REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
11.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Directiva europeană ce interzice practicile comerciale neloiale ar putea fi adoptată când România va deţine preşedinţia Consiliului UE

Directiva europeană ce interzice practicile comerciale neloiale ar putea fi adoptată când România va deţine preşedinţia Consiliului UE

Replica API 19 aprilie 2018 | 00:00 209

Comisia Europeană are în lucru un proiect de Directivă care interzice practici comerciale neloiale precum plăţile întârziate pentru produsele alimentare perisabile, anulări ale comenzilor în ultimul moment, modificări unilaterale sau retroactive ale contractelor şi obligarea furnizorului să plătească pentru produsele pierdute sau nevândute.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, scrie AGERPRES, Directiva ar putea fi aprobată în perioada în care România va deţine preşedinţia Consiliului UE (începând cu 1 ianuarie 2019 pentru o perioadă de 6 luni, n.r.).

Petre Daea, ministrul Agriculturii, a participat luni la reuniunea Consiliului de miniştri AGRIFISH care a avut loc la Luxemburg iar printre cele mai importante subiecte din agenda Consiliului au fost practicile comerciale neloiale din cadrul lanţului de aprovizionare cu produse alimentare, risipa de alimente şi planul de gestionare a pescuitului în apele occidentale.

"Consiliul a luat act de prezentarea de către Comisie a unui proiect de directivă privind practicile comerciale neloiale din cadrul lanţului de aprovizionare cu produse alimentare. Conform proiectului de Directivă, practicile comerciale neloiale care trebuie interzise sunt: plăţile întârziate pentru produsele alimentare perisabile; anulări ale comenzilor în ultimul moment; modificări unilaterale sau retroactive ale contractelor; obligarea furnizorului să plătească pentru produsele pierdute sau nevândute", precizează MADR.

În context, ministrul Daea a arătat că România susţine măsurile propuse şi va contribui la îmbunătăţirea lor.

"Amplitudinea fenomenului şi aria lui de exprimare impun clarificări juridice pentru toţi actorii de pe piaţă, nu numai pentru IMM-uri, care sunt doar o parte a lanţului alimentar şi să nu lăsăm verigi slabe şi, îl citez încă o dată pe comisarul Hogan "tăria unui lanţ este dată de cea mai slabă verigă!" Să nu fie aceasta! În concluzie, salutăm demersul, susţinem efectiv măsurile propuse şi vom contribui la îmbunătăţirea lor", a declarat ministrul român al Agriculturii.

Adoptarea finală de către Parlament a proiectului de Directivă este precedată de o serie de etape de lucru, cum ar fi: prezentarea detaliată în cadrul reuniunilor Comitetului special pentru Agricultură (23 şi 30 aprilie 2018), discutarea în Consiliu, în cadrul grupurilor de lucru la nivel de experţi (23 mai 2018), prezentarea unui raport de progrese la Comitetul special pentru Agricultură (iunie 2018), sub preşedinţia Austriei se vor continua activităţile în cadrul grupurilor de experţi (iulie 2018) iar în perioada preşedinţiei României se estimează posibilitatea încheierii negocierilor şi adoptarea Directivei.

Pe de altă parte, miniştrii au realizat un schimb de opinii cu privire la modalităţile de a reduce risipa de alimente în UE şi au analizat progresele înregistrate în punerea în aplicare a concluziilor privind pierderile şi risipa de alimente în concluziile Consiliului din iunie 2016.

Petre Daea a afirmat că problema risipei alimentare este complexă şi impune angajament şi determinare în identificarea celor mai eficiente soluţii, se mai precizează în comunicatul citat.

La nivel naţional, marţi, membrii subcomisiei constituite în cadrul Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor au expus punctele de vedere cu privire la proiectul de modificare a Legii nr. 217/ 2016 privind risipa alimentară şi la amendamentele aflate în Parlament. S-a stabilit ca participanţii să transmită în scris observaţiile discutate, urmând ca în săptămâna 23- 27 aprilie să aibă loc o nouă reuniune a subcomisiei, în care să se analizeze toate articolele. Votul final în Comisia de Agricultura va avea loc în săptămâna 30 aprilie - 4 mai 2018.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102