REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Dispare RADET SA, apare SACET. Ce înseamnă fuziunea CET-urilor cu RADET

Dispare RADET SA, apare SACET. Ce înseamnă fuziunea CET-urilor cu RADET

Replica API 31 martie 2015 | 08:08 692

Gigacaloria, greu de ucis

Gigacaloria, greu de ucis

Un obiectiv pe care Guvernul intenţionează să-l atingă este un singur serviciu de alimentare cu energie termică în regim centralizat.

Mai exact, vorbim de fuziunea CET-urilor şi RADET-urilor, care presupune şi o stingere a unor datorii. Numai că, surpriză, la şedinţa de luni a Consiliului Local Constanţa (CLC) aflăm că o serie de datorii la bugetul de stat au fost „umflate” în „partea” constănţenilor de către actorii de la Bucureşti.

Consilierii locali s-au reunit în şedinţă luni. Pe ordinea de zi s-au regăsit mai multe hotărâri, printre care şi dizolvarea societăţii RADET Constanţa SA. Consilierii au votat, în unanimitate, dizolvarea societăţii, ca pas necesar pentru această fuziune.

„În momentul în care Guvernul a aprobat momerandumul de statut a parcursurilor CET-urilor Constanţa şi Bucureşti era desenat şi un parcurs juridic. Anterior acestui memorandum, în CL luasem decizia de înfiinţare a unei societăţi comerciale RADET Constanţa SA, societate care nu a avut nici o activitate şi astăzi am luat decizia de a o închide. Subliniez că nu se desfiinţează RADET Constanţa, ci doar vehiculul numit RADET Constanţa SA, o societate pe care nu am utilizat-o. Memorandumul presupunea un parcurs foarte simplu: CET Constanţa trece la constănţeni, CET Bucureşti la bucureşteni, se unesc CET-urile cu RADET-urile şi prin confuziune făcând o singură societate, de fapt un serviciu de alimentare cu energie termică în regim centralizat se stingea o mare parte din aceste datorii. Urmarea divizării din CET în trei alte societăţi - CET Constanţa, CET Bucureşti şi CET Titan - municipiului Constanţa am considerat că i-au fost repartizate în mod injust nişte datorii care nu ne aparţineau, tocmai de aceea am atacat actul de divizare, dar am şi statutat că în condiţiile în care aceste mici neconformităţi sunt remediate, CL este de acord să preia CET-ul, să integreze alături de RADET într-un sistem centralizat şi ulterior să găsim soluţii pentru reducerea preţului la gigacalorie. Nu ştiu provenienţa datoriilor, ştiu doar că municipiului Constanţa i-ar fi revenit nişte datorii la bugetul de stat şi la alţi furnizori, datorii care nu au fost generate din activitatea de producere şi distribuţie a agentului termic pe raza municipiului Constanţa. Peste 40 milioane de euro, care ar fi îndatorat şi mai mult cetăţenii municipiului Constanţa. Memorandumul nu prevedea în mod exact nişte datorii, ci statuta nişte principii, astfel încât gâlceava dintre CET şi RADET pe o anumită sumă de bani să se stingă prin confuziune. Se renunţa total la datoriile născute de relaţia CET – RADET. (…)”, a spus, după şedinţă, viceprimarul Decebal Făgădău.

Dacă prrocesul de divizare nu va fi corectat, nu vom prelua CET-ul şi vom căuta alte soluţii legate de producerea energiei termice şi de reorganizarea RADET-ului. Corect ar fi fost ca ce aparţinea constănţenilor, cu activ şi pasiv, fără alte inginerii contabiliceşti. În mod evident cât un proiect de preluare al unei capacităţi de producţie cum este CET-ul, un proiect care nu s-a finalizat mai bine de 2 ani de zile periclitează alimentarea cu energie termică a municipiului Constanţa, tocmai de accea, un studiu trebuie să identifice orice altă soluţie de asigurare a încălzirii

În timpul ședinței, consilierii opoziției au avut câteva intervenții

„Să nu fim puși în situația în care semnăm astăzi și nu știm ce vom face în următoarea perioadă. Adică, demararea unor consultări tehnice, vis-a-vis de producerea agentului termic”, a spus liderul de grup al celor de la PNL, Iustin Roman, Făgădău ajungând, practic, să se roage de consilierii opoziției să voteze „pentru”.

„Sunt încrezător în demersul nostru. Îmi este teamă, în schimb, că vom avea dreptate când va fi prea târziu, pentru că parcursul acesta al conflictelor de natură juridică este destul de îngreunat. Tocmai de aceea, vă propun, cum am mai propus, ca reprezentanții fiecărui partid politic să desemneze câte un membru, să facem o comisie și, împreună, să căutăm soluții. În buget, pe lista de investiții, municipalitatea a înscris, iar CL a încuviințat prin aprobare, un proiect care se numește „Strategia de alimentare electrotermică a municipiului Constanța”. În cadrul acestei strategii, vom identifica soluții tehnice: centrale de cartier, un nou CET, un amplasament, nu știm, pentru că municipalitatea nu dispune de specialiști care să-și dea cu părerea despre un subiect destul de important. (...) RADET este regia autonomă în coordonarea CL. Așa că, practic, am venit în fața dumneavoastră vă solicit să se îndrepte ceea ce noi, după o analiză contabilă, prin confruntare de sold, juridică, tehnică, vă propun să mergem pe această cale: dizolvăm RADET Constanța SA, care ar fi creat confuzie în fața Guvernului. Dacă l-am fi păstrat activ, am fi avut două activități și RADET și SACET. Vă propun să dăm o ultimă șansă memorandumului prin votarea în bloc. Vă asigur că este un proces transparent și avem un singur scop: diminuarea gigacaloriei la nivel de suportabilitate a primăriei, dublat de o politică corectă de ajutorare a celor care se prezintă drept clienți vulnerabili”, a spus Făgădău.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218