rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 20 iunie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Dislipidemia: semne, diagnostic, tratament. Ce substanțe active ajută

Dislipidemia este una dintre afecțiunile care contribuie semnificativ la apariția sau agravarea bolilor cardiovasculare, în special a aterosclerozei. Dislipidemia este caracterizată de creșterea colesterolului din sânge și/ sau a valorii trigliceridelor. De asemenea, ea poate fi caracterizată și de nivelul de colesterol HDL prea scăzut, fapt ce contribuie la declanșarea și evoluția aterosclerozei, scrie doc.ro.

Sursă foto: Shutterstock

Cum se manifestă dislipidemia

Un pacient care suferă de dislipidemie are un nivel ridicat de lipide în sânge: fie colesterolul crescut sau un nivel mare al trigliceridelor, ori ambele. Dislipidemia poate să se manifeste fie prin hiperlipidemie – niveluri ridicate ale colesterolului total și ale lipoproteinelor cu densitate joasă (colesterolul "rău" sau LDL) – sau nivel scăzut de lipoproteine cu densitate mare (colesterolul "bun" sau HDL).

Principalele cauze ale dislipidemiei sunt cele primare (genetice) și cele secundare (stilul de viață). Cauzele genetice implică o predispoziție a organismului să producă prea mult colesterol "rău" și prea puțîn colesterol "bun".

Stilul de viață poate conduce la o astfel de afecțiune dacă este caracterizat de un consum foarte mare de grăsimi săturate, prăjeli și alcool, dar și de sedentarism, anumite vicii, precum fumatul ori administrarea pe perioade lungi a anumitor medicamente (estrogeni, corticosteroizi, contraceptive orale, medicamente antivirale pentru HIV etc.).

Displipidemia nu provoacă, de regulă, niciun simptom evident. Multe persoane se alarmează abia în momentul în care ajung la medic pentru investigații de rutină și se observă, prin analize specifice, un nivel crescut al colesterolului. În cazurile foarte avansate, însă, cantitatea mare de lipide (grăsimi) și valorile mari ale trigliceridelor din sânge pot provoca depuneri de grăsime la nivelul pielii, precum în xantomatozele hiperlipidemice, mărirea ficatului sau a splinei, diverse tulburări neurologice (manifestate prin furnicături în mâini și picioare, de exemplu) și chiar pancreatită.

Citește și Abordarea pacientului cu dislipidemie

Există, însă, și situații în care dislipidemia declanșează simptome precum:

• Amețeli,

• Probleme de echilibru,

• Dureri de gamba în timpul mersului,

• Dureri în zona pieptului, din cauza vascularizarii insuficiente a inimii,

• Dureri abdominale – cauzate de hipertrigliceridemie.

Dislipidemie mixtă

Dislipidemia mixtă este caracterizată de un nivel ridicat al colesterolului LDL, dar și al trigliceridelor și, totodată, de un nivel scăzut al colesterolului HDL, considerat colesterolul "bun". Pacienții care suferă de dislipidemie mixtă prezintă risc crescut de afecțiune coronariană.

Dislipidemie: Cauze

Cauzele dislipidemiei sunt împărțite în două categorii: cauze primare și cauze secundare.

Cauzele primare ale dislipidemiei:

Producerea excesivă și eliminarea defectuasă a colesterolului LDL și a trigliceridelor, că urmare a unor mutații genetice. În general, la copii apare dislipidemia cauzată de acești factori.

Cauzele secundare ale dislipidemiei:

• Stilul de viață sedentar, dietă bogată în colesterol, grăsimi săturate și grăsimi trans,

• Consumul excesiv de alcool,

• Diabetul zaharat,

• Hipotiroidismul,

• Afecțiunile renale cronice,

• Afecțiuni ale ficatului,

• Medicamentele pe baza de estrogen, tiazide sau retinoizi,

• Fumatul.

