REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Dispar RADARELE NEINSCRIPŢIONATE?? Constănţenii sunt de acord şi… NU PREA!

Dispar RADARELE NEINSCRIPŢIONATE?? Constănţenii sunt de acord şi… NU PREA!

Replica API 8 septembrie 2017 | 08:07 281

Dumitraşcu: iniţiatorii proiectului mai bine s-ar interesa de autostrăzi

Dumitraşcu: iniţiatorii proiectului mai bine s-ar interesa de autostrăzi

Doi deputați au propus un proiect de lege prin care se aduc în discuție situațiile radarelor neinscripționate dar și a acțiunilor oamenilor legii din... "boscheți". Inițiatorii, fiind vorba despre deputații PNL Ioan Bălan și Florian Roman, spun că importantă este prevenirea accidentelor, ceea ce, potrivit acestora, nu se face prin acțiunile mai sus precizate. Întrebați ce părere au, șoferii constănțeni s-au împărțit în două tabere. De asemenea, consilierul local din Năvodari, Costel Aurelian Dumitrașcu a precizat că acei deputați mai bine s-ar preocupa de situația autostrăzilor.

Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Art. 109 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 49/2006, republicată în Monitorul Oficial al României, a fost depus în Parlament pe 6 septembrie anul curent, inițiatori fiind deputații PNL Ioan Bălan și Florian Roman. La ”forma inițiatorului„ modificările se referă la ”Polițiștii rutieri, respectiv polițiștii de frontieră sunt obligați să poarte uniformă cu înscrisuri și însemne distinctive. Constatarea contravențiilor se face numai cu ajutorul mijloacelor tehnice certificate sau a mijloacelor tehnice omologateși verificate metrologic, consemnându-se aceasta în procesul verbal de contravenției. Dispozitivele destinate măsurării vitezei se instalează exclusiv pe autovehicule care prezintă înscrisurile și însemnele distinctive ale Poliției Rutiere. Dispozitivele mobile, de tip pistol, destinate măsurării vitezei, se utilizează la o distanță maximă de 10 metri de autovehiculele care prezintă înscrisurile și însemnele Poliției Rutiere. Se interzice utilizarea de măsurare a vitezei din autovehicule care nu prezintă înscrisurile și însemnele distinctive". Totodată, la expunerea de motive, deputații au precizat că autoritățile abilitate să vegheze la respectarea acestor norme acordă o mai mare importanță constatării contravențiilor și aplicării de sancțiuni, decât scopului principal al legii și anume respectarea regulilor de circulație pe drumurile publice. ”Mai mult, mare parte dintre lucrătorii de Poliție Rutieră sunt constrânși, pe linie ierarhică, să colecteze, în termene bine definitite, săptămânal sau lunar, așa – numitele norme de amenzi. Pentru a-și realiza normele de amenzi, agenții constatatori utilizează aparate radare fixe sau mobile instalate pe autovehicule fără însemnele Poliției Rutiere, în zonele unde lipsesc indicatoarele sau marcajele rutiere. (...) Un exemplu cât se poate de convingător în acest sens îl reprezintă amplasarea unei machete care imită o autospecială cu radar, pe DN17, în comuna Poiana Stampei, datorită căreia, după amplasare, nu s-a mai înregistrat nici un accident rutier cu victime, deși porțiunea de drum este cunoscută la nivel județean pentru multiple accidente soldate cu decese”. Proiectul de lege urmează să intre în dezbatere.

Dumitrașcu: "Acei deputați mai bine s-ar preocupa de starea autostrăzilor"

