Din două șpăgi, un polițist de la rutieră și-a realizat salariul pe o lună
Din două șpăgi, un polițist de la rutieră și-a realizat salariul pe o lună
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestPolițiștii au ieșit și în această săptămână să protesteze pentru aplicarea legii salarizării dar și a pensiilor militare. Reporterii Replica au vorbit cu președintele sindicatului Europol, Cosmin Andreica, despre nemulțumirile polițiștilor, despre dotările precare ale acestora, despre șpaga aferentă, dar și despre digitalizare, birocrație și despre cazul de la Alba în care agenții sunt acuzați că nu au intervenit timp de patru ore. Printre altele, Andreica spune că din două șpăgi, un polițist de la rutieră și-a realizat salariul pe o lună.
Cosmin Andreica a vorbit despre lipsa de claritate în privința obligațiilor pe care le are un agent de poliție dar și absența unei proceduri clare cu privire la modul de intervenție al acestora în cazuri ca cel de la Alba:
”E clar că din privința legislației, leguitorul, instituția s-a ferit de fiecare dată să individualizeze clar obligațiile pe care le au polițiștii și s-a ferit să aibă proceduri clare cu privire la modul de intervenție în diferite situații, sau de folosire a mijloacelor din dotare, lăsând acel element de liber arbitru, care însă se întoarce de cele mai multe ori împotriva polițiștilor, de aici probabil și reticența acestora de a fi fermi sau de a folosi mijloacele din dotare atunci când se impun. Din start vorbim despre o nevoie de actualizare a legislației cu privire la nevoile operative pe care polițiștii le au, și sunt foarte multe situații de genul acesta. Și pe partea de logistică, de dotare a materialelor propriu-zisă, sunt o serie de elemente care ar facilita și ar ușura munca colegilor noștri, nu neapărat ca să le facă lor viața mai ușoară, ci ca să fie mai eficienți, pentru că în momentul de față, faptul că un polițist ține locul a 3 sau 4 polițiști, demonstrează fără echivoc că vorbim de o calitate a serviciului public precară. Dacă ne raportăm la performanțele instituționale și cum sunt ele măsurate, deja vorbim de nave spațiale.”
Nu poți evalua activitatea unui polițist raportat la numărul de apeluri 112
Președintele Europol a făcut referire și la cazul de la Constanța, unde s-a vehiculat că s-a impus o medie a intervențiilor agenților: ” Nu pot să nu mă uit la exemplul de la Constanța, unde adjunctul unui șef de secție a făcut o medie a intervențiilor la apelurile de urgență 112, și a apelurilor sesizate direct către secție și a constatat că media este de x intervenții, iar colegii care s-au aflat sub această medie au fost mustrați printr-un proces verbal scris, din care rezultă că nu s-au ridicat la așteptările profesionale ale instituției, în sensul în care au intervenit la prea puține apeluri de 112. Mesajul pe care îl transmite un astfel de „manager”, care este un analfabet funcțional din prisma modului în care acționează, ar induce ideea că polițistul ar trebui să apeleze la prietenii lui, atunci când este de serviciu, prietenii lui să sune la 112, și să reclame diverse lucruri, ca și el să se ridice la același nivel ca al colectivului pentru a avea același număr de intervenție. Nu poți evalua activitatea unui polițist, raportat la numărul de apeluri 112, nu există așa ceva. Este o stupizenie, și din păcate este doar un mic exemplu din ceea ce înseamnă evaluarea performanțelor instituționale la toate structurile poliției române. Atâta vreme cât avem raportări peste raportări, îmi spunea un coleg că aceeași situație este monitorizată de 7 ori. În loc să avem un loc unde informația introdusă să fie folosită de toate cele 7 structuri care au nevoie de ea, pentru statistică, informarea conducerii și așa mai departe. Nu există așa ceva, nu există o comunicare.”
Moldova este cu mult înaintea României
”Mă uit la structurile de Ordine Publică și Rutieră: cât de greu este în era digitalizării să ai niște instrumente digitale la dispoziție pentru a aplica contravenții într-un timp foarte scurt, să renunți la indigo, să nu mai scrii cu pixul, ci să bifezi niște căsuțe și să nu mai trebuiască să pui mâna pe telefonul tău personal să suni la dispecer să-ți interogheze baza de date, să vadă dacă mașina are ITP, în loc ca tu să folosești o aplicație a poliției, așa cum se întâmplă în celelalte țări cu apă caldă. Mi-e rușine să spun, dar din această perspectivă, Moldova este cu mult înaintea României. Nu am cum să nu spun că există un refuz de adaptare la nevoile existente din pricina incompetenței și probabil a fricii că vor pierde controlul sau că nu vor mai putea gestiona aceste situații. Cu cât oferim mai multă transparență Poliției Române, la fel ca și cu body-cam-urile, atunci când ne-am chinuit noi ca sindicat, să obligăm instituția să accepte un comodat în care noi puneam la dispoziție niște camere de corp gratuit ca să vedem rezultatele lor, și abia după un an și jumătate au acceptat. Anul trecut, în toamnă, a fost adoptat un plan de măsuri prind integritatea instituțională, iar cei de la DGA au identificat nenumărate vulnerabilități care se pot rezolva prin digitalizare. De asemenea, limitarea timpului cu contravenientul, să nu mai stai 15 minute în trafic, și pe urmă poate să cedezi tentației de a lua șpaga, să dureze interacțiunea 3 minute, prin faptul că ai digitalizat acel format al procesului verbal de contravenției. Termenul pentru astfel de măsură este de 24 de luni. Lipsa de voință îngreunează exercitarea atribuțiilor de serviciu pentru polițist, o serie de acte birocratice și rămânem cu faptul că trebuie să te acoperi cu hârtii. ” a declarat Cosmin Andreica.
