REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.3° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
19.3° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Diferența dintre bogați și săraci în fața coronavirusului: 53% din vaccinurile anti-Covid pentru 14% din populația lumii

Diferența dintre bogați și săraci în fața coronavirusului: 53% din vaccinurile anti-Covid pentru 14% din populația lumii

Replica API 10 decembrie 2020 | 00:00 1079

Țările bogate își fac depozite cu doze de vaccinuri anti-Covid, în timp ce oamenii care trăiesc în țările sărace nu au acces la el, avertizează o coaliție a organismelor pentru apărarea drepturilor omului.

foto: Profimedia

The People's Vaccine Alliance spune că aproape 70 de țări cu venituri mai mici vor putea vaccina doar una din 10 persoane. Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că Oxford-AstraZeneca s-a angajat să ofere 64% din dozele sale oamenilor din țările în curs de dezvoltare, potrivit BBC News, citat de digi24.ro.

Se fac demersuri pentru ca accesul la vaccinuri să fie echitabil în toată lumea. Mecanismul COVAX, pentru asigurarea unui acces echitabil la vaccinuri împotriva Covid-19, a reușit să asigure 700 de milioane de doze de vaccinuri care să fie distribuite în 92 de țări cu venituri mai mici, care s-au înscris în program.

Dar chiar și cu acest plan, The People's Vaccine Alliance - o rețea de organizații, între care și Amnesty International, Oxfam și Global Justice Now - spune că nu este suficient, iar companiile farmaceutice ar trebui să-și împărtășească tehnologia lor pentru a fi asigurată o producție mai mare.

Analiza acestei coaliții a constatat că țările bogate au cumpărat suficiente doze pentru a-și vaccina întreaga populație de trei ori, dacă toate vaccinurile sunt aprobate pentru utilizare. Canada, de exemplu, a comandat suficiente vaccinuri pentru a-și vaccina fiecare cetățean de cinci ori, spune The People's Vaccine Alliance.

Și chiar dacă națiunile bogate reprezintă doar 14% din populația lumii, acestea au cumpărat până la 53% din cele mai promițătoare vaccinuri de până acum.

„Nimeni nu ar trebui să fie împiedicat să primească un vaccin salvator doar din cauza țării în care trăiește sau a sumei de bani din buzunar”, a spus Anna Marriott, managerul de politici de sănătate al Oxfam.

Dar, cu excepția cazului în care ceva se va schimba dramatic, miliarde de oameni din întreaga lume nu vor primi un vaccin sigur și eficient anti-Covid-19 în următorii ani.

The People's Vaccine Alliance solicită tuturor corporațiilor farmaceutice care lucrează la vaccinurile Covid-19 să își împărtășească în mod deschis tehnologia și rețeta de fabricație, astfel încât să poată fi produse și puse la dispoziția tuturor celor care au nevoie.

Acest lucru s-ar putea realiza prin intermediul OMS.

AstraZeneca, compania care produce vaccinul Covid dezvoltat de Universitatea din Oxford, s-a angajat să-l ofere în scopuri non-profit pentru țările în curs de dezvoltare. Acest vaccin este mai ieftin decât celelalte și poate fi depozitat în frigider, facilitând astfel distribuirea pe tot globul.

Dar militanții spun că o singură companie nu poate furniza suficiente vaccinuri pentru întreaga lume.

Vaccinul Pfizer-BioNTech a primit deja aprobarea în Marea Britanie și cei mai vulnerabili încep să fie vaccinați în această săptămână. Este posibil să primească aprobarea autorităților de reglementare din SUA și Europa în curând, ceea ce înseamnă că ar putea să treacă ceva timp înainte de a ajunge la națiunile mai sărace.

Alte două vaccinuri, Moderna și Oxford-AstraZeneca, așteaptă aprobarea organismelor sanitare în mai multe țări.

Vaccinul rusesc, Sputnik, ar fi avut un răspuns pozitiv la studii, în timp ce sunt în faza de studii clinice.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218