REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.5° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Dîncu: România devine parte mult mai importantă a teritoriului pe care îl apără NATO

Dîncu: România devine parte mult mai importantă a teritoriului pe care îl apără NATO

Replica API 30 iunie 2022 | 00:00 933

Ministrul Apărării, Vasile Dâncu, afirmă că prin declararea importanţei strategice a Mării Negre, România devine o parte mult mai importantă a teritoriului apărat de NATO.

Vasile Dâncu

"România devine parte mult mai importantă a teritoriului pe care îl apără NATO pentru că se întâmplă un lucru care era normal să se întâmple: se face un echilibru între nord şi sud. Dacă înainte era apărată mult mai bine zona Mării Baltice, a Mării Nordului, deci partea nordică, acum avem o prezenţă echivalentă şi în zona Mării Negre, ceea ce este foarte important. În al doilea rând, este important acest lucru pentru că se ajunge la o mult mai bună prezenţă înaintată în zona aceasta a Mării Negre, deci pe Flancul estic şi din alte perspective, fiindcă summitul aduce nu numai o prezenţă multiplicată - aţi văzut ce a anunţat SUA - a forţelor militare, în sensul în care aducerea unui comandament la nivel de brigadă, probabil că va aduce după sine şi trupe mai multe în România, dar înseamnă şi pre-poziţionare de echipamente şi de elemente care ţin de muniţie şi alte lucruri", a spus Dîncu, în marja summitului NATO de la Madrid, scrie Agerpres.

El a vorbit şi despre noul Concept Strategic al NATO.

"Noul concept NATO încearcă să aducă un răspuns rapid la criză şi o flexibilitate mai mare, o mai mare adaptare la situaţia respectivă, o flexibilitate mai mare a prezenţei şi a forţelor militare, dar şi a echipamentelor în zonă. O capacitate de acţiune mult mai rapidă şi de răspuns la criză", a afirmat ministrul Apărării.

Vasile Dîncu a precizat că s-a discutat despre locurile în care ar putea fi poziţionate echipamentele care vor exista pe teritoriul României şi cantităţile.

"Vor fi amplasări strategice chiar într-o zonă nouă care înainte nu era foarte prezentă în ceea ce priveşte postura militară a NATO, este vorba de apărarea antiaeriană şi apărarea antirachetă. Apărarea antiaeriană la nivel de escadrile sau detaşamente de apărare antiaeriană sau antirachetă amplasate pe teritoriu. Nu exista asta înainte, dar nu s-au stabilit poziţii, nu s-au stabilit cantităţi", a adăugat el.

De asemenea, ministrul a spus că nu s-au stabilit termene.

"Se lucrează strategic, va exista un calendar. Îl vom face public probabil atunci când va fi negociat. În acest moment este vorba de aprobarea de principiu pentru o serie de capabilităţi", a punctat ministrul.

Acesta a menţionat că nu există detalii nici despre anunţul făcut de SUA privind creşterea prezenţei americane pe teritoriul României.

"Avem în acest moment 2.700 de militari americani pe teritoriul nostru. S-ar putea multiplica acest număr, dar nu avem niciun fel de detaliu. (...) O să avem în viitor", a afirmat ministrul Apărării.

Dîncu a spus că nu există termene nici în ceea ce priveşte ridicarea la nivel de brigadă a grupului de luptă aliat din România, unde Franţa este naţiune-cadru.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Acasa cu tine
0
0
nu vreti sa mutati la cluj baza militara?
0
0
Multa mwe cu kkt pnlpsd si sustinatorilor
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218