Mai mult de 25% din testele antidrog au dat erori
Cosmin Andreica a vorbit și despre teste antidrog folosite de poliția rutieră, care de multe ori au dat erori: ”Au existat niște limite maxime de erori care au depășit 25% din teste. Mai multe persoane au fost declarate pozitiv prin folosirea acestor dispozitive de tip drug-test, iar ulterior, la recoltare de probe de sânge, rezultatul a fost 0 la toate acele substanțe la care inițial au ieșit pozitiv. În mod evident nici polițiștii nu-și doresc astfel de instrumente cu astfel de erori. Acelui șofer, căruia i se interzice dreptul de a conduce pe drumurile publice până iese testul final, se întoarce împotriva polițistului. Mulți colegi au fost reticenți să folosească acest aparat. Majoritate dintre ei au încercat să se adapteze acestei erori și să testeze doar acei conducători auto care prezinte și niște semne ale prezenței acestor substanțe în organism: pupile dilatate, buze uscate, incoerență în vorbire, etc. Nu ar trebui să existe astfel de orientare a polițistului. Lui ar trebui să îi se pună la dispoziție un instrument cât se poate de precis, evident că nu e 100%. Dacă ne uităm la alte state, ele au avut niște pretenții sănătoase și au găsit instrumentele bune. La noi s-a mers pe repede înainte, s-a mers pe burtă și s-a cumpărat...”
Din două șpăgi, un polițist de la rutieră și-a realizat salariul pe o lună
”Referitor la salarii, noi am spus-o cu voce tare și nu ne-am ferit de la această analogie. Noi am constatat din dosarele instrumentate de DGA, a cărui informații sunt deja publice, că nivelul salarial al polițistului este atât de jos încât din două șpăgi la rutieră de exemplu, pentru a nu reține unui conducător auto permisul de conducere, din două șpăgi și-a realizat salariul pe o lună. În Brazilia, pentru o amendă, dacă dă șpagă 50 de dolari, la fel, i-a plătit salariul pe o lună de zile. Nu poți să pretinzi integritate când tu din două fapte de corupție, mita pentru un permis de conducere oscilează între 300 și 700 de euro. În foarte puține situații există o solicitare din partea polițistului. Ai trecut pe roșu, dă-mi 350 de euro să nu-ți iau permisul. Prima intenție vine din partea cetățeanului. Din două șpăgi de 350 de euro, mi-am făcut 3.500 de lei, adică salariul pe o lună de zile. ”
Protestele vor continua
În privința protestelor, președintele Europol a declarat că acestea vor continua: ”Protestele vor mai continua, doar că nu avem un calendar concret, în momentul actual suntem implicați în discuțiile pe care le avem pe legea pensiilor militare și vrem să vedem ce se întâmplă, dar mai mult ca sigur, pe ceea ce înseamnă salarizare vom avea proteste în continuare, în condițiile în care Guvernul trebuie să scoată din joben o nouă lege a salarizării, cu toate că actuala lege nu a fost aplicată. Este ca și cum ai vrea să-ți renovezi casa cu toate că ea încă nu a fost ridicată. Nu are nici acoperiș, dar o renovați. Noi ne așteptăm ca această lege din 2017 să intre în vigoare și abia ulterior să discutăm despre această lege a salarizării. Dacă și noua lege a salarizării, în privința căreia este o secretomanie totală cu privire la cum va arăta, ce principiu, deși nu au cum să inventeze apa caldă, sunt cam același limite pe care le pot avea în vedere, atâta timp cât nu știm, este clar că există intenția de a fi noi polițiștii sacrificați, că nu suntem atât de gălăgioși precum profesorii sau medicii. Și nu putem să promovăm politic personajele care vor candida la alegeri, că am mai auzit această teorie la nivelul unor partide. Că de aceea sunt promovați medicii și profesorii când vine vorba de drepturile salariale pentru că ei la rândul lor susțin partidele care le-au dat aceste măriri, polițiștii fiind apolitici, nu-și pot exprima intenția, deci nu sunt interesanți ca și clientelă sau ca și electorat pentru partidele politice”
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News