Analize pentru depistarea dislipidemiei

Nivelurile de lipoproteine și, prin urmare, de lipide, în special ale colesterolului LDL cresc ușor odată cu vârstă. În plus, nivelurile colesterolului sunt, în mod normal, puțîn mai mari la bărbați decât la femei, dar în cazul acestora din urmă cresc după menopauza.

Un nivel limita al colesterolului total este considerat de medici 200 de miligrame (mg) pe decilitrul (dl) de sânge. Dacă pacienții se situează constant sub această valoare, nu sunt motive de îngrijorare, decât dacă valoarea colesterolului bun (HDL) se situează sub 70 mg/dl; atunci riscul de a dezvoltă o boală de inima este foarte ridicat.

Dacă valoarea de 200 mg/dl a colesterolului total este depășită, se realizează investigații suplimentare și se administrează un tratament adecvat.

Cât despre trigliceride, valoarea maximă este considerată 150 mg/dl. Persoanele cu valori mai mari, care au asociate și alte afecțiuni (diabet, boli renale, antecedente genetice de arteroscleroză) au un risc crescut de infarct miocardic sau de accident vascular cerebral.

În prima instanța, terapia presupune reducerea greutății (masei corporale), o dietă săracă în grăsimi săturate și exerciții fizice. Dacă astfel de schimbări nu dau rezultate, se recurge și la medicamente de reducere a nivelului lipidelor din sânge.

Diagnosticul de dislipidemie este dat de medic în urmă unui set de analize de sânge. Testul de sânge care poartă denumirea de profil lipidic este cel care ajută medicul să pună diagnosticul corect. Profilul lipidic include colesterolul total, trigliceridele, colesterolul HDL și colesterolul LDL, deci conține toate informațiile de care medicul are nevoie.

Dislipidemie: Tratament naturist

Tratamentele naturiste pentru dislipidemie a căror eficientă a fost dovedită prin studii sunt:

Drojdia de orez roșu – conține lovastatina, care reduce colesterolul LDL, cunoscut că fiind colesterolul "rău".

Uleiul de peste – o doză zilnică de 2-8 g de ulei de peste are capacitatea de a reduce trigliceridele din sânge. Totodată, acesta îmbunătățește vascozitatea sângelui și reduce riscul de infarct miocardic.

Ceaiul verde – consumul de ceai verde crește nivelul de colesterol "bun", adică HDL, dar reduce totodată nivelul de colesterol LDL, adică colesterol "rău".

Bergamotă – polifenolii din fructele de bergamotă modifică lipidele din sânge. De asemenea, naringina, un alt ingredient activ care se regăsește în fructele de bergamotă, s-a dovedit a fi eficientă în reducerea riscului de ateroscleroza. Un studiu realizat pe 237 de pacienți italieni diagnosticați cu dislipidemie a confirmat faptul că bergamotă poate modifică lipidele din sânge.

Dislipidemie: Tratament medicamentos

Pentru tratarea dislipidemiei există patru grupe de medicamente pe piață:

• Statinele – scad nivelul de colesterol LDL,

• Fibratii – scad nivelul trigliceridelor din sânge,

• Niacina – cunoscută și sub numele de acidul nicotinic ori vitamina B3, niacina reduce colesterolul total, dar și trigliceridele din sânge, însă crește și nivelul de colesterol HDL. Această nu este recomandată pentru diabetici, întrucât ridică și nivelul de glucoză și de acid uric din sânge.

• Sechestrantii acizilor biliari – aceștia determina transformarea colesterolului în acid biliar, reducând, astfel, nivelul de colesterol din sânge.

Opțiuni de tratament

Cel mai frecvent folosit medicament pentru a trata dislipidemia este din clasa statinelor. Statinele ajută la reducerea valorilor colesterolului LDL, prin intervenția pe care o au asupra producției de colesterol din ficat. Există mai multe tipuri de statine și trebuie să reții că toate funcționează puțîn diferit, unele fiind mai puternice decât altele.

Medicul tău îți poate prescrie și alte medicamente care reduc colesterolul. Aceste medicamente includ:

• ezitimibul

• fibratii (precum fenofibratul)

• inhibitorii8 de PCSK9.

