REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
18.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Diplomaţi americani, acuzaţi că ar fi încercat să intre într-o zonă unde se află o bază secretă rusă

Diplomaţi americani, acuzaţi că ar fi încercat să intre într-o zonă unde se află o bază secretă rusă

Replica API 18 octombrie 2019 | 00:00 387

Maria Zaharova

Rusia a acuzat joi trei diplomaţi acreditaţi la ambasada SUA din Moscova de a fi încercat să intre într-o zonă cu acces restricţionat în nord-vestul ţării, unde se află un poligon de testare şi alte instalaţii militare secrete, potrivit EFE, TASS şi publicaţiei Vzgliad.

'Când ofiţerii americani au ajuns acolo, ei au fost reţinuţi de o patrulă a poliţiei care le-a explicat că se află într-o zonă cu acces reglementat', a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, în conferinţa de presă săptămânală.

Întrucât aceştia nu aveau permisiunea de a se afla acolo, 'dar nici nu puteau s-o aibă, deoarece nici nu o solicitaseră', diplomaţilor li s-a propus să se întoarcă cu trenul de navetişti cu care sosiseră, potrivit Mariei Zaharova.

Incidentul s-a produs luni în Severodvinsk, în apropiere de care există un poligon naval, unde la 8 august a avut loc un accident în timpul testării unei rachete cu elemente de propulsie nucleară, soldat cu cinci morţi, şi care a dus la o creştere bruscă, dar scurtă, a nivelului de radioactivitate în zonă.

Potrivit Mariei Zaharova, diplomaţii, identificaţi de mai multe media ruse ca aparţinând corpului de ataşaţi militari ai Ambasadei SUA din Moscova, au solicitat permisiunea Ministerului Apărării rus pentru a se deplasa în oraşul Arhanghelsk, capitala regiunii cu acelaşi nume în nord-vestul Rusiei, 'şi nu mai departe'.

'În schimb, ei au sosit la Severodvinsk cu o maşină cu o plăcuţă de înmatriculare rusească. Acolo au urcat într-un tren de navetişti care mergea spre o localitate unde se află un poligon de testare şi alte facilităţi de apărare', a afirmat reprezentanta diplomaţiei ruse.

Diplomaţii militari americani încearcă în mod regulat să viziteze zone închise din Rusia, ocolind regulile existente, a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE, citată de TASS.

Diplomaţia rusă a declarat miercuri seara că nu neagă poziţia oficială a Ambasadei SUA din Moscova: diplomaţii americani efectuau într-adevăr o deplasare oficială despre care notificaseră Ministerul Apărării rus. Doar că ei intenţionau să viziteze Arhangelsk, însă nu se ştie cum au ajuns în trenul Nenioksa-Severodvinsk, a explicat Maria Zaharova într-o intervenţie la REN TV.

'Probabil s-au rătăcit. Ministerul de Externe este dispusă să ofere în dar ambasadei americane o hartă a Federaţiei Ruse' pentru ca astfel de incidente să nu se mai repete, a adăugat reprezentanta diplomaţiei ruse.

În acelaşi timp, Maria Zaharova susţine că cei trei diplomaţi americani nu au fost reţinuţi. După controlul actelor, când li s-a spus că nu pot să meargă mai departe, ei au urcat într-o maşină şi au plecat la Moscova. 'Poate că şi au ajuns. Nu am informaţii exacte în această privinţă', a spus ea.

Agenţiile de presă ruse, citate de media occidentale, au indicat că cei trei fuseseră reţinuţi, pentru scurt timp, fiind suspectaţi de comiterea unei infracţiuni administrative (încălcarea de către un cetăţean străin a regimului de şedere în Rusia).

Potrivit mass-media ruse, este vorba de ataşatul militar naval Whitsitt William Curtis, ataşatul Arriola Jerry Anthony şi ataşatul militar, colonelul D.S. Dann.

MAE rus a anunţat joi că va înainta o notă de protest Ambasadei SUA din Moscova în legătură cu această deplasare a membrilor ambasadei SUA pe teritoriul Federaţiei Ruse. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
In zilele noastre se intra cu satelitul nu cu piciorul.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218