, întrucât topesc rapid grăsimile. Jogging-ul, mersul pe bicicletă sau activitățile sportive de tip zumba pot fi folosite pentru scăderea în greutate.

Recomandat este să te ajute un instructor de fitness, care îți poate recomanda exercițiile cele mai potrivite pentru ține.

Lupta cu kilogramele nu se încheie după ce ai ajuns la greutatea dorită. Pentru a-ți menține indicele de masă corporală în limitele normale, este necesar să menții stilul de viață sănătos și dieta echilibrată și după ce elimini kilogramele în plus.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108