REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.9° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.9° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Directorul Spitalului Județean Constanța, SĂLTAT de DNA București

Directorul Spitalului Județean Constanța, SĂLTAT de DNA București

Replica API 18 mai 2016 | 15:57 652

Managerul Spitalului Județean Constanța, Dănuț Căpățână, a fost săltat, de procurorii DNA din București, într-un dosar ce vizează fapte de corupție. Deocamdată, Căpățână se află la audieri.

Președintele interimar al Consiliului Județean Constanța, instituția care are în subordine unitatea spitalicească, spune că a aflat din presă despre reținerea managerului. „Am auzit și eu. L-am sunat pe manager, nu mi-a răspuns. Probabil că este la audieri. Asta-i viața! Fiecare răspunde pentru ceea ce face“, a spus Cristinel Dragomir.

Mihnea Avram, directorul medical al SJUC, a precizat că Dănuț Căpățână a plecat, în cursul dimineții de miercuri, 18 mai, la București, la Ministerul Sănătății. „Ei îi țin locul astăzi. Nu știu nimic. Decât că a plecat la București, la minister“, a spus Avram.

Rămâne de văzut dacă va fi reținut de procurori.

Reamintim că Dănuț Căpățână nu se află la prima experiență cu DNA. Procurorii Serviciul Teritorial Constanţa i-au trimis în judecată, în 2014, în stare de libertate pe Dănuţ Căpăţână, manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța şi pe Mihai Corneliu Stănculescu, șef al Serviciului Achiziții din cadrul spitalului, pentru tentativă la infracțiunea de abuz în serviciu asimilată infracțiunilor de corupție cu consecințe deosebit de grave, alături de Micu Renato Cristea, angajat în cadrul SC „Agrodec” SRL Techirghiol și prestator de servicii de administrare în domeniul sanitar către Spitalul Județean, Violeta Androne, director financiar – contabil, Gheorghe Antohi, angajat în cadrul Spitalului Județean, Carmela Endora Gherghina, la data faptelor consilier juridic şi Marioara Furnică, economist în cadrul Serviciului Achiziții al Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța. Salariaţii Cristea, Androne, Antohi, Gherghina şi Furnică sunt trimişi în judecată „pentru tentativă la infracțiunea de abuz în serviciu asimilată infracțiunilor de corupție cu consecințe deosebit de grave și fals intelectual”. Potrivit rechizitoriului, Dănuț Căpățână, în calitate de manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, atât în etapa prealabilă demarării procedurii de atribuire prin dialog competitiv a contractului de concesiune a serviciului de producție, distribuție și monitorizare oxigen medicinal, cât și pe parcursul derulării acestei proceduri, în perioada 20 octombrie – 30 noiembrie 2010, a încălcat în mod repetat și deliberat dispozițiile legale în materia achizițiilor publice și atribuțiile de serviciu specifice”. În calitate de membri ai comisiei de evaluare din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, în aceleași împrejurări, inculpații Cristea Micu Renato, Androne Violeta, Stănculescu Mihai Corneliu, Antohi Gheorghe și Gherghina Carmela Endora au încălcat în mod repetat și deliberat dispozițiile legale în materia achizițiilor publice și atribuțiile de serviciu specifice care le reveneau în procesul de evaluare a ofertelor. La rândul său, inculpata Furnică Marioara, cu ocazia participării la data de 20.10.2010, în calitate de membru al comisiei de evaluare din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, la ședința de deschidere a ofertelor, în locul inculpatului Stănculescu Mihai Corneliu, a încălcat dispozițiile legale în materia achizițiilor publice și atribuțiile de serviciu specifice care îi reveneau în procesul de evaluare a ofertelor.

Astfel, la data de 20.10.2010, cu ocazia derulării primei etape a procedurii de atribuire prin dialog competitiv a contractului de concesiune a serviciului de producție, distribuție și monitorizare oxigen medical, inculpații Cristea Micu Renato, Androne Violeta, Antohi Gheorghe, Gherghina Carmela Endora și Furnică Marioara, în calitate de președinte și, respectiv, membri ai comisiei de evaluare a ofertelor din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, au întocmit și au atestat, prin semnătură, conținutul procesului-verbal al ședinței de deschidere a ofertelor din aceeași dată, în cuprinsul căruia au fost inserate date nereale din care reieșea faptul că ofertantul SC „R.m.b. Inter Med Solutions” SRL București ar fi depus toate documentele necesare pentru calificarea în etapa următoare a procedurii (inclusiv certificatul constatator emis de O.R.C. privind posibilitatea de a efectua activități din codul CAEN 2011, lista principalelor servicii similare prestate în ultimii 3 ani și autorizația de funcționare specifică pentru activitatea de producție, distribuție și monitorizare oxigen medicinal), deși aceste înscrisuri nu existau la dosarul prezentat de către ofertantul mai sus menționat.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218