Dietă în dislipidemie

Întrucât, de multe ori, dislipidemia apare ori este favorizată de dietă nesănătoasă, bogată în grăsimi săturate și grăsimi trans, este esențial că pacientul care suferă de dislipidemie să facă o serie de schimbări la capitolul alimentație.

Dislipidemia poate duce la apariția depozitelor de grăsimi pe artere, ceea ce poate cauza probleme serioase, precum infarctul miocardic ori accidentul vascular cerebral, așa că pacienții care suferă de această afecțiune trebuie să facă tot posibilul pentru a reduce colesterolul și trigliceridele din sânge.

Alimentația pentru pacienții cu dislipidemie trebuie să fie bazată pe:

Fibre solubile – alimentele bogate în fibre solubile precum grepfrutul sau tărâțele de ovăz trebuie neapărat să facă neapărat parte din dietă celor cu dislipidemie.

Grăsimi sănătoase – renunta la grăsimile nesănătoase și asigura-te că ai în alimentație suficiente grăsimi de origine sănătoasă, precum: somon, ton, ulei de măsline sau avocado.

Fructe crude și legume sărace în carbohidrați – spanacul, broccoli, ceapă și toate legumele cu frunze verzi sunt recomandate pacienților cu dislipidemie, întrucât reduc colesterolul "rău". Fructele crude, nu cele deshidratate ori din compoturi, trebuie consumate de acești pacienți.

Acizi grași Omega-3 – o doză de 6-12 g de acizi grași Omega-3, pe zi, poate reduce trigliceridele din sânge cu până la 40%. Acești acizi grași se regăsesc în alimentele precum somonul.

Pacientul care suferă de dislipidemie trebuie să limiteze consumul de:

• Alimente bogate în colesterol, precum carnea sau produsele lactate.

• Grăsimile săturate care se regăsesc în alimentele precum: unt, înghețată, produse lactate bogate în grăsimi, cârnați, carne grasă, produse de cofetărie și de patiserie.

• Caloriile trebuie, de asemenea, reduse în caz de dislipidemie, mai ales dacă este vorba despre o persoană supraponderală. În perioada de slăbire, pacientul trebuie să reducă aportul caloric cu 500 de calorii pe zi, pentru a reuși să scape de kilogramele în plus.

• Alcoolul este cunoscut pentru efectul negativ asupra trigliceridelor, așa că este esențial că pacienții care sunt diagnosticați cu dislipidemie să limiteze consumul de alcool.

Îngrijirea pacientului cu dislipidemie

Pacientul cu dislipidemie trebuie să își facă în mod regulat analizele pentru a-și monitoriza colesterolul și trigliceridele din sânge. De asemenea, trebuie să urmeze tratamentul recomandat de medic.

Adoptarea unei diete sănătoase și a unui stil de viață activ, din care sportul să facă parte, sunt esențiale pentru reducerea nivelului de colesterol.

Suplimente alimentare și substanțe active din suplimente care ajută pacientul cu dislipidemie

În cazul în care la analizele de sânge recomandate de medic s-au evidențiat valori prea mari ale lipidelor din sânge (nivelul colesterolului LDL și valorile trigliceridelor) și valori prea mici ale lipoproteinelor cu densitate mare (colesterolul HDL are un nivel prea mic), medicul îți poate recomandă atât schimbarea stilului de viață, cât și unele substanțe active, sub formă unor suplimente, care ar putea să scadă nivelul grăsimilor "rele" din sânge - aici ne referim la trigliceride și la colesterolul LDL (lipoproteinele cu densitate mică).

În anumite cazuri, dacă medicul știe că prin schimbarea stilului de viață, schimbarea alimentației și prin suplimentarea dietei cu anumite substanțe benefice, el îți poate recomandă să iei unele suplimente care pot să scadă colesterolul ori trigliceridele.

