REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
15.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Din cariera lui Rapotan: Pânde în beznă, pe burtă prin vie, pentru prinderea unui criminal periculos

Din cariera lui Rapotan: Pânde în beznă, pe burtă prin vie, pentru prinderea unui criminal periculos

Replica API 11 noiembrie 2016 | 11:56 239

Momente emoţionante, la pensionarea omului care a condus IPJ Constanţa

Momente emoţionante, la pensionarea omului care a condus IPJ Constanţa

Adrian Rapotan

Comisarul şef Adrian Rapotan a ajuns la finalul carierei şi a ales să-şi ia la revedere de la jurnaliştii constănţeni în mod oficial. Acesta şi-a adus aminte cu drag de momentele frumoase, cu precizarea că din peisaj nu au lipsit nici situaţiile mai puţin plăcute. Prima zi de pensie este 11 noiembrie, chiar ziua de naştere a comisarului şef. Acesta a relatat cum a acţionat în anumite misiuni şi a dat şi detalii din culise.

„O să vă spun stimaţi colegi. Pentru că, într-un fel sau altul, am fost colegi. Am fost părtaşi la atâtea evenimente mai plăcute, mai puţin plăcute. Ne-am întâlnit de foarte multe ori la accidente grave, la omoruri şi, la un moment dat, poate fără să ne dăm seama, s-a dus acea barieră imaginară dintre presă şi autoritatea de stat. Am stat împreună în frig, în ploi, de foarte multe ori, motiv pentru care vă spun stimaţi colegi şi cred că nu greşesc. Mulţi din ţară spun că în Constanţa există o presă acidă şi incomodă, dar eu o să spun că nu e aşa, presa constănţeană, în cea mai mare parte e formată din profesionişti, din oameni adevăraţi, care ne-au sprijinit în munca noastră, de foarte multe ori”, a spus Adrian Rapotan la începutul întâlnirii de joi, 10 noiembrie, din cadrul IPJ Constanţa.

Ulterior, amintirile şi-au făcut apariţia şi momentele emoţionante nu au întârziat să apară. „Este un sentiment dulce - amar. Dulce pentru că ies la pensie la capătul turnantei, a fost o cursă maraton de 33 de ani şi 3 luni de când am terminat Academia. Am lucrat exclusiv numai în Poliţia constănţeană. Am pornit de jos. Prima mea funcţie a fost de ofiţer operativ 2. Şapte ani de zile am stat aici. Apoi, treptat: operativ 1, operativ principal, specialist 3, 2, 1, şef birou, şef Serviciu Ordine Publică, unde am stat 6 ani şi 3 luni, apoi 11 ani şi jumătate am fost adjunct pe Siguranţă Publică şi aproape un an inspector şef. Dacă e să cumulez perioada în care am ţinut locul inspectorului şef, am o experienţă de aproximativ doi ani şi jumătate. În 33 de ani de muncă am văzut multe lucruri.

Am avut realizări, dar şi neîmpliniri şi nu vreau să-mi aduc aminte despre ele. Dar am convingerea că nu am făcut ceva de care să-mi fie ruşine. Nu am plecat anticipat, am plecat exact la finalul carierei. Este foarte greu să rezişti atât de mult pe o funcţie de conducere. Sunt foarte multe probleme şi, în ultima perioadă, ne-am confruntat cu o lipsă acută de personal, uneori cu probleme de logistică, care te fac să te axezi mult pe astfel de activităţi în loc să te concentrezi mai mult pe problematica de poliţie pură”, a mai declarat el.

Pânde în beznă, pe burtă prin vie, pentru prinderea unui criminal periculos!

Amintirile plăcute sunt multe. Una dintre acestea are legătură cu reţinerea unui cunoscut criminal care fusese condamnat pe vremea lui Ceauşescu pentru două omoruri în scop de jaf, săvârşite în Bucureşti. Infractorul a reuşit să fugă în Elveţia, unde a spart mai multe sedii bancare, a fost condamnat de justiţia elveţiană, a evadat din penitenciarul de la Zurich pentru că ştia că va fi extrădat în România, cu precizarea că a fost primul caz de extrădare după 1990 (fiind filmat cu lanţuri la picioare când l-au adus).

