REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.6° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.6° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Dîncu, despre consolidarea clădirilor din București: Nu se poate face fără voința oamenilor și încălcând Constituția

Dîncu, despre consolidarea clădirilor din București: Nu se poate face fără voința oamenilor și încălcând Constituția

Replica API 4 martie 2016 | 00:22 316

Programe pentru consolidarea clădirilor din București sunt multe, însă legea în acest moment și voința publică nu permit începerea acestor lucrări, a declarat joi vicepremierul Vasile Dîncu, ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

"Sunt multe programe pentru reconsolidarea clădirilor din București, însă legea în acest moment și voința publică nu ne permit să începem aceste lucrări. Să sperăm că grupul interministerial care este format pentru a găsi o soluție legislativă pentru asta va ajunge la o concluzie. Cred că este și o inițiativă în Parlament, alături de care lucrăm și noi și sperăm să găsim o formulă prin care să putem să avem acceptul proprietarilor în a face acest lucru. Nu se poate face fără voința oamenilor și încălcând Constituția", a precizat Dîncu, la lansarea unui proiect care vizează dezvoltarea unor regiuni sărace ale țării.

El a adăugat că Ministerul Dezvoltării Regionale dispune pentru consolidarea clădirilor de 25 de milioane de lei, dar pot fi accesate și fonduri de câteva sute de milioane de euro printr-un program european, însă acest lucru nu se poate face fără o lege corespunzătoare.

"Avem o sumă de cinci ori mai mare decât cea de anul trecut, însă din acea sumă de anul trecut a fost cheltuită practic numai a cincea parte. Deci, practic, avem o sumă mult mai mare — 25 de milioane de lei în acest moment. Problema este că mai avem 300 de milioane de euro pe care îi putem folosi dintr-un program european. Problema este să putem avea o lege care să ne permită să putem avea accesul la aceste clădiri. Sigur, vizăm și o conlucrare internațională, sper într-un sprijin din partea Japoniei cu specialiști experți, care având tehnici avansate pot să lucreze și cu oamenii în interiorul acestor clădiri doar pentru consolidare seismică. Însă noi putem cupla, de asemenea, încă alte sume, pentru că este vorba și de reconsolidarea clădirilor din perspectiva energetică, a unor consumuri energetice cât mai scăzute", a spus Dîncu.

El s-a referit și la necesitatea consolidării clădirilor în care se desfășoară activități de creație artistică.

"Am căutat să găsim moduri pentru a reloca câteva clădiri în care se desfășoară activități de creație artistică. Deocamdată am primit mai degrabă promisiuni, dar sper să se și valideze unele dintre ele de la Primăria Generală a Capitalei, pentru că Guvernul în sine nu are spațiile dedicate. Sper că autoritățile locale vor înțelege să sprijine zonele asociative care nu-și pot desfășura activitatea. Ne simțim preocupați, este una din problemele prime pe agenda Guvernului", a afirmat Dîncu.

În context, comisarul european Corina Crețu, prezentă la lansarea proiectului "Regiuni mai puțin dezvoltate", a spus că "nimic" nu oprește autoritățile române să primească și să elaboreze acest gen de proiecte europene, pentru a îmbunătăți siguranța oamenilor.

"Orașele pot să primească direct bugete pe care să le folosească pentru acest scop. Proiectul consolidării energetice a clădirilor publice și private este unul din cele mai populare proiecte din UE, pentru că în primul rând consolidează clădirile. (...) Speranța mea este că vom lucra direct și cu autoritățile locale și cu autoritățile naționale, pentru a maximiza impactul și a avea într-adevăr performanță maximă. Pentru că avem această oportunitate istorică unică, avem 22,4 miliarde de euro pentru următorii șapte ani și trebuie să învățăm din experiența noastră", a spus Crețu, notează agerpres.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367