REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
10.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Dieta Vegană: regim de slăbire pentru unii, stil de viață pentru alții

Dieta Vegană: regim de slăbire pentru unii, stil de viață pentru alții

Replica API 26 iunie 2020 | 00:00 876

Trebuie să știți de la bun început că o dietă vegană sănătoasă trebuie să conțină fructe și legume în abundență, dar și mâncăruri bogate în amidon, surse de proteină - ca fasolea și unele leguminoase. Esențială este și o planificare temeinică a dietei, pentru că altfel puteți omite nutrienți esențiali pentru organism, precum calciul, fierul sau vitamina B12, scrie doc.ro.

Ce poți să mănânci în dieta vegană

Lactatele, carnea și ouăle sunt interzise. Ca alternativă la produsele lactate, puteți opta pentru băuturi pe bază de soia. Aportul de calciu poate fi asigurat prin consumarea de alimente precum caisele și prunele uscate, stafidele și smochinele. Alte surse de calciu sunt semințele de susan și brânza tofu.

Vitamina D ajută organismul să absoarbă calciul, așa că nu uitați să includeți în dieta voastră cerealele iar dacă anotimpul vă permite, stați cât mai mult la soare.

Pentru o doză optimă de fier, consumați legume precum broccoli dar și pâine integrală (în cantități moderate) sau migdale, alune, nuci și caju.

Cum vitamina B12 este regăsită doar în produse de origine animală, cei care urmează o dietă vegană pot rezolva problema cu ajutorul suplimentelor, însă nu ezitați să cereți sfatul medicului sau nutriționistului înainte să optați pentru un anume tip de suplimente.

Iată un exemplu de alimente pe care le puteți consuma pe parcursul unei zile atunci când țineți o dietă vegană:

Mic dejun - cereale cu lapte de soia sau o salată de fructe

Prânz - salată de paste

Cină - salată de roșii, castraveți și busuioc sau orez brun cu roșii uscate

Dieta vegană se concentrează pe ideea că legumele și fructele umplu stomacul mai rapid, iar tu te vei simți sătulă fără un aport caloric prea mare. În același timp, veganii susțin că alimentele de origine animală transferă în organismul nostru o cantitate de hormoni care ne poate deregla anumite funcții și implicit să ne facă să ne îngrășăm.

Avantajele și dezavantajele Dietei Vegane

Principalul avantaj al Dietei Vegane este aportul de vitamine și minerale datorat alimentației bazate pe fructe și legume. Din acest punct de vedere, regimul este sănătos pentru organismul uman. Un alt avantaj ar fi faptul că digestia se concentrează doar pe câteva grupe alimentare și implicit este mai ușoară și mai rapidă.

Pe de cealaltă parte, principalul dezavantaj al Dietei Vegane este aportul foarte mic de proteine și grăsimi, dezechilibru care poate cauza slăbiciune musculară, lipsă de energie, dureri de cap și stare generală proastă. În plus, așa cum spuneam și mai sus, cei care abordează acest tip de alimentație se pot confrunta cu dezechilibre nutriționale mai mult sau mai puțin grave.

În cazul Dietei Vegane, ajutorul unui nutriționist este obligatoriu. Persoana care urmează dieta trebuie monitorizată constant, pentru a evita dezechilibrele care pot duce la afecțiuni cu efecte ireversibile.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218