Și, din câte se pare, constănțenii au păreri împărțite cu privire la aceste aspecte. "Nu mi se par în regulă radarele neinscripționate pentru că acestea sunt acțiuni pentru a te jumuli de bani, nicidecum pentru prevenire. Știm că există acea normă a polițiștilor rutieri. Asta nu mai e o noutate. Dar o prevenție bună ar fi prezența în trafic a mașinilor inscripționate, frecvent! Dar la mijloc sunt alte interese, cum ar fi completarea bugetului local și național etc.. Ei fac prevenție prin bucăți de hârtie cu diferite mesaje. Credeți că le citește cineva? Ajung la gunoi în secunda doi. Nimeni nu se reponsabilizează în acest mod. Dar, na, aste e țara noastră dragă", a spus Paul, în vârstă de 34 de ani. ”Cu radarele neinscripționate sunt de acord pentru că atunci când vezi o mașină inscripționată imediat încetinești, îți pui centura etc, apoi, după ce treci, revii la conduita anterioară. Cu mașinile ascunse în boscheți nu sunt de acord", a spus Andrei. ”Așa stăteau milițienii încă din 1980. Ar fi cazul să dispară. Dacă tot trebuie ca șoferii ce încalcă legea să fie arși, păi s-o facă pe față", este de părere George. "Dacă eşti conştient că mergi peste limita maximă admisă, mai contează cum te prinde? Din boscheţi, din portbagaj sau din pom? Ai greşit conştient. Mai bine dispar radarele inscripţionate şi se montează camere de supraveghere..., e mai ieftin şi mai eficient”, a spus și Ciprian. ”În alte ţări există radare fixe poziţionate pe marginea drumului. Acolo când eşti prins că depăşeşti viteza, nu mai comentezi, plăteşti şi treci mai departe. Cum în România nu există radare fixe, sunt de acord cu radarele neinscriptionate. Atât timp cât încalci legea (în cazul de faţă, depăşeşti viteză legală), ce mai contează dacă ai fost filmat dintr-o maşină de poliţie inscripţionată sau neinscripționată? Ai greşit, plăteşti. Deputații respectivi mai bine s-ar preocupa de starea autostrăzilor şi de construirea altora. Dacă chiar le ţine partea şoferilor care depăşesc viteza, să se implice în construirea de autostrăzi unde şoferii grăbiţi pot circula cu o viteză mai mare, dar în limitele legii", a declarat Costel Aurelian Dumitrașcu, cosilier local în Năvodari.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mai multe radare fixe , mobile , echipaje in trafic si controale rar. 70% din tdi'uri au dpf off , catalizatoare scoase sau motoare praf.
9
0
Fiecare al X -lea INFRACTOR de la codul rutier executat si se face liniste, cu genele noastre nu sunt alti sorti de izbanda!
0
2
Cred ca pentru a se preveni numarul mare de accidente si respectarea regulilor de circulatie se impune reguli cat mai severe fara o motivare anume. Toti participantii la trafic sa respecte regulile circulatiei,ce inseamna asta ,ca masina este inscriptionata sau nu,sau vezi lezeaza personalitatea soferilor,dar e mai bine sa faci accidente stiind ca nu te vede nimeni,luand viata altori colegi de trafic.Consider ca se impun or ce reguli ce asigura siguranta participantilor la trafic,cui nu le convine,or sa fie disciplinati,ori sa stea acasa..
1
1
Pai si cum mai prindem daca ne inscriptionam lasa asa cum era inainte
2
0
Vrem conditiile de trai ale vest europenilor, dar mentalitatea noastra este pur balcanica. In Germania sunt radare la aproape orice colt de strada, deghizate ca si cuib de pasari sau panouri informative. In Belgia, Antwerp, sunt radare ascunse din 50 in 50 de metri si nimeni nu se plange. Nu degeaba Romania ocupa locurile fruntase la decesele in urma accidentelor de masina
4
2
cand esti retard si ti se pare ca restul sunt alfel, pai cand mergi cu 90 la ora pe autostrada, cand ai drumuri care trec prin localitati care au case doar pe margine dar esti obligat sa mergi cu 50 la ora, normal ca ii mai dai talpa atunic cand prinzi o portiune de drum bun. Si baga bine la test ca radarele sunt DOAR dispozitive de facut bani. Altfel ar exista camere si cu radare fixe in locurile cu adevarat periculoase
3
9
Pai si noi astia cu bulgarestile fantoma,cum platim radarele fixe?Ca io de 3 ani nu platesc nimic la Fetesti la pod si trec dus-intors de 5 ori pe saptamana?
5
10
Trebuia sa mai scrie ca se respecta legea decat la vederea politiei. Hahhaha, si ne miram de ce sunt accidente, ar trebui sapte mii de radare ascunse sa nu stii unde e radarul si sa respecti legea. Romanii respecta ceva doar de frica, vezi pe toti care pleaca afara
12
5
Depasirea vitezei sau zburatul la joasa altitudine, este o actiune voluntara a soferului, deoarece acesta a citit o legislatie si a dat un examen pentru permis, deci stie ca nu are voie sa decoleze. Pentru a face preventie, este necesar un numar mult mai mare de echipaje, prezente pe strada, dar cum politistii ies la pensie, iar angajari nu se fac, ioc preventie.
15
5

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218