REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
11.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Din ușă în ușă pentru a înscrie la grădiniță copiii puși să cerșească!

Din ușă în ușă pentru a înscrie la grădiniță copiii puși să cerșească!

Replica API 5 septembrie 2018 | 01:07 344

Într-o societate în care copiii comunităților sărace din mediul rural ajung să îngroașe rândul analfabeților, inadaptaților sociali și infractorilor, voluntarii de la organizația Reality Check se luptă să le ofere un viitor mai bun.

În ultimii ani, voluntarii Reality Check sunt prezenți în comunitatea de horahai (romi-turci) din localitatea constănțeană Castelu și încearcă să îi convingă pe părinți să-și trimită copiii la școală. După ce toată vara au organizat, la sfârșit de săptămână, întâlniri cu cei mici, în care, pe lângă joacă, i-au învățat să scrie, să deseneze și multe altele, zilele acestea voluntarii organizației sunt din nou prezenți la Castelu pentru a ajuta cadrele didactice cu înscrierea micuților la grădiniță.

„Miercuri dimineață, 5 septembrie a.c., mergem la Castelu să ajutăm educatoarele să înscrie copiii la grădiniță. Dacă aveți câteva ore libere și vreți să veniți cu noi sau știți pe cineva care ar avea, dați-ne de știre. Directoarea școlii ne-a rugat să strângem o echipă de zece voluntari care să meargă din ușă în ușă și să ajute părinții să completeze cererile de înscriere. În Castelu sunt peste 100 de copii foarte săraci de 3 – 6 ani, dar cel mult 25 sunt înscriși la grădiniță. Pentru ei, grădinița este esențială, pentru că mulți dintre părinții lor nu știu să scrie și să citească. Fără grădiniță au șanse mici să se adapteze ușor la școală și să nu abandoneze”, este mesajul transmis de reprezentanții Reality Check.

Pentru a veni în sprijinul familiilor aflate la limita subzistenței, guvernanții au dat o lege încă de acum trei ani, Legea 248/2015 pentru stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor din familii defavorizate. Concret, prin această lege, familiile fără posibilități financiare pot beneficia de tichete sociale de 50 de lei pe lună, pentru copii dați la grădiniță. Condiția esențială este însă ca cei mici să frecventeze instituțiile preșcolare.

În Castelu, deși multe dintre familiile din comunitatea de horahai și nu numai ar putea depune actele pentru aceste tichete sociale, nu o fac. Mulți pentru că nu știu despre ea, dar și mai mulți pentru că nu își duc copiii la grădiniță. Un motiv ar fi și faptul că părinții nu știu carte, nu știu de multe ori nici câți ani au copiii lor sau cum să le silabisească numele!

F.B.

Citește și: Ei sunt copiii care cerșesc pe străzile Constanței! Dar vor să scrie, să deseneze, să aibă un viitor mai bun!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
nu mai lasati sa se reproduca orice parazit. cum sa ai copii fara sa ai de munca ?
0
0
Astia sunt sirieni. Sirieni analfabeti
1
2

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218