REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.4° Constanța Vin., 20 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6858
19.4° Constanța Vineri, 20 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6858
 

Din ce în ce mai goale! După ce au scumpit medicamentele, farmaciile au devenit destinații de lux! Video

Din ce în ce mai goale! După ce au scumpit medicamentele, farmaciile au devenit destinații de lux! Video

Ana Maria STOINA 6 septembrie 2024 | 00:00 2279

Vine școala și sezonul rece, iar toată lumea o să caute medicamente atât pentru copii, dar și pentru adulți. Cât mai costă medicamentele în Constanța? Nu mai sunt acum la „îndemâna” oricui, toate au prețuri ridicate și oamenii sunt mai atenți ce și cât cumpără.

Din ce in ce mai goale! Dupa ce au scumpit medicamentele, farmaciile au devenit destinatii de lux! Video

S-a terminat sezonul cald și cu toate că a venit cu multe „provocări”, adică, zile întregi, căldură foarte mare, secetă, aglomerație pe litoral și pe străzile din orașul Constanța, însă vara a fost o pauză binevenită de la toate afecțiunile și bolile care sunt asociate cu anotimpurile reci. Acum e toamnă deja, iar vremea se răcește inevitabil.

La debutul toamnei, copiii, bătrânii sau persoanele cu imunitate scăzută vor fi afectați de vremea rece și vor apela la farmacii pentru medicamente simple de răceală, gripă, tuse sau și alte afecțiuni specifice sezonului. Asta ne face să ne întoarcem privirea către farmacii și către prețurile care au explodat - de la medicamente până la creme sau  siropuri de tuse pentru copii.

De aceea, am decis să mergem la câteva farmacii și să vedem cum mai sunt prețurile, pentru că pe lângă haine, încălțăminte și rechizite pentru școală, trebuie să ai și niște medicamente în casă, pentru răceală, în caz că te ia pe nepregătite. 

Am făcut o listă de medicamente uzuale, pentru sezonul rece, pe care probabil oricine le are în sertar pentru situații de urgență:

1. Pentru adulți: paracetamol, Nurofen răceala și tuse 12 bucăți, Coldrex, vitamina C
2. Pentru copii: Nurofen, sirop tuse 

Prima farmacie: 161,7 lei
A doua farmacie: 170 lei fără card, 153 lei cu card
A treia farmacie: 169,35 lei fără card
A patra farmacie: 180 lei fără card, 166 lei cu card

Din ce in ce mai goale! Dupa ce au scumpit medicamentele, farmaciile au devenit destinatii de lux! Video

Cu toate că ai reduceri dacă ai card la farmacii, și sunt promoții periodice, medicamentele continuă să fie foarte scumpe și să afecteze grav bugetul familiei sau pensiile celor în vârstă, când apare o problemă de sănătate. Doar o serie de medicamente sunt compensate și doar într-o anumită măsură.

S-au luat o serie de măsuri care să ajute și să ajusteze cumva diferența între stagnarea veniturilor și creșterile de prețuri.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunțat luni, 2 septembrie a.c. că va creşte plafonul pensiei până la care se acordă medicamente compensate cu 90%, de la 1.830 la 2.020 lei. Creșterea se face prin Ordonanța de urgență privind unele măsuri de protecție socială, aprobată de Guvern. Peste 2,3 milioane de persoane vor beneficia de această măsură. 

De asemenea, limita de venituri în cazul tichetelor sociale pentru alimente creşte de la 2.000 la 2.210 lei. Ministerul Muncii a precizat, în urma adoptării documentului, că drepturile de protecţie socială se menţin pentru pensionarii care beneficiază de majorări ale cuantumurilor pensiilor.

În ceea ce privește salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, acesta a fost majorat la 3.700 lei lunar, începând cu data de 1 iulie 2024, față de 3.300 lei cât era. Astfel, salariul net a fost majorat cu 284 lei și a ajuns la 2.363 lei.

Cu toate acestea, creșterea prețurilor este mai mare decât majorările veniturilor românilor și oamenii simt că ceea ce pot cumpăra ei la nivelul unei luni calendaristice, din salariu, e mult mai puțin ca înainte. Lumea caută soluții să adapteze și renunță în primul rând la lucrurile care nu sunt necesare iar pentru restul reduce cantitatea și încearcă să găsească mărci mai accesibile. O consecință bună este faptul că se irosește mai puțin.

Din ce in ce mai goale! Dupa ce au scumpit medicamentele, farmaciile au devenit destinatii de lux! Video

Evoluția prețurilor medicamentelor 

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), prețurile medicamentelor au crescut cu aproape 24% între iunie 2023 și iunie 2024, aceasta fiind cea mai mare scumpire în rândul produselor incluse în indicele inflației din România. Mai mult s-au scumpit doar serviciile poștale, cu 26,6%, conform comunicatului INS. 

În iunie 2024, prețurile au crescut cu 23,96% față de iunie 2023. Procentele sunt considerabil mai mari decât rata medie a inflației pentru perioada iunie 2023 – iunie 2024, care a fost de 4,9%. Datele INS relevă că medicamentele au înregistrat cea mai mare creștere a prețurilor în intervalul iunie 2023 – iunie 2024, urmate de detergenți (22%) și articole medicale (20%).  

În anul 2023, prețurile medicamentelor au crescut cu 15,04% comparativ cu decembrie 2022, marcând un nivel record al ultimelor decenii. Această creștere accentuată a prețurilor nu a mai fost observată de cel puțin două decenii în România. În primele luni din 2024, trendul ascendent al prețurilor a continuat, astfel că în luna mai, rata anuală de creștere a depășit 24%. Ultima creștere semnificativă a prețurilor medicamentelor înainte de 2023 a avut loc în 2010, când prețurile au urcat, în medie, cu 7,86% față de anul anterior. 

Medicamentele eliberate fără prescripție medicală sunt tratate ca niște bunuri de consum, iar prețul și adaosul poate fi modificat, ca într-un supermarket. Adaosul nu este stabilit de stat pentru acestea, iar fiecare îl poate modifica.

Oamenii au început să facă economie și în cazul medicamentelor, dar sunt anumite pastile la care nu poți să renunți, tratamente necesare pentru a evita probleme de sănătate mai mari.

Farmaciile - prima oprire în cazul în care cineva din familie e bolnav - au devenit locul în care „lași“ câteva sute de lei doar să treci de o răceală. 

Video:

.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
dupa jocurile de noroc, farmaciile sau inmultit ca ciupercile. intro economie s***a, de rahat, singura solutie de a face bani este specula. asta se intimpla la noi in fiecare zi. sintem campioni la inflatie in ue. de ce nu discuta viitori candidati aceste lucruri? de ce se evita subiecte ca datoria externa, la banci ale romanilor? simplu, avem o populatie inculta, politrucii se adreseaza prostilor!
9
0
Helpnet e de evitat. Preturi duble.
11
2
Sa se mai inchida din ele, pentru ca sunt prea multe oricum si au devenit muzee, la ce preturi au!
11
0
Oare de ce nu se impun preturi maximale ca la tutun? Era bine daca mentionati si firmele cu cele mai mici preturi.
6
1
la bulgari medicamentele sunt la juma de pret , si multe se dau si fara reteta , liv 52 5 leva - 13 lei la noi 50 lei? etc
13
0

REPLICA


LOTO

6/49
13364752533
5/49
28242729261
joker
15403319416