„Din nişte motive pe care nu mi le explic şi nici nu am căutat să văd de ce, a fost pus în liberate provizoriu pentru 3 luni, să-şi îngrijească sănătatea pentru că a fost împuşcat în picior când a evadat de la Zurich. Dar a dispărut. Din datele pe care le-am avut, a trecut frontiera ilegal în Turcia, dar s-a întors acasă, la familie, într-o localitate din Constanţa, pentru a rezolva o problemă. Şeful de post de acolo a apelat la mine. Ne-am dus, era martie, dacă nu mă înşel, ne-am târât pe burtă prin vie, care nu era înfrunzită, şi am făcut pândă în faţa casei. Era beznă! La un moment dat, fiica lui a ieşit cu un lighean să arunce apa afară şi a rămas uşa deschisă pentru câteva secunde.

Am văzut jarul de la ţigară, ştiam că el fuma şi că are armă letală la el. Am riscat. Am intituit cum ar fi topografia casei, pe întuneric, am intrat peste el şi l-am imobilizat. Am fost foarte certat de şefii mei pentru că mi-am expus viaţa. Eram foarte tânăr atunci şi probabil că nu am realizat riscurile. Şi au fost multe amintiri frumoase”, a relatat Rapotan.

Misiune delicată în 2008, când americanii au cerut ca drumul dintre Kogălniceanu și Neptun să fie "curățat" de mașini

Aventurile nu au lipsit nici în timp ce era manager. "E vorba despre summitul de la București (2008), ocazie cu care fostul președinte al Statelor Unite, George W. Bush Jr. a făcut o vizită la Constanța. Din ce am aflat, a fost cea mai lungă deplasare într-o altă țară pe roți, s-a deplasat, cel mai probabil, 60 de kilometri, de la Kogălniceanu la Neptun. Partea americană a avut atât de multe pretenții încât a fost un volum de muncă foarte mare. Aveam în fiecare seară, la ora 20.00, timp de o lună și ceva, ședințe cu SPP-ul, dimineața, la ora 7.00, aveam alte ședințe în care se analiza ce s-a făcut în ziua anterioară. Erau sarcini pe care trebuia să le facem noaptea. Nu a rămas potecă de pe drumul național să nu fie supravegheată, monitorizată.

Presiunea a fost foarte mare, secretarul de stat de la acea vreme îmi spunea: Rapotane, dacă avem cel mai mic rateu, pierdem amândoi statutul de funcționar public. Ne-a ajutat Dumnezeu și a ieșit misiunea foate bine. A fost un consum nervos și o să vă dau un simplu amănunt: partea americană a avut pretenția ca, pe totul traseul de la Kogălniceanu (s-a intrat pe la Cișmea, s-a mers pe drumul către Mangalia) să nu fie nici o mașină, nici în zonele adiacente. Vă dați seama câte mii de mașini sunt. În 2 săptămâni am luat toate mașinile, colegii mei au verificat proprietarii după numerele de înmatriculare și dimineața sau seara, polițiștii sunau la ușă și spuneau că trebuie să-și ia mașina de acolo. Unii erau de acord, alții că nu au unde s-o aducă sau că nu vor.

A fost multă muncă, misiunea a fost una deosebită și am primit felicitările de la partea americană. Sunt multe alte lucruri care mi-au marcat activitatea în cei 33 de ani și 3 luni. Sper să am parte de liniște, să fiu sănătos și să mă dedic mai mult familiei pentru că, din cauza profesiei, am fost mai mult musafir acasă. Mulțumesc lui Dumnezeu că am o soție și o fiică care au fost mereu alături de mine. O să încerc să mă dedic mai multe familiei. Nu voi sta, de săptămâna viitoare voi începe în domeniul privat o altă activitate pentru că mă consider un om activ. Dar adevărata dragoste a fost și a rămas Poliția", a conchis comisarul șef.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102