REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.9° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.9° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Directorul GSN Group, MANEVRE cu lucrări fictive în Polonia şi Letonia

Directorul GSN Group, MANEVRE cu lucrări fictive în Polonia şi Letonia

Replica API 5 aprilie 2017 | 00:00 1204

Pe fir au intrat specialiştii din cadrul DNA!

Pe fir au intrat specialiştii din cadrul DNA!

Un mega-dosar a fost instrumentat la malul mării, la mijloc fiind vorba despre persoanele din conducerea unei firme, şi anume GSN Group Profesional S.R.L. Constanţa. În timp ce directorul îşi trăgea parte milioane de pe urma unor lucrări fictive prin Polonia şi Letonia, administratorii se înfrăţeau cu evaziunea fiscală. Pe fir au intrat şi specialiştii din cadrul DNA, iar dosarul a ajuns la Tribunal, fiind trimişi judecată Nicoleta Emanuela Nica, fostă Stancu, Gabriel Stancu şi Emilian Ciolacu. Apoi, cauza a fost disjunsă în ceea ce-i priveşte pe Nicoleta Emanuela şi Ciolacu, în cazul lor dosarul aflându-se în stadiul de apel. Cât despre Gabriel Stancu, el a fost condamnat definitiv.

Potrivit datelor din anchetă, Gabriel Stancu, în calitate de director general al S.C. GSN Group Profesional S.R.L. l-a ajutat pe Emil Ciolacu să diminueze baza impozabilă la calculul impozitului pe profit prin înregistrarea în contabilitate, pe bază de documente fictive, şi achitarea contravalorii unor cheltuieli cu serviciile de consultanţă externă în sumă de 2.295.375,09 lei, pretins efectuate de către Centek Business Ltd Aukland, New Zealand, care, în fapt, nu a prestat nici un serviciu real în executarea celor trei contracte, cheltuieli care au generat penalităţi plătite conform actelor adiţionale încheiate ulterior, în sumă de 2.461.433,76 lei.

Totodată, Nicoleta Emanuela Stancu, în perioada 2008 - 2010, în calitate de asociat şi administrator în cadrul S.C. GSN Group Profesional S.R.L. Constanţa, a dispus înregistrarea în contabilitate, pe bază de documente fictive, a contravaloarii unor cheltuieli cu serviciile de consultanţă tot cu firma menţionată mai sus, pe când Emil Ciolacu a achitat sume exorbitante către aceeaşi firmă.

„În evidenţa cauzelor penale ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa a fost înregistrată, sub numărul 140/P/2011, plângerea penală formulată de numita S.L., în calitate de administrator judiciar desemnat al S.C. GSN Group Profesional S.R.L. prin care se solicita a fi efectuate cercetări faţă de numiţii C.E, S.G. şi S. N. E. pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, în modalitatea evidenţierii, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive, evaziune fiscală, în modalitatea alterării, distrugerii sau ascunderii de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor şi refuzul debitorului persoană fizică sau al administratorului, directorului, directorului executiv ori al reprezentantului legal al debitorului persoană juridică, de a pune la dispoziţie judecătorului-sindic, administratorului judiciar sau lichidatorului documentele şi informaţiile prev. la art. 28 alin.1 lit. a-f ori împiedicarea acestora, cu rea-credinţă, de a întocmi documentaţia respectivă”, potrivit rolii.ro.

Chipurile executau structuri metalice pentru fabrici de ciment din Polonia şi Letonia!

În cuprinsul plângerii formulate se arată că GSN Group Profesional S.R.L. Constanţa, având ca asociat majoritar şi administrator statutar pe Nicoleta Emanuela Stancu (acum Nica) şi ca director general pe Gabriel Stancu, în perioada 2008 – 2010, în calitate de antreprenor, a încheiat şi derulat mai multe contracte interne de execuţie structuri metalice pentru raport în vederea livrării acestora, structuri metalice necesare construirii fabricilor de ciment Cemex Rudniki Polska Plant din Polonia şi Broceni din Letonia.

