REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Dieta vegană pentru pierderea în greutate - funcționează?

Dieta vegană pentru pierderea în greutate - funcționează?

Replica API 3 noiembrie 2020 | 00:00 1114

Deși mai multe studii științifice au arătat eficacitatea dietelor pe bază de vegetale pentru pierderea în greutate, nu toată lumea va slăbi după adoptarea unui astfel de stil alimentar.

Dacă ai adoptat o dietă vegană în speranța de a slăbi și nu ai observat cine știe ce progrese, e bine să știi că dacă ai o alimentație fără carne, lactate și ouă nu înseamnă neapărat că vei pierde kilograme. Ca în orice situație care implică slăbitul, e vorba de câte calorii mănânci și de câte calorii arzi. Dacă ai devenit vegan, dar mănânci toată ziua burgeri vegetali, cartofi prăjiți cu șnițele de soia sau humus cu falafel, nu doar că nu vei slăbi, dar chiar este posibil să te îngrași, scrie doc.ro.

Ține cont de conceptul de densitate calorică

Densitatea calorică se referă la cantitatea de calorii per kilogram de aliment dat. Alimentele variază de la a avea aproximativ 100 de calorii per kilogram (legumele neamidonoase) la a avea mii de calorii per kilogram (uleiul). Înțelegerea densității calorice nu înseamnă să stai toată ziua și să cântărești alimente ori să numeri calorii. E suficient să ții minte că alimentele vegetale integrale sunt cele mai dense în nutrienți și au cele mai puține calorii.

Așadar, dacă vrei să slăbești cu dieta vegană, trebuie să mănânci o cantitate mai mare de legume, leguminoase și fructe și o cantitate mai mică de grăsimi (nuci, semințe, uleiuri). Alimentele naturale, neprelucrate, sunt încărcate cu fibre și apă, care te fac să te simți plin fără să îți aducă prea multe calorii.

Nu exagera cu uleiul

Chiar dacă uleiul de măsline sau uleiul presat la rece de floarea soarelui, de exemplu, sunt grăsimi sănătoase, acest lucru nu înseamnă că trebuie să le consumi în exces. Uleiul este alimentul cel mai dens în calorii când e vorba de volum. O cană de ulei conține cam 2250 de calorii, în timp ce o cană de orez brun fiert are doar aproximativ 130 de calorii. În plus, deoarece nu conține fibre, uleiul nu contribuie la sațietate. E adevărat, dacă faci un castron de salată nu pui o cană de ulei, dar chiar și o lingură este prea mult, deoarece o lingură de ulei are nu mai puțin 180 de calorii.

Legumele precum varza, varza de Bruxelles, varza creață, spanacul, salata verde sunt deosebit de benefice pentru siluetă: un compus din frunzele de culoare verde închis, numit tilacoid, poate opri foamea și poate ajuta la combaterea poftei de alimente nesănătoase. În plus, gândește-te că un kilogram de astfel de legume are tot atâtea calorii cât o lingură de ulei de măsline.

Consumă alimente bogate în fibre

Una dintre cele mai sănătoase modalități de a pierde în greutate este adoptarea unei diete sărace în calorii, dar bogată în fibre și în substanțe nutritive. Dieta vegană implică toate fructele și legumele, adică elemente bogate în fibre, din care poți face tot felul de combinații gustoase. La micul dejun, de exemplu, mănâncă un bol cu ovăz lăsat la înmuiat peste noapte în lapte vegetal (de orez, soia etc.), peste care adaugi dimineața un măr ras (sau câteva boabe de strugure ori felii din alte fructe), 3-4 alune de pădure mărunțite și, opțional, 1 linguriță de miere și diverse condimente, cum ar fi ghimbirul sau scorțișoara. Nucile și semințele pot fi consumate și ca gustări între mese (dar cu moderație, cât încape în căușul palmei), la fel și fructele.

Umple farfuria pe jumătate cu legume neamidonoase

Pentru a slăbi urmând o dietă vegană, când te așezi la masă, trebuie să fii atent la proporția alimentelor. În farfurie trebuie să se afle 50% legume fără amidon + 25% legume cu amidon (sau în loc de acestea, leguminoase) + 25% cereale integrale.

Ca exemplu, la masa de prânz poți pune pe jumătate de farfurie felii de roșie crudă și felii de dovlecei la grătar, iar pe cealaltă jumătate, un cartof fiert, cubulețe, și câteva paste integrale. Asezonezi totul cu puțină sare, piper, pătrunjel proaspăt tocat, o linguriță de ulei, eventual și un cățel ras de usturoi. La masa de seară, poți pune pe jumătate de farfurie varză, ceapă și ardei gras, iar pe cealaltă jumătate a farfuriei poți pune orez brun fiert și boabe fierte de fasole. Asezonezi cu puțină sare, boia iute (sau alte condimente preferate), o linguriță de ulei.

Evită caloriile lichide

În afară de evitarea uleiului în exces, ar trebui să te ții departe și de caloriile care vin sub formă lichidă, dacă obiectivul dietei tale vegane este slăbitul. Băuturile pentru sportivi, băuturile dulci, băuturile alcoolice vin cu o mulțime de calorii de care nu ai nevoie în cazul în care vrei să pierzi în greutate. Caloriile din aceste băuturi se adună rapid și nu îți oferă senzația de sațietate. Dacă vrei să slăbești urmând o dietă vegană, bea apă și ceai de plante neîndulcit.

Atenție la mâncărurile vegane care îngrașă

Cum spuneam la început, dacă mănânci toată ziua burgeri vegani, nu vei slăbi. În comerț există foarte multe produse vegetale delicioase, pe care le poți consuma cu moderație odată ce ai ajuns la greutatea dorită, însă, dacă vrei să slăbești, acestea nu sunt o alegere potrivită. Cea mai bună alegere este să consumi cât mai multe vegetale crude sau prelucrate doar prin fierbere, prin coacere sau la abur.

Respectă un program de exerciții fizice

Nu în ultimul rând, mișcarea trebuie să facă parte din rutina ta. Optează pentru activități fizice de care să te bucuri zilnic (cum ar fi o plimbare prin parc în pas rapid alături de o persoană dragă sau de câinele tău, ori mersul pe o bicicletă statică la domiciliu) sau care, cel puțin, să nu-ți displacă. În acest fel ai mai multe șanse să te ții de treabă și să nu renunți.

În mod ideal, mișcarea zilnică trebuie să fie o combinație de activități care acoperă forța, rezistența, echilibrul și flexibilitatea. Dar, mai ales dacă nu ai făcut sport până acum sau dacă timpul tău dedicat activităților fizice este limitat, nu ezita să începi pur și simplu de la nivelul la care te afli. Fie că mergi pe jos câteva stații de tramvai sau că faci acasă câteva exerciții pe saltea, orice mișcare este mai bună decât niciun fel de mișcare.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367