REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Dispar cablurile din copaci! Apare iluminatul public cu leduri în municipiu

Dispar cablurile din copaci! Apare iluminatul public cu leduri în municipiu

Replica API 26 august 2015 | 00:00 235

Pe fonduri europene

Pe fonduri europene

Lucrările de construcţie a noilor stâlpi de iluminat din unele zone din municipiu au demarat marţi. Proiectul este realizat pe fonduri europene, în valoare de peste 32 milioane lei şi pe care Primăria Constanţa îl pune în execuţie. Marţi, au demarat lucrările în zona Baba Novac, pe strada Mihail Jora.

Potrivit directorului din cadrul Primăriei Constanţa, Ani Merlă, banii sunt asiguraţi prin vechiul exerciţiu bugetar, respectiv 2007 - 2013, iar finalizarea lucrărilor sunt programate la 27 decembrie a.c. „Am reuşit să demarăm acest proiect din economii din fondurile alocate municipiului Constanţa ca pol de creştere, economii realizate la licitaţiile pentru celelalte proiecte deja finalizate şi, pe ultima sută de metri, am mai semnat trei contracte, acesta fiind unul dintre ele.

Contractul a fost semnat în 27 februarie a.c., a început efectiv implementarea în 28 februarie şi sperăm să terminăm până în 27 decembrie a.c. Termenul pe care ni l-am propus este datorită condiţionalităţii de a cheltui bani europeni până în 31 decembrie a.c., bani aferenţi exerciţiului 2007 - 2013. Sunt intervenţii în cinci cartiere ale municipiului Constanţa, peninsula, unde vom completa lucrările efectuate prin proiectul reabilitarea centrului istoric; cartierul Palazu Mare, Baba Novac şi Compozitori şi Constanţa Sud, la intrarea în municipiu dinspre Mangalia. Toţi suntem pregătiţi să demarăm şi să finalizăm în bune condiţii acest proiect. Recunosc că nu este un proiect uşor. (...)

Este acelaşi tip de intervenţie ca în primul proiect din zona peninsulară, respectiv reabilitarea centrului istoric. Am discutat cu toate societăţile care au ca obiect de activitate furnizarea de internet sau telecomunicaţii speciale şi i-am rugat să fie alături de noi în acest demers, ca odată cu săpăturile pe care le facem noi şi îngropăm tot ce înseamnă cablu aerian, aparţinând municipalităţii, să intervină şi dumnealor. În zona peninsulară, noi credem că, în mare parte, s-a rezolvat acest aspect. Bineînţeles, pe străzile în care am intrat noi, pentru că acolo sunt 37 de străzi şi noi am intrat pe 21.

Acum vom intra pe restul, deci, la sfârşitul acestui proiect, sperăm ca în peninsulă să fie primul cartier din Constanţa unde nu vor exista cabluri aeriene. Acelaşi lucru îl dorim şi în celelalte patru cartiere unde intervenim şi pe marile bulevarde, astfel încât, în decembrie, să putem spune că nu mai avem cabluri atârnate pe clădiri sau pe stâlpi. Noi ne dorim ca aceste intervenţii să fie făcute ulterior mult mai facil, în cadrul unui şanţ şi prin camerele de tragere să se poată interveni şi nu aerian, împiedicând transportul public, creând şi un disconfort vizual”, a spus Ani Merlă.

200 de muncitori vor munci non-stop

La startul lucrărilor din str. Mihail Jora a fost prezent și Claudiu Ilie, reprezentantul societății Luxten, cea care se va ocupa de implementarea efectivă a proiectului, care a precizat că, în tot proiectul, sunt în jur de 1.589 de stâlpi și 2.230 de corpuri de iluminat.

„Va fi un proiect greu, dar frumos. Se vor dezvolta două cartiere mari, inclusiv zonele noi din Palazu Mare. Se vor dezvolta bulevardele în special, vom scăpa de acele cabluri aeriene și vor fi pe subteran. Vom trece, ca orice oraș mare, pe corpuri led. Asta înseamnă costuri mai mici cu consumul de iluminat, inclusiv lumina, este mai curată, mai bună decât cea pe sodiu. Vor fi mai multe tipuri de stâlpi, de 6 m, de 8 m, de 10 m.

Corpurile de iluminat pentru cartiere sunt clasice, pentru bulevarde avem corpul OMS pe led. Pentru zona peninsulară sunt corpuri speciale pentru această zonă, tot pe led. Și stâlpii sunt speciali. Ca număr de stâlpi, în tot proiectul, sunt în jur de 1.589, 2.230 de corpuri de iluminat, rețeaua subterană în jur de 76 km. (...) Vom lucra non-stop. În prima etapă vom intra în zone precum Compozitorilor, Baba Novac, Palazu Mare, ținând cont că este sezon estival nu putem intra pe bulevarde. Pe urmă vom ataca bulevardele. Pe acest proiect sunt (angrenați – n.r.) peste 200 de oameni”, a spus Ilie Claudiu.

Valoarea proiectului este de peste 32,2 milioane lei, din care contribuția Uniunii Europene de este aproape 25,8 milioane lei, iar cea a Guvernului României este de peste 5,6 milioane lei. Autoritatea locală contribuie cu peste 642.000 lei. Organismul intermediar al proiectului este agenția pentru dezvoltare regională sud-est, iar autoritatea de management este Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367