REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

DISPUTE în CJC: ‘Nu am văzut iniţiative constructive de la consilierii PNL ci doar idei promovate politic!’

DISPUTE în CJC: ‘Nu am văzut iniţiative constructive de la consilierii PNL ci doar idei promovate politic!’

Replica API 18 mai 2019 | 00:00 298

Divergențe în cadrul ședinței Consiliului Județean Constanța, între consilierii liberali și președintele Marius Horia Țuțuianu. Discuțiile aprinse au pornit de la bugetul pentru investiții al Spitalului Județean Constanța pentru 2019, ajungându-se inclusiv la contraziceri cu privire la cine a avut inițiativa redeschiderii „Casei Soarelui” – compartiment pentru îngrijiri paliative pentru bolnavii aflați în stadii terminale.

Vineri, 17 mai a.c., consilierii județeni s-au întrunit în cadrul unei ședințe ordinare a Consiliului Județean Constanța. 15 proiecte pe ordinea de zi – pentru că proiectul de hotărâre privind repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din TVA pe anul 2019, pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale a fost retras, președintele Marius Horia Țuțuianu argumentând că încă se lucrează la a se stabili care sunt străzile comunale care pot fi cuprinse în proiect - și alte șapte proiecte de hotărâre pe ordinea de zi. Toate proiectele au trecut de votul consilierilor județeni, ba chiar majoritatea cu voturile tuturor celor 34 de consilieri județeni prezenți.

Discuțiile s-au aprins însă în momentul în care s-a ajuns la proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli și a listei de investiții pe anul 2019 pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța. „Suma alocată pentru investiții este foarte mică”, a atras atenția consilierul județean PNL Marian Iordache.

„Bugetul Spitalului Județean Constanța este unul dezechilibrat, în sensul că pentru salarii sunt alocate 75% din buget, pentru cheltuieli 27,5% iar pentru investiții 2,5%. Eu chiar mă întreb cum se vor putea face investiții cu această sumă minimă pentru acest an. Deci, ceea ce vă cerem este să faceți intervenții pentru suplimentarea sumei, să putem să facem investiții în spital. Și mai ales că nu uităm de radioterapie, care trebuie redeschisă”, a precizat consilierul județean Marian Iordache.

La rândul său, luând cuvântul, consilierul județean Marian Crușoveanu a ținut să arate că fonduri pentru suplimentarea bugetului de investiții s-ar fi găsit, dacă s-ar fi renunțat la alocarea unor sume de peste 850.000 de lei pentru evenimentele culturale din luna mai a.c., cum a fost cazul Festivalului Berii.

„Dacă ați fi ținut cont de solicitarea PNL în ședința trecută, privind renunțarea la cele două alocări de 400.000 de lei și 450.000 de lei, bugetul de investiții pentru spital ar fi putut fi suplimentat”, a afirmat consilierul județean Marian Crușoveanu.

Mai mult, acesta a ținut să sublinieze că se bucură că un proiect inițiat de PNL ajunge să aibă finalitate, referindu-se la faptul că săptămâna viitoare urmează să fie inaugurată Casa Soarelui – cum este cunoscut viitorul Compartiment de îngrijiri paliative al Spitalului Județean Constanța.

„Își asumă proiecte pe care nu le-au făcut, nu le-au zis, doar le-au auzit”, a afirmat președintele Marius Horia Țuțuianu referitor la afirmația că proiectul privind redeschiderea Casei Soarelui ar fi fost inițiativa liberalilor. Cât privește faptul că suma alocată pentru investiții este mică, Țuțuianu a fost afirmat: „Nu vin cu polemici pentru campanie, investițiile în Spitalul Județean Constanța se fac cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării, de la Ministerul Sănătății, cu fonduri europene. Am preferat să fac zeci de drumuri la București, pentru a nu fi nevoiți să dăm bani de la Consiliul Județean Constanța”.

Mai mult, ulterior ședinței de CJC, președintele Marius Horia Țuțuianu a arătat că nu a văzut din partea consilierilor județeni decât lansarea unor idei, promultate politic pentru vizibilitate publică, dar fără să ducă la bun sfârșit realizarea unui proiect de hotărâre.

„Dacă dumnealor nu s-au implicat absolut deloc în ceea ce privește dezvoltarea județului Constanța, asta nu înseamnă că consilierii PSD și președintele CJ Constanța nu s-a zbătut să obțină bani, finanțare și să facă proiecte pentru constănțeni.

Așteptam sprijin, pentru că, așa cum am spus de la începutul mandatului, toți, indiferent de culoarea politică, avem un singur interes: să dezvoltăm județul. Le-am explicat foarte clar, de multe ori, de la a veni cu o idee cu un proiect până la a putea implementa un proiect distanța este mare.

Un proiect se lucrează, se avizează și abia ulterior se poate finanța. aparatul Consiliului Județean nu lucrează pentru președinte, ci pentru constănțeni și pentru cei din județ. Dar în același timp, aparatul CJ este și în subordinea consilierilor județeni, de aceea trebuie să își facă treabă în ședințele de CJC și în afara lor.

Eu nu am văzut inițiative constructive, ci doar idei promulgate politic sau public, doar de dragul de a le politiza. Nu sunt idei pragmatice, care să poată fi și implementate. Ideile pragmatice le-am luat, cum a fost cazul toaletelor școlare. Dar de la a veni cu o idee până la a putea implementa proiectul distanța este foarte mare. Un proiect poate dura 3 luni – 1 an și jumătate să lucrezi la el”, a subliniat Marius Țuțuianu.

F.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Animalelor! Nu va este rusine deloc! Au trecut 30 de ani, in care ati fost la putere 80 la suta din timp! Ati distrus un oras, o tara si cateva generatii! Ce dracu mai vreti? Sa ne vindeti organele? Plecati dracu acum, decent, cat mai este posibil! Scursuri umane ce sunteti! Veti plati pentru lacomia asta infecta!
6
2
Sa ii acuzi pe Gima sau Mandila ca ar avea idei este un act de rautate gratuita. Ca orice machedonas care se respecta, ei vin la munca doar ca sa arda gazul de pomana. Capusati cu succes!
6
0
Lasa ca au avut PSDisti initiative si rezultatele se vad.Despre ce initiative vorbesti ma paralelule cu tema cand in Constanta sunt probleme cunoscute de ani de zile pentru care nu aveti nici timp nici bani.
5
1
Intodeauna PNL-ul a trimis in Consilii exclusiv oameni obositi, care acum traiesc ca sa se odihneasca. Pentru Mandila, ca exemplu, e o initiativa constructiva si faptul ca se poate rupe de la coafor pentru a participa la sedintele de Consiliu.
7
2
Jegosilor. Si eu am un proiect. Sa angajez gratuit un pluton de arabitoi in negru cu caciula tuguiata ca la balciul masonilor cu tot cu sabii care sa va reteze elanul la furat. Ba o mana, ba un picior cand calcati in umbra morti lui DRACNEA, NASTASE, FASOLE.... Auzi casa soarelui. De ce nu le aduceti si sistem de proiectie trei D ca sa ii eutanasiati mai repede ca pe caini.
3
1
Marian Crusoveanu primar
4
9

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614