REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
14.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Directorul NASA se declară îngrijorat de viitoarea staţie spaţială a Chinei

Directorul NASA se declară îngrijorat de viitoarea staţie spaţială a Chinei

Replica API 24 septembrie 2020 | 00:00 1297

Directorul NASA s-a declarat miercuri îngrijorat de posibilitatea ca Statele Unite "să cedeze teren" în faţa Chinei în domeniul spaţial dacă niciun proiect privat nu va înlocui Staţia Spaţială Internaţională (ISS), care va ajunge peste câţiva ani la finalul ciclului ei de funcţionare, în contextul în care autorităţile de la Beijing intenţionează să lanseze pe orbită o staţie proprie, informează AFP.

"Există un lucru care mă îngrijorează. China este pe cale să construiască cu mare rapiditate ceea ce reprezentanţii ei numesc 'staţia spaţială internaţională chineză'", a declarat Jim Bridenstine, administratorul general al NASA în timpul unei audieri în faţa Congresului american.

"Ei (chinezii, n.r.) sunt pe cale să o promoveze foarte repede în rândul tuturor partenerilor noştri internaţionali, în care noi am investit atât de mult. Ar fi tragic, după tot acest timp şi după atât de multe eforturi, să abandonăm orbita terestră joasă şi să cedăm acest teritoriu", a adăugat el.

ISS, asamblată începând din 1998 de Statele Unite şi de Rusia în parteneriat cu Canada, Uniunea Europeană şi Japonia, urmează să fie scoasă din funcţiune până în 2030.

NASA nu doreşte să o înlocuiască cu o altă staţie, dar şi-ar dori să păstreze o prezenţă americană pe orbita terestră joasă (ISS se află la o altitudine de aproximativ 400 de kilometri) graţie sectorului privat, pentru care NASA ar fi un simplu client.

Din punct de vedere strategic, Statele Unite şi-ar păstra astfel o prezenţă pe orbita terestră joasă, în timp ce ar dedica majoritatea bugetului său unor misiuni spaţiale pe Lună, pe Marte şi unor explorări ale altor corpuri cereşti mai îndepărtate.

Însă rentabilitatea unui astfel de proiect pentru companiile investitoare rămâne de dovedit, iar Jim Bridenstine a cerut mai multe fonduri de la Congresul american pentru a contribui la programul de "comercializare" a orbitei terestre joase. Pentru moment, politicienii din Congres au reticenţe în această privinţă.

Viitoarea staţie chineză, Tiangong, va fi mai mică decât ISS şi ar trebui să fie lansată pe orbită în jurul anului 2022, potrivit agenţiei de presă Xinhua, care a raportat anul trecut că mai multe ţări ar dori să se asocieze acestui proiect prin expedierea pe orbită a unor experimente ştiinţifice, iar printre statele interesate s-ar afla Franţa, Germania, Japonia, Peru şi Kenya, scrie Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
chinezaria se va transforma in meteorit repede!
1
0
e cu piese de pe aliexpress la reduceri
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102