REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
13.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Directorul INFP, Mircea Radulian, despre gazele de şist: "Trebuie să avem în vedere riscurile. Sondele pot provoca cutremure"

Directorul INFP, Mircea Radulian, despre gazele de şist: "Trebuie să avem în vedere riscurile. Sondele pot provoca cutremure"

Replica API 9 noiembrie 2013 | 00:00 329

Vocea asumării pragmatismului în chestiunea exploatării gazelor de şist la evenimentul de vineri de la "Andrei Şaguna" a fost Mircea Radulian, directorul ştiinific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului. Expertul susţine că partea românească a Dobrogei este, în principiu, ferită de activităţi seismice îngrijorătoare, însă activităţile pe care Chevron intenţionează să le demareze ar putea genera o serie de riscuri: "Nu toate faliile sunt foarte active. În general, în Dobrogea, sunt mai întâlnite în partea de nord, spre Tulcea, unde seisme pot ajunge pe undeva pe la gradul 5 pe scara Richter. Referitor la seismicitate, în general, cutremurele sunt reduse sau chiar pot să lipsească. Totuşi, dacă discutăm de seisme induse, prin această fracturare hidraulică, sondele amplasate în zonele cunoscute deja cu potenţial seismic pot provoca cutremure. Există acest risc, avem şi câteva cazuri, în special în Statele Unite, dar seisme cu grad redus. S-au întâlnit şi în Europa, în Germania şi, din câte am auzit şi în Anglia au fost. Cel mai puternic a fost în Oklahoma, de 5,5 grade pe scara Richter, unde erau atunci 138.000 de puţuri. Pe de altă parte, avem contaminarea apei. Trebuie să avem în vedere că există un risc. Compania spune că utilizează, pentru fracturare, între 0,5% şi 2% substanţe chimice. Totuşi, când vorbim de cantităţi mari, riscul devine mai mare. Apa este un aspect foarte important pentru oameni, pentru că nepoţii şi copiii sunt mai importanţi decât banii şi, astfel, trebuie să fim mai stricţi şi să monitorizăm tot ceea ce se întâmplă. De asemenea, oamenii trebuie corect informaţi în ceea ce priveşte aceste toate implicaţiile, riscuri, cutremure şi aşa mai departe", a spus Radulian.

M.F.V.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614