REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
11.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Dietele bogate în proteine au efecte negative pe termen lung

Dietele bogate în proteine au efecte negative pe termen lung

Replica API 13 ianuarie 2021 | 00:00 942

O cercetare nouă subliniază că este nevoie de un management nutriţional mai bun în boală renală cronică.

Sursă foto: Shutterstock

Dietele cu un conținut mare de proteine pot duce la o deteriorare pe termen lung a rinichilor în cazul persoanelor care suferă de boală renală cronică, potrivit unei cercetări conduse de medicul nefrolog Kamyar Kalantar-Zadeh, de la Universitatea din California, Irvine,.

Articolul despre cercetare a fost publicat în "New England Journal of Medicine" și examinează rolul pe care nutriția îl joacă în managementul bolii renale cronice, care afectează aproximativ 10% din populația adultă a lumii, scrie sciencedaily.com, citat de doc.ro.

"Dietă bogată în proteine care a fost folosită din ce în ce mai mult în ultimii ani pentru a ține sub control creșterea în greutate și obezitatea poate avea un impact dăunător asupra sănătății rinichilor pe termen lung", a spus Kalantar-Zadeh, șeful departamentului de nefrologie și hipertensiune de la UC Irvine School of Medicine. El a colaborat la această cercetare cu dr. Denis Fouque, de la Universitatea Claude Bernard din Lyon, Franța.

Boala cronică de rinichi este definită că o dovadă a insuficienței renale structurale sau funcționale timp de trei sau mai multe luni și este, în general, progresivă și ireversibilă. Aplicarea beneficiilor potențiale ale unui bun management nutriţional în privința acestei boli a rămas prea puțîn utilizată în Statele Unite ale Americii și în multe alte țări, este de părere Kamyar Kalantar-Zadeh.

"Există un cost extrem de mare și o povara în ceea ce privește terapia prin dializă și transplantul de rinichi. Prin urmare, intervențiile la nivel de dietă și terapia nutriţională ar putea fi alese din ce în ce mai des că o strategie de management pentru boala renală cronică, ajutând la creșterea longevității și la întârzierea necesității de a face dializă pentru milioane de oameni din întreagă lume", a spus Kamyar Kalantar-Zadeh.

Totodată, cercetarea indică faptul că o dietă care conține puține proteine și este săracă în sare ar putea nu doar să încetinească progresia bolii renale cronice, că o terapie adjuvantă eficientă, ci ar putea fi utilizfolosita ață și pentru tratamentul uremiei (sindromul uremic) sau nivelului mare de uree și alte toxine uremice prezente în sânge, în stadiul avansat al bolii renale cronice și, astfel, ar putea ajută pacienții să amâne necesitatea de a începe dializă, mai scrie sciencedaily.com.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367