Potrivit susţinerilor petentei S. L., în vederea sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului consolidat al statului, au fost încheiate de către societatea reprezentată de Gabriel Stancu contracte fictive în valoare totală de 1.323.355 euro, fără taxe, cu Centek Business Ltd Auckland New Zealand, reprezentată de către numitul Ian Taylor, având ca obiect asigurarea controlului calităţii, control tehnic, întocmirea tuturor documentelor de calitate pentru lucrarea „Execuţie, confecţii metalice, conducte, reducţii şi compensatori pentru linia de ciment Broceni Letonia”, valoarea provizorie a contractului fiind de 280.120 euro fără taxe.

Un alt contract, se mai arată pe rolii.ro, avea ca obiect asigurarea logistică şi tehnică, întocmirea tuturor documentelor de calitate pentru lucrarea „schimbător de căldură / fabrica de ciment Ruudniki Cracovia – Polonia, beneficiar fiind Cemek Mexic” valoarea provizorie a contractului fiind de 711.735 euro fără taxe şi altul având ca obiect „asigurarea logistică şi tehnică, reprezentare interese S.C. GSN Group Profesional S.R.L. pentru lucrarea construcţii metalice, conducte, reducţie şi compensatori pentru linia de ciment BROCENI- Letonia” valoarea provizorie a contractului fiind de 331.500 euro fără taxe.

Ulterior, au fost încheiate acte adiționale la aceste contracte prin care s-a prevăzut că neplata în termen a facturilor emise atrage de la sine penalități de 5% pe fiecare zi de întârziere, iar sistarea contractului înainte de termen pune în sarcina părții vinovate penalități de neexecutare în valoare de 5.000.000 de euro. Verificările efectuate de către S. L., persoana ce a formulat plângerea penală în cauză, în legătură cu îndeplinirea de către Centek Business Ltd Auckland New Zealand a obligațiilor contractuale asumate au reliefat împrejurarea că, în fapt, activitățile ce reveneau în sarcina prestatorului au fost desfășurate de către personalul propriu al S.C. „Gsn Group Profesional” S.R.L., dar plățile au fost efectuate, în sumă totală de 4.756.808, 85 lei.

Cauză disjunsă: condamnare definitivă și apel!

"Prin urmare, se constată că S.C. GSN Group Profesional S.R.L. a achitat integral obligațiile datorate conform contractelor inițiale cu Centek Business Ltd Auckland New Zealand, de 2.295.375,09 lei, diferența de 2.461.433,76 lei, achitată în plus, reprezentând penalități calculate în baza actelor adiționale încheiate ulterior. Potrivit constatărilor specialistului din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial C., din analiza documentelor existente la dosarul cauzei rezultă în mod evident faptul că societatea Centek Business Ltd Auckland New Zealand nu a prestat nici un serviciu real în executarea niciunuia dintre cele trei contracte menționate anterior, toate aceste servicii, care cădeau în sarcina prestatorului Centek Business Ltd Auckland New Zealand, fiind efectuate de către alte persoane fizice, angajați ai beneficiarului S.C. GSN Group Profesional S.R.L. C., sau de diverse societăți cu care beneficiarul avea încheiate contracte de colaborare" potrivit datelor din timpul procesului, afișate pe rolii. Pe 23.10.2015, cei trei au fost trimiși în judecată pentru spălare de bani, iar pe 11.05.2016 cauza a fost disjunsă în ceea ce-i provește pe Nica (fostă Stancu) Nicoleta şi Ciolacu Emilian. Gabriel Stancu a fost condamnat la 3 ani și 8 luni, decizia rămânând definitivă pe 29.11.2016. Apoi, în celălalt dosar, ambii au fost condamnați la câte 3 ani pe 10.03.2017, urmând a se judeca apelul.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614