REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Din „culisele” Centrului Antidrog: de ce au ales mai mulţi tineri inimoşi să facă voluntariat

Din „culisele” Centrului Antidrog: de ce au ales mai mulţi tineri inimoşi să facă voluntariat

Replica API 13 august 2015 | 23:08 687

În timp ce alţii preferă să petreacă în cluburi…

În timp ce alţii preferă să petreacă în cluburi…

În timp ce alţi tineri preferă să-şi petreacă timpul liber, mai ales pe timpul verii, distrându-se în cluburi sau baruri, iată că există şi categoria celor care militează pentru ajutorarea semenilor. Vorbim despre voluntarii din cadrul Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al Judeţului Constanţa, condus de comisarul şef Marius Cristian Oprişan, care, alături de inspectori, participă la acţiuni şi vorbesc cu oamenii, prezentându-le riscurile la care se supun cei ce aleg calea drogurilor. Ce i-a făcut să aleagă acest segment al voluntariatului, de câte ori participă la acţiuni şi cum sunt întâmpinaţi de oameni, puteţi citi în rândurile de mai jos.

Harika Gheldiagi este elevă la Colegiul Naţional Pedagogic Constantin Brătescu, devenind, între timp, „boboacă” în activitatea antidrog de la malul mării. Este încântată de ceea ce face, menţionând că, la Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al Judeţului Constanţa, are parte de îndrumarea unor specialişti. „Am vrut să îndrum oamenii către o viaţă mai sănătoasă şi să-i sfătuiesc să nu consume droguri. Da, pot spune că am în anturaj persoane care fumează şi am întâlnit şi persoane care se droghează. Mereu am încercat să le explic faptul că îşi distrug viaţa, că nu este bine. S-au mai îndreptat în urma discuţiilor purtate. Particip cu plăcere la activităţile Centrului, intru în contact cu oamenii, împart pliante şi chestionare”, a declarat aceasta, pentru „Replica”. Printre cei care au vizitat redacţia cotidianului „Replica” de Constanţa pentru a ne împărtăşi din experienţele prin care trec în ajutorarea semenilor, este şi Diana Suciu, în vârstă de 21 de ani, studentă la facultatea de Farmacie din cadrul Universităţii Ovidius.

Diana, studentă la Farmacie: „Am avut colegi care se drogau şi am văzut efectele pe ei”

„Sunt destul de nouă în cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al Judeţului Constanţa. În liceu am avut colegi care consumau droguri şi am văzut efectele pe ei. Astfel, m-am decis că trebuie ajut şi alte persoane, mai ales că există această posibilitate prin intermediul Centrului. În campaniile derulate, încercăm să le demonstrăm oamenilor că îşi pot petrece timpul liber practicând activităţi sănătoase. Încercăm să-i atragem către sport. Chiar a fost o acţiune în care i-am provocat, ca să spun aşa, la un meci de volei. A fost şi cu premii, a fost frumos”, a spus Diana Suciu. Încântat de a fi voluntar antidrog este şi Vlad, elev al Liceului Teoretic Ovidius. „Şi eu sunt relativ nou, am cam 5 - 6 luni de când sunt voluntar antidrog. Totul a pornit când au venit mai multe persoane la liceu pentru a ne propune activităţi de voluntariat şi aceasta mi s-a părut cea mai interesantă pentru că mă pot dezvolta personal şi, totodată, pot ajuta şi alte persoane. Este un mediu benefic”, a spus tânărul.

Psiholog de profesie, voluntar antidrog în timpul liber

„Sunt voluntar CPECA începând cu luna decembrie 2014. Îmi place acest domeniu şi sunt anul II la master la Psihologie Clinică şi, începând de la 1 septembrie, voi fi profesor psiholog în cadrul unui liceu din Constanţa. Această experienţă este benefică pentru cariera mea, îmi place să lucrez cu tinerii şi consider că doar aşa pot învăţa ce nevoi au şi cu ce putem veni noi să-i ajutăm să depăşească dependeţele”, a spus Aurelia Dobrea. Şi Cristina Enciu a fost printe voluntarii care au participat la acţiunile de prevenire. Aceasta are 16 ani şi este elevă la Colegiul Naţional Pedagogic Constantin Brătescu. „Sunt volunta de câteva luni, am ales acest domeniu pentru că mi se pare un mod util de a-mi ocupa timpul liber şi îmi place să ajut oamenii să depăşească momentele grele din viaţă. Am participat la activităţi, am fost şi în cluburi să împărţim pliante şi să dăm sfaturi. Unii le acceptă cu zâmbetul pe buze, alţii mai puţin, dar acest lucru nu ne face să renunţăm. Misiunea noastră este una clară”, a spus ea. Ajungem şi la Alexandra Dumitru, care este elevă tot la Colegiul Naţional Pedagogic Constantin Brătescu din Constanţa, care, de asemenea, a menţionat că a fi voluntar antidrog este un lucru benefic atât pentru ea cât şi pentru cei din jur. Ultima, dar nu cea din urmă, dintre cei care au păşit pragul redacţiei „Replica” este Luminiţa Costache, în vârstă de 25 de ani, care a terminat studiile superioare şi acum activează în cadrul unui cabinet de avocatură: „Determinarea de a mă implica în problemele comunităţii şi de a petrece timpul liber altfel decât în mod obişnuit m-au făcut să aleg să fiu voluntar la CPECA. A trecut deja un an şi îmi place ceea ce fac. Şi mama a fost voluntar în cadrul Agenţiei şi, da, pot spune, că a avut o influenţă asupra mea”. Articol complet: www.replicaonline.ro

Circa 30 de voluntari în cadrul Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanţa

Printre voluntarii antidrog se află şi tineri care nu au avut parte de căldura unei familii, cum este şi cazul lui Marian (http://www.replicaonline.ro/un-tanar-crescut-in-orfelinat-face-voluntariat-la-centrul-antidrog-prea-ne-gandim-numai-la-bani-si-uitam-de-oameni-146042), care a crescut la un centru de plasament. Acest lucru stă la baza faptului că „a ajuta” se poate oricând şi oriunde, singura cerinţă fiind să vrei cu adevărat. „În momentul de faţă sunt angrenaţi în jur de 30 de voluntari, care vin prin rotaţie la activităţile noastre. La campaniile de seară, ca să zic aşa, vin cei mai mulţi. Spre exemplu Liberty Parade, concertul Europa fm, Door Fest şi aşa mai departe. Vin în funcţie de program, pentru că mulţi dintre ei muncesc, sunt elevi/studenţi. În general, aceştia sunt foarte deschişi la activităţile noastre şi participă de fiecare dată cu mare drag”, a declarat, pentru „Replica”, Cosmin Guriţă, inspector de specialitate din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al Judeţului Constanţa. Menţionăm că specialiştii antidrog sunt implicaţi în multe campanii, găsind tot felul de metode de a-i atrage pe tineri la o discuţie despre ceea ce înseamnă riscurile consumului de droguri, fie prin sport sau alte activităţi recreative. Pe timpul verii, atunci când consumul creşte în staţiunile din judeţul nostru, specialiştii alături de voluntari şi de alte instituţii au demarat trei proiecte de prevenire, fiind vorba despre „Campania Litoral fără droguri”, care a ajuns la ediţia a X-a, proiectul „Vacanţă în siguranţă – fără droguri”, ediţia a II-a, şi proiectul „Vară în siguranţă – tu contezi cel mai mult”, ediţia a II-a.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108