REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Din minunăţiile justiţiei româneşti: Cum a ajuns un afacerist constănţean din creditor, debitor

Din minunăţiile justiţiei româneşti: Cum a ajuns un afacerist constănţean din creditor, debitor

Replica API 4 februarie 2013 | 00:00 2226

A utilat vila unui politician din Braşov şi acum tot el trebuie să plătească

A utilat vila unui politician din Braşov şi acum tot el trebuie să plătească

O firmă din Constanţa, deţinută de un important om de afaceri, trăieşte strania experienţă de a fi transformată de o instanţă judecătorească din creditoare în debitoare, potrivit unei speţe prezentate de luju.ro. Concret, Calidus SRL din Constanţa a livrat, în 2010, o serie de bunuri firmei braşovene Getica, pentru care trebuia să primească o sumă de bani, fapt atestat de o sentinţă irevocabilă a Tribunalului Bucureşti, dar s-a trezit, dintr-o dată, nu numai în situaţia de a nu-şi mai primi toţi banii, ci chiar datoare către societatea de sub Tâmpa, transformată din debitoare, în creditoare, potrivit unei decizii a Tribunalului Braşov. Litigiul dintre cele două firme a început în 2010, după ce Calidus a furnizat şi montat la imobilul din Braşov al Getica un sistem complex de încălzire pe bază de panouri solare.

Beneficiarul lucrărilor a întârziat mai bine de un an cu plata ultimei facturi, astfel încât Calidus s-a adresat Tribunalului Bucureşti pentru plata restanţei de 78.839 lei, cât şi a unor penalităţi de întârziere de 0,5% pe zi din valoarea totală a lucrării, conform contractului. Pe timpul procesului, debitoarea Getica SRL Braşov a achitat şi ultima factură, iar instanţa din Capitală a somat-o să plătească şi suma de 153.440 lei, reprezentând penalităţi de întârziere. Getica SRL nu a formulat contestaţie în anulare împotriva deciziei Tribunalului Bucureşti, dar nici nu a mai plătit penalităţile, situaţie în care constănţenii de la Calidus au început procedurile de executare silită, încuviinţate în octombrie 2010 de Judecătoria Braşov. Toate bune şi frumoase, dar de aici începe distracţia: în 2011, debitoarea Getica formulează contestaţie la executare, iar Judecătoria Braşov îi dă câştig de cauză, anulând executarea silită. Ulterior, în recursul de la Tribunalul Braşov, un complet format din trei judecătoare admite şi el, în iunie 2012, contestaţia la executare depusă de debitoarea Getica. Mai mult, constată că penalităţile invocate de Calidus şi admise de Tribunalul Bucureşti, în valoare de 153.440 lei, nu există, şi, culmea culmilor, obligă creditoarea Calidus să restituie debitoarei Getica ultima plată, de 78.839 lei (efectuată de bunăvoie de braşoveni), başca cheltuieli de judecată de 46.000 lei. Altfel spus, firma din Constanţa s-a văzut şi cu marfa livrată, nu mai pupă nici banii pentru ea, dar a devenit şi datoare către beneficiar.

Patronul firmei Getica este fost vicepreşedinte PSD Braşov şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean

Pe lângă speţa în sine, şi numele implicate în această poveste sunt foarte interesante. Patronul Getica SRL şi beneficiar al panourilor solare instalate la vila sa din Tărlugeni este Iancu Augustin Vespasian, fost vicepreşedinte PSD, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean şi subprefect al Braşovului. Ca fapt divers, Vespasian este absolvent al Academiei de Marină "Mircea cel Bătrân", între 1979 şi 1984 fiind ofiţer şef mecanic în cadrul Navrom Constanţa. De partea cealaltă, Calidus SRL Constanţa este deţinută de Cristian Gabriel Costea, un tânăr afacerist constănţean, foarte discret, dar cu relaţii extrem de sus puse în mediul politic şi economic. În vârstă de 39 de ani, Costea face parte din conducerea cunoscutei agenţii de publicitate Plasty Prod (alături de Daniela Teodora Costea, Zoiţa Muhscina, Sorin Muhscina, Gheorghe Muhscina şi Adrian Murineanu), este asociat cu elveţianul Reti Ruegg în Gecos Vision SRL (firmă asociat majoritar al Calidus SRL şi Vision Media Plus SRL), a fost implicat, până recent, în Direct Mail Services SRL, alături de constănţeanul Gabriel Chimisliu, considerat unul din cei mai buni brokeri imobiliari din România şi deţine în nume propriu SPS Business Management SRL Constanţa.

Discret, dar cu afaceri de anvergură

De asemenea, Costea este asociat cu Gheorghe Muhscina, de la Euromedia, în BBD Best Brands Distribution SRL Constanţa, cu Daniela Teodora Costea în Media Oupost SRL Constanţa, dar şi cu românul-austriacul Paul Constantin Drăgoiu în firma de imobiliare Nord Mamaia Developer SRL. Alături de bulgarul Mihail Stoyanov, Adina Hannelore Fuica şi două misterioase off-shore-uri din SUA, Tiger Marine Llc, respectiv Werba International Llc, constănţeanul Cristian Gabriel Costea controlează şi W.O.M. Compania pentru Valorificarea Uleiurilor Uzate SA Bucureşti. Numele prolificului afacerist constănţean apare şi în dosarul prostituatelor de lux pentru politicieni, din 2010, dar şi în compania unor lideri de primă mână, la un eveniment de talie mondială. Este vorba despre Forumul Crans Montana, la manifestările căruia, de la Bruxelles, constănţeanul Costea a participat în iunie 2011 într-o delegaţie a României din care mai făceau parte, printre alţii, fostul preşedinte Ion Iliescu şi fostul premier Adrian Năstase.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108