Iată câteva exemple de suplimente despre care îl poți întreba pe medicul tău: acizii grași esențiali Omega 3 (unul dintre ei fiind EPA, acidul eicosapentaenoic) și monacolina K. Pe lângă acestea, există și alte suplimente care pot fi de folos în cazul pacienților cu colesterolul mare.

Beneficiile Omega 3 în formă EPA (acidului eicosapentaenoic)

Medicul îți va spune că este important să faci unele schimbări în dietă ta, pentru a reuși să scazi valorile colesterolului "rău" LDL și pentru a crește valoarea colesterolului "bun" HDL. Așa că nu este deloc surprinzător că îți va recomandă, de exemplu, să mănânci mai multe surse de acizi grași esențiali Omega 3. Acești acizi grași au multe beneficii pentru inima. Se găsesc în anumite tipuri de peste, cum ar fi somonul, macroul și heringul, în unele nuci și semințe, precum nucile românești și semințele de în, însă și sub formă de suplimente alimentare.

Acizii grași Omega 3 nu scad neapărat colesterolul, însă ei scad valoarea trigliceridelor, iar studiile au confirmat acest efect în cazul pacienților cu hipertrigliceridemie. Un studiu2 recent a arătat că dozele mari (de 4 grame pe zi) de acid gras Omega 3 sub formă EPA au un mare beneficiu asupra evenimentelor cardiovasculare. Studiul publicat în 2018 a implicat 8179 de pacienți, din 11 țări, care aveau un risc cardiovascular mare (aceștia avuseseră în trecut un eveniment cardiovascular sau aveau diabet cu un factor de risc adițional) și, totodată, aveau trigliceridele crescute.

Toți participanții, care urmau deja un tratament cu o statină, au fost împărțiți în două grupuri: o parte dintre ei au luat un produs ce conținea o formă pură de EPA (acid eicosapentaenoic), iar ceilalți participanți au luat o substanță placebo. După o perioada medie de 4,9 ani, timp în care cercetătorii i-au urmărit îndeaproape, s-a observat o reducere relativă de 25% a riscului de evenimente cardiovasculare majore în cazul participanților care au luat EPA, un tip de acizi grași Omega 3.

Rezultatele acestui studiu sunt relevante mai ales pentru pacienții cu trigliceridele crescute, un tip de grăsimi din sânge care au fost asociate cu un risc mare de boală cardiovasculară. Studiul intitulat Reduce-IT a arătat că, la adulții tratați cu statine (adulți care aveau și valori mari ale trigliceridelor), cărora li s-au prescris doze mari de EPA într-o formă pură, s-a observat o scădere cu 25 % a riscului relativ de infarct miocardic, AVC și alte evenimente cardiace, în comparație cu grupul de control de pacienți (care au primit o substanță placebo).

Beneficiile monacolinei K

Drojdia de orez roșu este creată prin fermentarea unui tip de drojdie, numită Monascus purpureus, împreună cu boabele de orez. Extractul obținut din drojdia de orez roșu este folosit pentru a se obține un supliment alimentar. Ce este interesant de știut despre aceste suplimente cu drojdie de orez roșu japonez este faptul că extractul acesta conține în mod natural substanțe chimice numite monacoline, care blochează producția de colesterol. Una dintre aceste monacoline care se găsește în suplimente, numită monacolina K, are efecte asemănătoare cu cele ale statinelor (medicamente prescrise pentru scăderea colesterolului).

Suplimentele pe baza de drojdie de orez roșu sunt administrate pentru a reduce în mod natural hiperlipidemia (sau valoarea mare a colesterolului). S-a arătat că drojdia roșie Monascus purpureus, folosită în obținerea acestui tip de orez, stopează acțiunea unei enzime din corpul uman care ajută la formarea colesterolului, iar numeroase studii au arătat efectele pozitive pe care le are extractul de drojdie de orez roșu în ceea ce privește valorile colesterolului.

