REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Din "CULISELE" afacerilor cu fier vechi. Verdict: condamnare cu suspendare

Din "CULISELE" afacerilor cu fier vechi. Verdict: condamnare cu suspendare

Replica API 26 decembrie 2016 | 01:02 512

Andrei Dichiu este cunoscut la malul mării pentru afacerile derulate. A ajuns și în atenția oamenilor legii, a fost judecat și condamnat. Spre exemplu, anul acesta a fost judecat pentru înșelăciune și condamnat cu suspendare.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori și discuțiilor din una din ședințele de judecată, Andrei Dichiu a încheiat un contract de vânzare – cumpărare de deșeuri metalice feroase, cu reprezentanții unei societăți comerciale. În cuprinsul contractului, societatea administrată de inculpat, în calitate de debitoare a obligației de predare a mărfii, s-a obligat să vândă cantități de deșeuri metalice feroase, la un preț de 345 USD/tonă plus TVA pentru marfa livrată auto, la depozitul cumpărătorului din Portul Constanța. Potrivit rolii.ro, s-a retinut că activitatea comercială desfasurată de Dichiu prefigurează intenția de a frauda societatea încă de la începutul relației contractuale, în sensul că a livrat de la început cantități mai mici de deșeuri metalice feroase care au fost achitate la timp, iar după ce a câștigat încrederea personalului părții civile a început să solicite avansuri pentru livrarea cantităților mai mari, pe care ulterior nu le-a închis. Apoi, probleme au fost și cu filele CEC, în sensul că inculpatul le emitea chiar dacă lichidase conturile bancare ale societății și a cesionat părțile sociale către martorul L.M.L, într-o manieră care dovedește lipsa intenției inculpatului de a-și plăti datoriile către reprezentanții. Activitatea infracționala a inculpatului a creat prejudiciu partii civile, din care ulterior inculpatul a achitat suma de 180.500 lei. "Întrucât, în urma efectuării raportului de expertiză, inculpatul, în cursul procedurii de mediere cu societatea prejudiciată a fost de acord cu recuperarea prejudiciului şi a încheiat un acord de mediere ce s-a depus la dosarul cauzei instanţa va lua act de acest acord de mediere şi efectele acestuia privind stingerea procedurilor faţă de inculpat pentru infracţiunea de înşelăciune,asfel că instanţa va dispune încetarea procesului penal pentru această infracţiune. Cât privește infracțiunea de evaziune fiscală pentru care s-a dispus trimitera în judecată a inculpatului, instanța reține că acesta, în calitate de administrator în cadrul societății, nu a înregistrat în evidența contabilă un număr de cinci facturi fiscale, creând un prejudiciu bugetului de stat în valoare de 35.360 lei, din care 21.216 lei reprezentând TVA și 14.144 lei, reprezentând impozit pe profit", s-a decis în ședința de judecată. Astfel, inculpatul a primit doi ani cu suspendare pentru omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate. De asemenea, el a fost obligat la plata sumei de 14.143,86. lei (impozit pe profit) cu titlu de despăgubiri civile, la care se adaugă accesoriile bugetare calculate până la data plăţii efective a debitului principal, către partea civilă Ministerul Finanţelor Publice - Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Constanţa.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218