REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
11.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Discuţii aprinse între cadrele didactice, şeful ISJ şi candidatul la parlamentare, Mircea Titus Dobre

Discuţii aprinse între cadrele didactice, şeful ISJ şi candidatul la parlamentare, Mircea Titus Dobre

Replica API 21 noiembrie 2012 | 00:00 155

Întâlnire de gradul zero

Întâlnire de gradul zero

Ziua de marţi a fost una importantă pentru sindicaliştii din învăţământul constănţean. Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Răducu Popescu, alături de candidatul la parlamentare, Mircea Dobre, s-au întâlnit cu cadrele didactice, pentru a diseca problemele existente.

Discuţiile au fost lansate în forţă, menţionându-se încă de la bun început că întâlnirea nu este una politică. "Nu este o întâlnire politică, pentru că nu asta ne-am propus. Rugămintea mea pentru doamna Purcărea (Ioana Purcărea, liderul Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar - n.r.) a fost de a ne întâlni, de a vă cunoaşte pe dumneavoastră, care sunteţi liderii acestui sindicat puternic", a spus şeful ISJ, după care a ţinut să precizeze că Mircea Titus Dobre, consilier judeţean în prezent, este o persoană pentru care ar gira fără probleme, o mai veche prietenie legându-i. "Sunt consilier judeţean în funcţie şi candidat la Camera Deputaţilor. Nu este o întâlnire politică, după cum s-a spus mai înainte, dar am venit aici, lângă dumneavoastră, pentru că vreau să ne cunoaştem şi poate, pe viitor, închegăm o relaţie. Am observat că această legătură nu mai este de câţiva ani buni, între cele două părţi, şi anume oamenii din învăţământ şi Guvernul României, în general", a adăugat Mircea Dobre. Unul dintre aspectele ridicate de liderul Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar Constanţa, Ioana Purcărea, a fost legat de faptul că nu sunt suficiente posturi în învăţământ, acest lucru situându-se printre sute de nereguli. "În Constanţa aveam 182 de posturi blocate. Am vorbit şi cu doamna ministru (Ecaterina Andronescu - n.r.) şi a spus că se va rezolva în scurt timp...", a precizat Purcărea, după care replica şefului ISJ a încheiat orice comentariu: "S-au deblocat aproximativ 17 posturi de dimineaţă (marţi - n.r.), pe care le vom stabili în funcţie de necesităţile fiecărei unităţi de învăţământ. Sunt şcoli ce nu au fochist, cum ar fi la Agigea, sau Liceul Madgearu, unde nu există femeie de serviciu, sunt multe probleme acute. Însă, lucrurile nu sunt nici pe departe rezolvate cu aceste deblocări. Nici dacă s-ar debloca 100 de posturi nu s-ar rezolva, dar este un început", a adăugat Popescu.

Popescu: Va veni vremea când voi preda şi eu cheile, poate după 9 decembrie

Schimbul de replici a continuat, atingând şi praguri ceva mai delicate. "Poate că vă doare, pe voi, cadrele didactice, dar în cancelarie lumea este făţarnică. Nu spun că vin eu din altă parte şi în mediul universitar totul este extraordinar, dar percepţia mea asta este. E o surpriză neplăcută, iar acest lucru se poate remedia printr-o sinceritate riscant asumată, dar cineva trebuie să înceapă. Spre exemplu, mai am un post în plus la Inspectorat, unde caut genul acesta de oameni. Am nevoie de 0,5 matematică şi 0,5 fizică", a adăugat Popescu. Direcţia discuţiei s-a îndreptat din nou spre echipa de profesionişti, care, din câte se pare, doreşte a fi întregită. "Aceasta este echipa din care fac eu parte, dar şi Mircea (Mircea Dobre - n.r.), care suntem destul de inteligenţi încât să nu stăm să ne ducem cu vorba, să ne păcălim unul pe altul. (...) Eşti bun, da, stai în faţă. Nu eşti bun, ne pare rău, te mai antrenezi, vii tura următoare. Asta am făcut şi la Inspectorat. Am angajat un inspector şi peste două luni l-am schimbat. Asta e, mi-am asumat răspunderea. Ce era să fac? Să mă ţin de orgoliul meu şi să spun că nu-l schimb pentru că eu l-am vrut? Va veni vremea când voi preda şi eu cheile, poate chiar după 9 decembrie. Poate că lumea se va hotărî că Guvernul PDL este mai bun", a completat şeful Inspectoratului Şcolar.

Purcărea: Directorii sunt schimbaţi pe criterii politice

Cuvântul a fost luat de liderul Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar Constanţa, Ioana Purcărea, care a comunicat că profesorii se plâng că sunt schimbaţi din funcţiile de conducere pe criterii politice. "A doua problemă, pe care colegii mei au adus-o din teritoriu, este schimbarea directorilor. Şi am să vă spun de ce. Pentru că foarte mulţi colegi de-ai noştri au fost nemulţumiţi de modalitatea în care s-au numit directorii. S-a considerat, şi se consideră în continuare, că numirea directorilor se face, din păcate, pe criterii politice, iar noi ascultăm de foarte mulţi ani un slogan de genul depolitizarea învăţământului...", a precizat Ioana Purcărea, la care Răducu Popescu i-a răspuns că nu consideră că ar fi făcut aşa ceva. "Doamna Purcărea, am cam luat-o ca pe o acuză. Chiar nu cred că am numit politic directori. Sunt aproximativ 236 de directori, credeţi că nu am 236 de directori pe care să-i pun mâine? Aş putea să spun că sunt numit politic, aşa numesc directorii, politic. Care e problema? Asta este. Cine ar fi comentat? Legea îmi permite să fac acest lucru. Însă, pot spune nominal şi punctual nominal, pentru fiecare director schimbat, motivul pentru care l-am schimbat. La Dobromir, directoarea era membră PSD. Şi nu am schimbat-o? Ce criterii politice? E vorba de un singur criteriu: incompetenţa", a concluzionat Răducu Popescu. Trecând la cea de-a treia problemă, liderul de sindicat, Ioana Purcărea s- a declarat dezamăgită şi de faptul că municipiul Constanţa are un primar arhicunoscut şi cu toate acestea profesorii nu au beneficiat de un tratament aparte. "Pe noi ne-a tratat ca pe un nimeni", a spus Purcărea. Şeful ISJ a menţionat că în acest caz este vorba de o lipsă de comunicare.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614