Un studiu1 din 2007 a evaluat efectele pe care le are drojdia de orez roșu în cazul a 79 de pacienți cu hipercolesterolemie, cu vârste între 23 și 65 de ani. Pacienții au luat fie 600 miligrame de drojdie de orez roșu, fie o capsulă placebo, de două ori pe zi, pe o perioada de 8 săptămâni. Rezultatele cercetării au scos la iveală că participanții care au luat extract de drojdie de orez roșu, bogat în monacolina K, au avut o scădere semnificativ mai mare a nivelului de colesterol LDL (colesterolul "rău"), precum și o scădere a colesterolului total.

marţi, 11 mai 2021475
STEP PROJECT, servicii de prelucrări metalice de precizie
Comentarii
mai mult...Sănătate
19 iun 01:52SănătateEfectul vaccinurilor anti-COVID asupra fertilității masculine a fost dezvăluit într-un studiu realizat în SUA

Bărbații care ezită să se vaccineze împotriva COVID din cauza temerilor că le-ar putea fi afectată fertilitatea...843

19 iun 00:00SănătateCare sunt simptomele fizice ale depresiei?275
19 iun 00:00SănătateLipsa de iod în sarcină: cum influențează fătul?211
19 iun 00:00SănătateMetode naturale de ameliorare a simptomelor de menopauză

Menopauza se declanșează în jurul vârstei de 50 de ani la cea mai mare parte din femei, iar aceasta poate dura...248

19 iun 00:00SănătateMulte boli cronice, conectate cu consumul de alimente inflamatorii248
19 iun 02:11SănătateTranspirația excesivă a feței și a capului: de ce apare și cum se tratează?361
19 iun 02:08SănătateBaciu: Vor exista resurse la nivel european pentru combaterea cancerului

România va dispune de resurse suplimentare de finanţare pentru combaterea cancerului, iar în Parlament se lucrează...222

19 iun 00:00SănătateGheorghe (CNAS): Reglementarea contribuţiei personale va aduce transparenţă şi va stimula competiţia în sistemul medical224
19 iun 00:00SănătateMihăilă: În PNRR sunt 150 milioane euro în ajutorul spitalelor pentru prevenirea infecţiilor nosocomiale196
19 iun 01:52SănătateIoana Mihăilă: Au fost distribuite 87.000 de teste antigen rapide pentru testarea în farmacii

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat joi că în cursul acestei săptămâni au fost distribuite la...288

19 iun 01:39SănătateOMS dă ALERTA: monitorizează o TULPINĂ covid care e rezistentă la anticorpi și care se transmite RAPID1121
19 iun 01:41SănătateDupă SCANDALUL cu AstraZeneca, Comisia Europeană anunță probleme și cu Johnson&Johnson908
Vremea
22°21.4° - 22° duminică, 20 iunie 2021
ConstanțaUmiditate: 79%
Vânt: 3.14 m/s
Presiune: 1010 milibari

Loto
6/4939453034384
5/401939426223
joker30362125421
Horoscop
mai mult...SPSportRT
20 iun 00:00SportEuro 2020: Spania vs Polonia 1-1 / Gerard Moreno a ratat un penalty - Ibericii, locul trei în Grupa E

Naționala Spaniei a jucat deja două meciuri la Campionatul European de fotbal, dar încă nu a obținut prima victorie...149

20 iun 00:00SportEuro 2020: Germania, victorie spectaculoasă în fața campioanei en-titre (4-2 vs Portugalia)

Cu spatele la zid după ce a pierdut în fața Franței, Germania a reușit o victorie spectaculoasă în fața...154

20 iun 00:00SportEuro 2020: Surpriza turneului - Ungaria, egala campioanei mondiale (1-1 vs Franța)

Naționala Franței, campioana mondială en-titre, a fost ținută în șah de selecționata Ungariei, sâmbătă, pe...120

20 iun 00:00SportITF Nottingham: Monica Niculescu și Gabriela Ruse, campioane în proba de dublu

Perechea Monica Niculescu/Gabriela Ruse a câştigat, sâmbătă, turneul ITF de la Nottingham, cu premii totale de...241

Local
19 iun 23:11LocalEXERCIȚIU! Pompierii constănțeni, solicitați la Brigada 9 Mecanizată Mărășești

