REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° ConstanÈ›a Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° ConstanÈ›a Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Din ianuarie şi până în prezent, nici o şcoală de şoferi nu organizează cursuri pentru moped fiindcă nu ştie cum

Din ianuarie şi până în prezent, nici o şcoală de şoferi nu organizează cursuri pentru moped fiindcă nu ştie cum

Replica API 24 aprilie 2013 | 00:00 185

În ţara lui Papură Vodă, legile se fac pe jumătate

În ţara lui Papură Vodă, legile se fac pe jumătate

La noi ca la nimeni. Ne place să spunem din 5 în 5 minute că suntem o ţară europeană. Ne comparăm cu alte ţări cu care nu avem nici cea mai mică legătură şi, când cineva "îndrăzneşte" să arate contrariul, îl marginalizăm şi continuăm mascarada. Adevărul este că, cel puţin pe plan legislativ, România este fix în pom. Exemplul cel mai edificator în acest sens este introducerea Noului Cod rutier, intrat în vigoare în data de 19 ianuarie a.c., principala modificare vizând persoanele care au peste 16 ani, acestea fiind nevoite să conducă mopedul cu permis de conducere pentru categoria AM. Problema strigătoare la cer, pentru ţara europeană România, din anul 2013, este că din luna ianuarie şi până astăzi, nu au fost scoase normele pentru categoria AM, care, apropo, nu există!

"Nu a apărut nimic, în acest caz aşteptăm. Am înţeles că săptămâna viitoare ar apărea normele, dar cum arată, cum sunt, nu ştie nimeni, doar ei ştiu, atât. În acest moment nici nu există categoria AM la şcoli. Trebuie să apară normele, trebuie ca şcoala să cumpere mopedul, să depună actele la Autoritatea Rutieră Română (ARR), ARR trimite la Bucureşti, apoi vine control de la Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR), face controlul, iar după control îţi dă autorizaţia de categorie. Dacă nu eşti autorizat, nu te primeşte Poliţia în examen, pentru că examenul se dă pe baza autorizaţiei de la fiecare şcoală. AM, A1, A2, sunt categorii care nu au figurat până acum, şi până apar şi acestea mai durează încă o săptămână sau două. Până cumperi mopedul, vezi ce moped trebuie, ce capacitate, ce putere, că altfel nu te autorizează", a declarat pentru "Replica", directorul şcolii Autoeuxin Constanţa, Costel Dobrilă.

ÃŽn lipsa normelor, amenzile curg

Sub acoperirea că poţi conduce mopedele cu permis pentru orice tip de categorie, chiar dacă nu există categoria AM, amenzile se dau fără nici un fel de ruşine. Dacă vei încerca să conteşti în instanţă, folosind binecunoscuta expresie "sunt cetăţean european şi am drepturi", vei descoperi că nu vei avea dreptate. Detalii "nesemnificative" că nu ar exista norme pentru o categorie care nici ea nu există, în acest moment, nu pot fi luate în considerare într-o instanţă. "În Ordonanţa 195 a Codului Rutier, există categoria AM. Dacă te-a prins acum şi nu ai permis pentru această categorie, este caz penal, dar mopedul îl poate conduce orice om care are permis pentru o categorie. Nu ai cum să dai examen acum, pentru că nu este nici o şcoală unde se poate da. Nu poţi să conduci dacă nu ai permis pentru o altă categorie în afară de AM. Dacă eşti amendat nu poţi contesta în instanţă pentru că este clară legea, şcoala trebuie să fie autorizată pentru a pregăti persoanele pentru categoria AM. Şcoala nu este autorizată pentru că nu există norme. Dacă am permis pentru categoria B, pot să conduc mopedul, dacă nu am permis, nu pot conduce mopedul. Se dă degeaba în judecată, pentru că nu se poate câştiga", a mai adăugat Costel Dobrilă. În tot acest timp, cei care vor să obţină permisul pentru categoria AM sunt amânaţi de fiecare dată. "Îmi pare rău, pentru că pe mine mă sună persoane pentru moped, dar îi amân pentru că nu pot să-i pregătesc. Cerere este, sună mereu, dar le tot spun să mai amâne, să mai revină peste un timp. Ei tot sună săracii, au apărut, când apar?", a conchis Dobrilă.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218