REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.6° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.6° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Directorul de la Allianz Ţiriac, cooptat abuziv în conducerea SIF 3

Directorul de la Allianz Ţiriac, cooptat abuziv în conducerea SIF 3

Replica API 21 iulie 2014 | 00:00 444

Frăţilă, încă o acuzaţie la adresa lui Fercală:

Frăţilă, încă o acuzaţie la adresa lui Fercală:

În loc să aibă grijă de banii cotizanţilor, şefii fondurilor de pensii private acţionare la SIF Transilvania (3) se lasă atraşi în jocuri dubioase de culise, care într-un final îi vor afecta direct pe milioanele de români ce întreţin aceste fonduri de pensii. Teoretic, directorii fondurilor de pensii private sunt obligaţi să găsească cea mai profitabilă utilizare a banilor plătiţi lună de lună de români, iar vehiculele de investiţii precum SIF-urile par o soluţie bună. Mai puţin în cazul SIF 3, unde se pune accentul pe cheltuieli cât mai mari şi o eficienţă cât mai scăzută a activităţii, toate în detrimentul acţionarilor, inclusiv a cotizanţilor la fondurile de pensii, dar în folosul şefului cel mare, Mihai Fercală şi a acoliţilor săi - susţine omul de afaceri Constantin Frăţilă. În acest moment, doar guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu şi Mihai Fercală, preşedinte SIF 3, sunt românii care se pot lăuda cu aproape un sfert de veac de şefie continuă la instituţiile pe care le reprezintă. Şi, pentru a fi sigur că această dominaţie continuă, Fercală are grijă să-şi înlăture toţi rivalii, răsplătindu-i în schimb regeşte pe cei loiali. Iar la SIF 3, controlezi totul dacă deţii controlul asupra aşa-zisului Consiliu de Supraveghere. Consiliu în care Fercală l-a acceptat, la un moment dat, şi pe fostul arbitru Frăţilă, dar pe care acum nu ştie cum să-l zboare mai repede şi cu orice preţ.

Inclusiv prin fapte penale, după cum arăta şi omul de afaceri constănţean. Frăţilă îl acuză pe Fercală de abuz şi trafic de influenţă, prin modalitatea aleasă de acesta pentru a-şi încropi un Consiliu de Supraveghere servil. Iar în acest joc cu valenţe penale, Fercală i-a atras de partea sa şi pe şefii fondurilor de pensii. Unul dintre aceştia, Crinel Valer Andănuţ, director la Allianz Ţiriac, a fost impus de Fercală în Consiliul de Supraveghere al SIF 3 prin încălcarea legii, de unde se poate deduce că fondurile de pensii, în loc să aibă grijă de banii cotizanţilor, îi joacă de partea unui sau altuia, în funcţie de anumite interese personale. De altfel, "alegerea" şefului de la Allianz Ţiriac în Consiliul de Supraveghere, în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor de pe 28.04.2014, a fost taxată ca ilegală chiar şi de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). ASF a amendat cu câte 10.000 lei membrii Directoratului SIF 3, pentru nerespectarea prevederilor legale în cazul folosirii unor procuri speciale, pe baza cărora au fost ocupate cele două locuri vacante din consiliu. "Conform acestor procuri speciale, acţionarii nu aveau posibilitatea acordării instrucţiunilor specifice de vot în cadrul adunării generale, ba mai mult, pe formularele de procuri speciale au fost pretipărite numele unui grup de persoane, necunoscute acţionarilor, cărora, prin semnarea acestor procuri, acţionarii au fost obligaţi să le acorde un vot discreţionar cu privire la alegerea a doi membri ai Consiliului de Supraveghere, la alegerea organelor funcţionale ale adunării şi a oricăror probleme care nu au fost identificate până la elaborarea procurilor. Conform acestor procuri, mandatarii urmau să voteze conform interesului acţionarilor, numai că acţionarii nu cunoşteau mandatarii şi invers şi astfel nu puteau comunica interesul acţionarilor. Utilizarea acestor procuri a avut ca şi consecinţă votarea de către mandatari a două poziţii pe buletinele de vot, poziţiile 1 şi 3, acest aspect ducându-ne cu gândul că mii de acţionari au acordat mandat ca să fie votate numai aceleaşi două persoane. Mandatarii înscrişi pe procurile speciale au fost persoane aflate în relaţii de subordonare directă domnului Fercală Mihai. Utilizarea acestor procuri speciale nu reprezintă decât un act de abuz în serviciu urmat de infracţiunea de trafic de influenţă, întrucât mandatarii au fost instruiţi cum să voteze", se arată într-o informare adresată de Constantin Frăţilă acţionarilor SIF 3, care solicită la proxima AGA pornirea acţiunii în răspundere împotriva lui Mihai Fercală. De asemenea, Frăţilă îi îndeamnă pe cotizanţii fondurilor de pensii private să ceară oficial Guvernului şi comisiei senatoriale de profil o verificare a modului în care directorii fondurilor de pensii le administrează banii.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367