Militarii Brigăzii 9 Mecanizată „Mărăşeşti” au executat un exercițiu de tip STX în comun cu detașamentul de...460

19 iun 23:11LocalMÂNZ căzut într-o fântână, SALVAT de POMPIERI

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitaţi să intervină vineri, 18 iunie, pentru salvarea unui animal...526

19 iun 23:11LocalProgramul Spitalului Județean Constanța, de RUSALII

503

19 iun 23:11LocalCoronavirus: 417 persoane, verificate de polițiștii constănțeni, în ultimele 24 de ore

Forțele cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice continuă să acționeze, în contextul prevenirii...431

19 iun 16:43Local„Dacă nu-ți retragi plângerea pentru FURT, vor apărea poze indecente cu fiica ta”

Maricica Gabriela Mantu a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de furt calificat şi...5157

19 iun 11:51LocalPANICĂ! Bărbat ÎNJUNGHIAT în zona GÂTULUI, la Constanța

Cadrele medicale au fost solicitate să intervină, vineri, 18 iunie, în municipiul Constanța, fiind vorba de o...9715

19 iun 23:12LocalITM CONSTANȚA a aplicat amenzi în valoare de 28.000 de lei pentru NERESPECTAREA prevederilor LEGALE

Având în vedere obiectivele specifice ale Inspecției Muncii stabilite prin lege cât și prin Programul Cadru de...782

19 iun 23:12LocalMarian SĂRĂCILĂ află, în câteva zile, PEDEAPSA în dosarul FONDURILOR EUROPENE

Dosarul fostului viceprimar din Tuzla, Marian Sărăcilă, se află în atenția judecătorilor Curții de Apel...2347

19 iun 23:12LocalALERTĂ în cartierul Henri Coandă: o persoană a dat FOC la HÂRTII și TEXTILE în CASĂ!

1615

Politică
Interviuri
10 iun 09:38InterviuriVideo! INTERVIU cu Gheorghe Donţu, consilier județean, proaspăt exclus din PSD

Consilierul județean Gheorghe Donțu, proaspăt exclus din PSD, după ce a votat proiectul inițiat de șeful CJ,...1910

9 iun 00:06InterviuriNicoleta PLOSCARU: S-au TREZIT în FUNCȚII și HABAR nu au de NIMIC

Nicoleta Ploscaru, fondatorul Asociației ,,Constanța, dragostea mea”, a acordat un interviu ziarului Replica în...3857

4 iun 00:12InterviuriMihai LUPU: În CONSILIUL Județean era HAOS pe vremea PSD! Video

2756

28 mai 00:18InterviuriAurelian Marin, fost consilier local PSD: FĂGĂDĂU a PIERDUT mandatul din prima zi în care a fost ales PRIMAR! Video

Relaxarea restricțiilor a venit ca o gură de oxigen pentru domeniul HORECA, care a suferit pierderi foarte mari din...2916

15 mai 00:32InterviuriSĂNĂTATEA, preocuparea consilierului local PNL Adriana CÂMPEANU!

Adriana Câmpeanu (PNL) se află la cel de-al doilea mandat în Consiliul Local Municipal Constanța. Continuă drumul...1843

14 mai 00:33InterviuriLucian LUNGOCI, deputat PSD: Nu credeam că o să ajungem să DEPĂȘIM numărul orelor de AMBUTEIAJE din București

2442

Monden
19 iun 00:00MondenCatalogul muzical al DJ-ului francez David Guetta, cumpărat de către Warner Music

Warner Music Group a anunţat joi că va cumpăra catalogul muzical al faimosului DJ francez David Guetta din ultimele...280

19 iun 00:00Monden„Billie Jean“, primul videoclip al cântăreţului Michael Jackson care depăşeşte 1 miliard de vizualizări pe YouTube

"Billie Jean" a devenit în această lună primul videoclip al cântăreţului american Michael Jackson care a depăşit...265

19 iun 00:00MondenDiana Ross va lansa „Thank You“, primul ei album de studio cu piese originale după două decenii

227

19 iun 00:00MondenBob Dylan va susţine primul său concert difuzat în streaming

Primul concert susţinut de Bob Dylan în timpul pandemiei de COVID-19 va avea loc pe 18 iulie sub forma unui show...235

19 iun 00:00MondenFilmul „The Novice“, povestea unei studente LGBT, marele câştigător al Festivalului Tribeca 2021

Filmul "The Novice", povestea unei studente din comunitatea LGBT care se alătură echipei de canotaj a universităţii...245

19 iun 00:10MondenAnamaria Prodan îl contrazice pe Reghecampf, după ce acesta a spus că divorțează: „Nici nu se pune problema”

1043

Mapamond
19 iun 00:00MapamondCoronavirus - UNDP: Statele care blochează suspendarea brevetelor pentru vaccinuri îngreunează lupta împotriva pandemiei

Germania şi alte state încetinesc lupta globală împotriva pandemiei de COVID-19 prin blocarea suspendării...239

19 iun 00:00MapamondDouă persoane ucise într-un atac armat într-un oraş din vestul Germaniei

Două persoane, un bărbat şi o femeie, au fost ucise joi într-un atac armat comis în centrul oraşului Espelkamp din...236

19 iun 00:00MapamondSUA: Curtea Supremă refuză să anuleze legislaţia Obamacare

243

19 iun 00:00MapamondCoronavirus: Peste 10.000 de cazuri în 24 de ore în Regatul Unit, o premieră din februarie

Autorităţile sanitare britanice din domeniul sănătăţii au înregistrat joi 11.007 noi cazuri de contaminare cu...265

19 iun 00:00MapamondStare de urgenţă decretată în Crimeea în urma inundaţiilor grave

Autorităţile din Crimeea (peninsulă ucraineană anexată de Moscova în 2014) au declarat joi stare de urgenţă...315

19 iun 12:04MapamondExplozie de cazuri de Covid la Moscova: Noi variante suspectate

494

Sănătate
19 iun 02:08SănătateBaciu: Vor exista resurse la nivel european pentru combaterea cancerului

România va dispune de resurse suplimentare de finanţare pentru combaterea cancerului, iar în Parlament se lucrează...222

19 iun 00:00SănătateGheorghe (CNAS): Reglementarea contribuţiei personale va aduce transparenţă şi va stimula competiţia în sistemul medical

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Adrian Gheorghe, a declarat, joi, că este nevoie să se...224

19 iun 00:00SănătateMihăilă: În PNRR sunt 150 milioane euro în ajutorul spitalelor pentru prevenirea infecţiilor nosocomiale

196

19 iun 00:00SănătateMetode naturale de ameliorare a simptomelor de menopauză

Menopauza se declanșează în jurul vârstei de 50 de ani la cea mai mare parte din femei, iar aceasta poate dura...248

19 iun 00:00SănătateMulte boli cronice, conectate cu consumul de alimente inflamatorii

Nu este un secret că alimentația poate să aibă efecte pozitive sau negative asupra stării de sănătate. Consumul...248

19 iun 02:11SănătateTranspirația excesivă a feței și a capului: de ce apare și cum se tratează?

Transpirația este un proces sănătos și natural, dar unii oameni transpiră în exces în zona feței și a capului,...361

19 iun 01:52SănătateIoana Mihăilă: Au fost distribuite 87.000 de teste antigen rapide pentru testarea în farmacii

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat joi că în cursul acestei săptămâni au fost distribuite la...288

19 iun 01:39SănătateOMS dă ALERTA: monitorizează o TULPINĂ covid care e rezistentă la anticorpi și care se transmite RAPID

O variantă a coronavirusului care s-a manifestat până acum îndeosebi în America Latină se află în prezent sub...1121

19 iun 01:41SănătateDupă SCANDALUL cu AstraZeneca, Comisia Europeană anunță probleme și cu Johnson&Johnson

908

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT